Προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας εναντίον της αύξησης κατά 30% της εισφοράς για τα πυρηνικά απόβλητα, κατέθεσε η ομάδα πίεσης Foro Nuclear και στον δικαστικό αγώνα ετοιμάζονται να συμμετάσχουν οι κύριοι φορείς εκμετάλλευσης των πυρηνικών σταθμών.

Η ομάδα λόμπι, στα μέλη της οποίας περιλαμβάνονται οι ενεργειακές εταιρείες που διαχειρίζονται τους αντιδραστήρες της Ισπανίας και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, κατέθεσε τη νομική προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο στα τέλη Σεπτεμβρίου, δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή, αρνούμενη να κάνει περαιτέρω σχόλια.

Πυρηνική ενέργεια: Ο ρόλος των τραπεζών και των Big Tech στην επιστροφή της

Οι ενεργειακοί κολοσσοί Iberdrola και Endesa, οι κύριοι διαχειριστές του πυρηνικού στόλου της χώρας, κινούνται για να καταθέσουν τις δικές τους προσφυγές, δήλωσαν στο Reuters άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Τον Ιούνιο, η κυβέρνηση αύξησε την εισφορά στα 10,36 ευρώ (11,36 δολάρια) ανά μεγαβατώρα από 7,98 ευρώ λόγω της αύξησης του κόστους αποθήκευσης και διάθεσης.
Αυτό σημαίνει ένα κόστος περίπου 130 εκατομμυρίων ευρώ περισσότερο κάθε χρόνο για τον ισπανικό πυρηνικό στόλο στο σύνολό του, επιπλέον των 450 εκατομμυρίων που ήδη πληρώνει, σύμφωνα με το Foro Nuclear.

Η ομάδα πίεσης έχει επίσης καταθέσει διοικητικές προσφυγές κατά των σχεδίων της κυβέρνησης για τα πυρηνικά απόβλητα.

Το σχέδιο της Μαδρίτης να κλείσει τους αντιδραστήρες της χώρας, οι οποίοι παράγουν περίπου το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής της ενέργειας, μέχρι το 2035 έχει αντιμετωπίσει την αντίδραση των λόμπι της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η αποσυναρμολόγηση των σταθμών και η διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων θα κοστίσει περίπου 20,2 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα πληρωθούν από ένα ταμείο που θα υποστηρίζεται από τους φορείς εκμετάλλευσης των σταθμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή