
Σήμα κινδύνου για τη διακίνηση φορτίων ακτινιδίων, που δεν πληρούν τις απαραίτητες εμπορικές προϋποθέσεις, εκπέμπουν για ακόμη μια φορά οι εξαγωγείς της χώρας.
Αφορμή στάθηκε αυτή τη φορά η επιστροφή φορτίων με ντομάτες, καθώς οι ποσότητες, που διακινήθηκαν δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές εμπορίας, που απορρέουν από την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία και τις διμερείς συμφωνίες.
Ακτινίδιο: Συνεχίζεται η αποστολή παράνομων φορτίων στην ολλανδική αγορά
«Είναι πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές-επανεξαγωγές η επιστροφή φορτίων νωπών φρούτων και λαχανικών (ντοματών).Ελπίζουμε ότι η πολιτεία δεν θα επιτρέψει να παρατηρηθούν παρεμφερή περιστατικά επιστροφής και στα ακτινίδια, που εξάγονται πριν από τις 15 Οκτωβρίου», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εξαγωγής Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών «Incofruit Hellas» Γιώργος Πολυχρονάκης.
«Υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα», τονίζουν οι εξαγωγείς
Σύμφωνα με τους εξαγωγείς, και την τρέχουσα περίοδο ακτινιδίων παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών κατευθείαν από τον αγρό, από «Έλληνες και βαλκάνιους εμπόρους», ενώ «κάποιοι “έμποροι κ.ά” επιζητούν την επίσπευση συγκομιδής της ποικιλίας Hayward» . Πρόκειται για φαινόμενα που «υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
Εν αναμονή των κυρώσεων
Από την 1η Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα 4 Οκτωβρίου, οι εξαγωγές ακτινιδίων σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Incofruit Hellas, ανέρχονται σε περίπου 5.500 τόνους έναντι 3.600 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2023. Οι ποσότητες αυτές κατευθύνθηκαν προς την Ινδία, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, την Ουκρανία, την Βραζιλία και άλλες κυρίως τρίτες χώρες εκτός ΕΕ.
«Χαιρετίσαμε την δραστηριοποίηση των αρμοδίων δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών, που εντόπισαν και απέρριψαν φορτία ανώριμων ακτινιδίων (δεν πληρούσαν ούτε τον δείκτη σακχάρων ούτε της ξηράς ουσίας). Ακόμα όμως δεν έχει δημοσιοποιηθεί η ανακοίνωση των κυρώσεων που προβλέπονται σε βάρος των παραβατών, την στιγμή μάλιστα που καταγγέλθηκαν αφίξεις ακτινιδίων με λάθος σήμανση ως προς την ποικιλία. Η ποικιλία που πραγματικά κατευθύνθηκε στην εξαγωγή ήταν Hayward (που η ημερομηνία συγκομιδής της είναι η 15/10). Σε κάθε περίπτωση κύρωση παραβάτη δεν είναι το ότι “τίθεται εύλογο χρονικό διάστημα συμμόρφωσης ενός μηνός ” στην περίπτωση διαπίστωσης μη εγγραφής επιχείρησης στο Μητρώο Νωπών Οπωροκηπευτικών Προϊόντων (ΜΕΝΟ) στο πλαίσιο διενέργειας ελέγχων με σκοπό την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας», επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης.
Μειωμένες εξαγωγές ντομάτας
Την ίδια στιγμή, που οι εξαγωγές ελληνικής ντομάτας καταγράφουν αρνητικό πρόσημο, οι αντίστοιχες εισαγωγές στη χώρα μας κινούνται ανοδικά.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές ντομάτας από τις αρχές του χρόνου έως και τις 4 Οκτωβρίου 2024 εκτιμώνται σε 30.400 τόνους έναντι 31.400 τόνων (μείωση κατά 3,38%) το αντίστοιχο διάστημα 2023, με ποσότητες να έχουν εξαχθεί και προς το Ισραήλ.
Ταυτόχρονα, μετά την 1η Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές ντομάτας στη χώρα μας αυξήθηκαν αλματωδώς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από 1/9 έως 4/10 ανήλθαν σε 9.700 τόνους, εκ των οποίων οι 7.700 τόνοι προήρθαν από την Τουρκία, ενώ από τις αρχές του 2024 μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου είχαν εισαχθεί συνολικά 13.000 τόνοι.


Latest News

Πλημμυρίζουν οι αγορές με ελαιόλαδο Τυνησίας - «Alert» για απάτη και νοθεία
Οι αυξημένες ποσότητες με ελαιόλαδο που εισάγονται από χώρες εκτός ΕΕ οδηγούν σε πτώση των τιμών – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τσιάρας: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα είναι η πρόκληση της εποχής μας
Τι είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Star Forum που διοργανώθηκε στη Λαμία

Σε νέα φάση ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ – Χαμένοι και οι αμερικανοί αγρότες
Οι δασμοί Τραμπ, όπως επισημαίνουν οι αγρότες, αναμένεται να προκαλέσουν νέα απώλεια στο εισόδημά τους

Πληρώθηκαν 608 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς για οικολογικά σχήματα, βαμβάκι και βασική ενίσχυση
Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους

Επτά μέτρα προστασίας της Κομισιόν για τον αμπελοοινικό κλάδο της Ευρώπης
Ο αμπελοοινικός κλάδος αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως οι μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών, η κλιματική αλλαγή και οι αβεβαιότητες της αγοράς

Απώλειες 14,4 εκατ. ευρώ έφερε η ακαρπία στα πορτοκάλια στη Δ. Ελλάδα
Παρέμβαση του περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη για την ακαρπία στην καλλιέργεια πορτοκαλιών «Navelina» στη Δυτική Ελλάδα - Αίτημα αποζημίωσης μέσω του Μέτρου 23

Υπεγράφη η σύμβαση για το πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων
«Η πολυετής συλλογή αξιόπιστων και σύγχρονων αλιευτικών στοιχείων από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Χρήστος Κέλλας

Πώς θα εφαρμοστεί η παρέμβαση για τις επιχειρησιακές ομάδες - Αιτήσεις έως 500.000 ευρώ
Όλες οι λεπτομέρειες εφαρμογής για τις Επιχειρησιακές Ομάδες - Τι αφορά η χρηματοδότηση της παρέμβασης

Στα σκαριά η επέκταση της Κάρτας του Αγρότη - Τι θα περιλαμβάνει
Το νέο πρόγραμμα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στρατηγική προτεραιότητα της Πειραιώς - Τι θα ισχύσει για την Κάρτα του Αγρότη

Αδικαιολόγητες και καταχρηστικές παρακρατήσεις σε βάρος αγροτών για τα οικολογικά σχήματα
Τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των αιτήσεων και εφαρμογή των όσων προβλέπονται στο ΣΣ ΚΑΠ ζητά η ΕΘΕΑΣ από ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ