Το αφεντικό της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes-Benz προετοιμάζει την εταιρεία του για μια «δαρβινική μάχη», καθώς οι ευρωπαϊκοί γίγαντες της αυτοκινητοβιομηχανίας βιώνουν μια σημαντική πίεση από τη μείωση της ζήτησης και την επίθεση των Κινέζων ανταγωνιστών τους.

BYD: Ο κινεζικός κολοσσός των ΕV ετοιμάζει εργοστάσιο στο Πακιστάν

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mercedes-Benz, Ola Källenius, δήλωσε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι η ανάσχεση μιας κρίσης εμπιστοσύνης μεταξύ των Κινέζων καταναλωτών.

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν κάνει σημαντική διείσδυση στην κινεζική αγορά που διψά για ηλεκτιρκά αυτοκίνητα (EV), αλλά από την άλλη είναι αντιμέτωπες με μια απροσδόκητη επιβράδυνση της αφομοίωσης της τεχνολογίας στην Ευρώπη.

Ωστόσο, μια παρόμοια υπέρβαση ζήτησης στην Κίνα και η εμφάνιση φθηνών εγχώριων ανταγωνιστών έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες στις αγορές τόσο του εσωτερικού όσο και εξωτερικού. Για τον Källenius της Mercedes-Benz, αυτή η περίοδος είναι κομβική για την αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης καθώς ή θα βυθιστεί ή θα αναγκαστεί να επιπλεύσει και να κολυμπήσει προς τα εμπρός.

«Πρέπει να ελέγχετε τα νεύρα σας, να συνεχίσετε να επενδύετε, να συνεχίζετε να καινοτομείτε και να διασφαλίσετε ότι στο τέλος αυτής της δαρβινικής μάχης, είστε ένας από τους μαχητές που έχουν απομείνει», είπε ο Källenius, μιλώντας στη διάσκεψη Global Dialogue στο Βερολίνο, σύμφωνα με το Reuters.

«Ανηφόρα» για τη Mercedes

Όπως και άλλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, η Mercedes αντιμετώπισε δυσκολίες τον περασμένο χρόνο. Η αγορά αυτοκινήτων δέχθηκε πλήγμα από την χαμηλή ανάπτυξη στον τομέα των EV, τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις κινεζικές εταιρείες και την πτώση του καταναλωτικού κλίματος στην Κίνα. Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Mercedes έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% έως σήμερα στο 2024.

Ωστόσο, ο όμιλος ξεπέρασε φέτος τους Γερμανούς ανταγωνιστές Volkswagen και BMW, γεγονός που την κατέστησε την μεγαλύτερη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία σε αποτίμηση.

Η Volkswagen το τελευταίο διάστημα έχει εμπλακεί σε μια σκληρή αντιπαράθεση με το προσωπικό της καθώς επιδιώκει να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων, επιδιώκοντας να εξοικονομήσει έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Τον Σεπτέμβριο, η αυτοκινητοβιομηχανία εξέδωσε τη δεύτερη προειδοποίηση για κέρδη μέσα σε τρεις μήνες.

Εν τω μεταξύ, η BMW μείωσε τις προοπτικές της για το 2024 τον Αύγουστο λόγω ενός προβλήματος στο σύστημα πέδησης και των δικών της προβλημάτων με τη «σιωπηλή ζήτηση» στην Κίνα.

Η Mercedes-Benz απέσυρε τη φιλόδοξη υπόσχεσή της να γίνει πλήρως ηλεκτρική έως το 2030 νωρίτερα φέτος και υπέβαλε τη δική της προειδοποίηση για τα κέρδη τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή