Burger, λουκάνικο και μπριζόλα είναι πλέον νόμιμες ονομασίες για το vegan marketing στη γηραιά ήπειρο.  Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αποφανθεί ότι η Γαλλία ή οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος, δεν μπορεί να απαγορεύσει τη χρήση «όρων που συνδέονται παραδοσιακά με ζωικά προϊόντα» για εναλλακτικές ουσίες φυτικής προέλευσης, υπό την προϋπόθεση ότι τα συστατικά αναγράφονται σαφώς στις ετικέτες.

Σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε σήμερα, το δικαστήριο εξηγεί ότι τα κράτη δεν μπορούν να απαγορεύουν στους παραγωγούς να χρησιμοποιούν συνηθισμένες ή περιγραφικές ονομασίες για τρόφιμα φυτικής προέλευσης ελλείψει μιας εγκεκριμένης νομικής ονομασίας (νόμος που ορίζει τι είναι λουκάνικο ή μπιφτέκι).

Με λίγα λόγια, καμία χώρα δεν μπορεί να απαγορεύσει στους vegan ανταγωνιστές να χρησιμοποιούν γενικούς όρους για τις εναλλακτικές λύσεις κρέατος, εκτός κι αν έχει ήδη δημιουργήσει νόμο που ορίζει τι είναι λουκάνικο ή μπιφτέκι.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ProVeg International , η υιοθέτηση νομικών ονομάτων θα δημιουργούσε τεράστια σύγχυση στους καταναλωτές και την ενιαία αγορά, επειδή ο ορισμός αυτών των όρων εξαρτάται από πολιτιστικές και γλωσσικές αναφορές.

«Χαιρετίζουμε τη σαφήνεια που δόθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε αυτήν την απόφαση. Ελπίζουμε τώρα ότι το γαλλικό δικαστήριο θα λάβει υπόψη του όσα έχουν ειπωθεί σχετικά με τη διαταραχή που θα προκαλέσει η απαγόρευση των «κρεάτων» ονομάτων για τρόφιμα φυτικής προέλευσης και θα απορρίψει τον περιορισμό ανάλογα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Jasmijn de Boo, CEO της ProVeg International

Το δικαστήριο τόνισε ότι «εναρμόνιση βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ» σημαίνει ότι τα εθνικά μέτρα των κρατών μελών δεν μπορούν να παρακάμψουν το πλαίσιο της ΕΕ για την επισήμανση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνέπειας στη νομοθεσία για την επισήμανση των τροφίμων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το δικαστήριο υπογράμμισε επίσης την εξουσία των κρατών μελών να αμφισβητούν περιπτώσεις όπου το μάρκετινγκ τροφίμων μπορεί να παραπλανήσει τους καταναλωτές. Ωστόσο, πρέπει να το αποδείξουν εντός του κανονιστικού πλαισίου της ΕΕ.

Η προσφυγή της Γαλλίας

Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα στην ΕΕ που έλαβε μέτρα κατά των ετικετών φυτικής προέλευσης κρέατος , απαγορεύοντας όρους όπως «μπιφτέκια» ή «λουκάνικα» για την εμπορία εναλλακτικών φυτικών προϊόντων. Τον Ιούνιο του 2022, δημοσίευσε το πρώτο διάταγμα για τη βελτίωση της «διαφάνειας των καταναλωτών», υποστηρίζοντας τη σύγχυση των καταναλωτών.

Αργότερα, το γαλλικό Conseil d’Etat διέκοψε τη διαδικασία ζητώντας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποφανθεί εάν η απαγόρευση αυτών των ονομασιών σε φυτικά προϊόντα ήταν συμβατή με την ΕΕ. Ωστόσο, η κυβέρνηση αποκάλυψε μια ανανεωμένη πρόταση τον περασμένο Σεπτέμβριο και τη δημοσίευσε τον Φεβρουάριο .

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι μια τεράστια νίκη για τις ομάδες υπεράσπισης, συμπεριλαμβανομένων των Protéines France , της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χορτοφάγων και του Association Végétarienne de France , που αμφισβήτησε το διάταγμα της Γαλλίας, υποστηρίζοντας ότι δεν συνάδει με το δίκαιο της ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO