Αντιμέτωπη με την κατηγορία που της απήγγειλε το Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ (NLRB) ότι παρανόμως αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με ένα σωματείο που εκπροσωπεί οδηγούς οι οποίοι απασχολούνται και σε άλλη εταιρεία, βρίσκεται η Amazon.

Στην καταγγελία, σύμφωνα με το Reuters, αναφέρεται ότι η Amazon ως «κοινός εργοδότης» των οδηγών που απασχολούνται και στην Battle Tested Strategies (BTS), χρησιμοποίησε μια σειρά παράνομων τακτικών για να αποτρέψει τις δραστηριότητες των συνδικάτων στην εγκατάστασή της στο Palmdale της Καλιφόρνια.

ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί αγοράζουν χαρτί υγείας πανικόβλητοι λόγω της απεργίας στα λιμάνια

Οι οδηγοί της BTS ψήφισαν να ενταχθούν στο συνδικάτο International Brotherhood of Teamsters πέρυσι, και έγιναν οι πρώτοι συμβεβλημένοι οδηγοί παράδοσης της Amazon που συνδικαλίστηκαν.

Η NLRB στην καταγγελία που εκδόθηκε τη Δευτέρα ανέφερε ότι η Amazon παραβίασε τον νόμο, τερματίζοντας τη σύμβασή της με την BTS μετά την ένταξη των οδηγών στο σωματείο, χωρίς προηγουμένως να διαπραγματευτεί με το συνδικάτο τους, ως όφειλε εκ της νομοθεσίας.

Το Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο πώς ήταν βάσιμοι οι ισχυρισμοί του συνδικάτου ότι η Amazon απασχολεί οδηγούς της BTS και θα έπρεπε να θεωρείται επίσης εργοδότης τους σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εργατική νομοθεσία. Τότε, το NLRB είπε ότι θα προχωρήσει σε καταγγελία εάν η Amazon δεν διευθετήσει την υπόθεση.

Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος της Amazon, Eileen Hards ισχυρίστικε ότι το NLRB δεν είχε συμπεριλάβει πολλούς από τους ισχυρισμούς των Teamsters στην καταγγελία της, γεγονός το οποίο αποδεικνύει, κατά την Amazon, ότι το σωματείο «παρερμηνεύει τα γεγονότα».

«Όπως έχουμε πει επανειλημμένα, δεν υπάρχει ρεαλιστική βάση για κανέναν από τους ισχυρισμούς τους. Ανυπομονούμε να το αποδείξουμε καθώς συνεχίζεται η νομική διαδικασία και αναμένουμε ότι και οι λίγοι ισχυρισμοί που απομένουν θα απορριφθούν», είπε η ίδια.

Η Amazon έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν έχει αρκετό έλεγχο στις συνθήκες εργασίας των οδηγών ώστε να θεωρείται κοινός εργοδότης τους.

Ο πρόεδρος της Teamsters, Sean O’Brien, δήλωσε ότι η Amazon προσπαθεί να καρπωθεί τα οφέλη της εργασίας των οδηγών χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη για την ευημερία τους ως κανονικός εργοδότης. «Αυτή η απόφαση μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο να αποκτήσουμε για τους εργαζόμενους της Amazon τις αμοιβές, τις συνθήκες εργασίας και τις συμβάσεις που τους αξίζουν», δήλωσε ο O’Brien.

Η «κοινή απασχόληση» υπήρξε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα εργασιακά ζητήματα στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία και το νομοθετικό πλαίσιο έχει αλλάξει πολλές φορές από την κυβέρνηση Ομπάμα και έπειτα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή