Η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο και η ανεργία υποχώρησε στο 4,1%, μειώνοντας περαιτέρω την ανάγκη της Federal Reserve να διατηρήσει τις μεγάλες μειώσεις επιτοκίων στις υπόλοιπες δύο συνεδριάσεις της φέτος.

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 254.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες, σε μία ακόμα ένδειξη της ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας.

Αναλυτές προέβλεπαν 140.000 θέσεις εργασίας περισσότερες.

Οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν λίγο μετά τη δημοσίευση των στοιχείων. Η απόδοση του διετούς ομολόγου, η οποία είναι ευαίσθητη στις προσδοκίες για τα επιτόκια, αυξήθηκε 0,15 ποσοστιαίες μονάδες στις 3,86.

Η τελευταία έκθεση για τις θέσεις εργασίας εντάσσει τη Federal Reserve  σε έναν πιο σταδιακό ρυθμό μείωσης των επιτοκίων.

ΗΠΑ: Οριακή αύξηση των επιδομάτων ανεργίας

Αυξήσεις στους μισθούς στις ΗΠΑ

Η ισχυρή αγορά εργασίας μεταδόθηκε και στους μισθούς, καθώς οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,4% σε μηνιαία βάση κατά 4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζέι Πάουελ, άφησε να εννοηθεί αυτή την εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα θα επανέλθει στην πιο συνηθισμένη περικοπή κατά 25 μονάδες βάσης τριμήνου κατά την επόμενη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο – αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ – εφόσον η οικονομία δεν επιδεινωθεί απροσδόκητα.

Οι αξιωματούχοι έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για την ικανότητά τους να μειώσουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% της Fed χωρίς να προκαλέσουν ύφεση. Οι απολύσεις δεν έχουν ακόμη αυξηθεί, αν και ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η πτώση της ζήτησης τους τελευταίους μήνες θα μπορούσε να αποτελέσει πρόδρομο για πιο απότομες απώλειες θέσεων εργασίας.

Νέα στοιχεία την Τρίτη έδειξαν ότι ο αριθμός των κενών θέσεων αυξήθηκε απροσδόκητα τον Αύγουστο στα 8 εκατομμύρια, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν τη δουλειά τους έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020.

Το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί σημαντικά από το πρόσφατο χαμηλό του 3,4%, αλλά οι οικονομολόγοι απέδωσαν σε μεγάλο βαθμό την άνοδο στο αυξανόμενο εργατικό δυναμικό.

Οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed τον περασμένο μήνα προέβλεψαν ότι το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ θα κορυφωθεί στο 4,4% φέτος και το επόμενο έτος, ενώ τα επιτόκια θα πέσουν στο 4,25-4,5 τοις εκατό και 3,25-3,5 τοις εκατό, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή