Δεν ήταν ένα ευχάριστο καλοκαίρι για εκατομμύρια νέους στην Κίνα — και ο πόνος χειροτερεύει. Η τάξη των αποφοίτων πανεπιστημίου του 2024 ήταν η μεγαλύτερη που καταγράφηκε ποτέ από την Κίνα—με 11,8 εκατομμύρια φοιτητές, πάνω από τον πληθυσμό της Ελλάδας.

Όλοι αυτοί τώρα προσπαθούν να εισέλθουν σε μια από τις πιο ζοφερές αγορές εργασίας της Κίνας που έχουν καταγραφεί. Τον Αύγουστο, το ποσοστό ανεργίας για τους νέους 16 έως 24 ετών σκαρφάλωσε στο 18,8%, το υψηλότερο του έτους και κοντά στο υψηλότερο που έχει καταγράψει ποτέ η Κίνα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

Κίνα: Οι νέοι δεν έχουν γιουάν ούτε για ραντεβού

Αλλά δεν είναι μόνο η διόγκωση των νέων αποφοίτων που οδηγεί σε μια τέτοια βασανιστική αναζήτηση εργασίας. Μια έρευνα από τον ιστότοπο προσλήψεων 51job.com διαπίστωσε ότι λιγότερο από το 30% των επιχειρήσεων προσλαμβάνουν τόσους νέους πτυχιούχους όσο και πέρυσι.

Πολλές βιομηχανίες που πρόσφεραν δουλειές εισαγωγικού επιπέδου για πρόσφατους αποφοίτους υποφέρουν δυσανάλογα, ακόμη και σε σύγκριση με τη γενικά αδύναμη οικονομία της Κίνας.

Ο τομέας των ακινήτων, που παραμένει σε κρίση, κάποτε ήταν γεμάτος με πολλούς πρόσφατα πτυχιούχους, οι οποίοι περιφέρονταν στις πόλη με μηχανάκια δείχνοντας πολλές διαθέσιμες μονάδες σε μια μέρα, σημειώνει το Barron’s.

Πέρυσι, αρκετοί πρώην υπάλληλοι ενός κορυφαίου μεσίτη είπαν στο Barron’s ότι αυτοί και πολλοί από τους νεαρούς συναδέλφους τους είχαν επιλέξει να παραιτηθούν και να επιχειρούν μόνοι τους, διαφημίζοντας ενοικιάσεις μέσω των social media. Ο λόγος, είπαν, ήταν ότι η κάθετη πτώση πωλήσεων σήμαινε ότι δεν μπορούσαν πλέον να αντέξουν οικονομικά μετά τα ποσοστά από τις πωλήσεις που έδιναν στην εταιρεία.

Στην Κίνα δουλειές για νέους δεν υπάρχουν

Άλλοι τομείς που ήταν μαγνήτες της νεολαίας ήταν η βιομηχανία της τεχνολογίας και του Διαδικτύου και τα φροντιστήρια, τα οποία κατεστάλησαν βάναυσα πριν από τρία χρόνια.

H κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει πως μετριέται η πρόσφατη αύξηση της ανεργίας των νέων. Τον Ιούνιο του 2023, το ποσοστό έφτασε στο ρεκόρ 21,3%, κάνοντας παγκόσμια πρωτοσέλιδα και αναδεικνύοντας ένα μόνο μέρος των προβλημάτων της Κίνας.

Τον επόμενο μήνα, οι αριθμοί δεν κυκλοφόρησαν δημόσια, αρχικά χωρίς εξήγηση. Η κυβέρνηση είπε τελικά ότι έπρεπε να τροποποιήσει τον τρόπο που υπολόγιζε τις μετρήσεις για καλύτερη ακρίβεια. Πολλοί προέβλεψαν ότι αν οι μετρήσεις δημοσιοποιούνταν ποτέ ξανά, το ποσοστό θα ήταν πολύ χαμηλότερο με αδιαφανή μεθοδολογία.

Πέντε μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο, η στατιστική υπηρεσία ξανάρχισε να δημοσιεύει τον αριθμό, λέγοντας ότι εξαιρούσε τους τρέχοντες φοιτητές από τον υπολογισμό. Το ποσοστό έπεσε στο 14,9%, κάτω κατά περίπου 25%, και συνέχισε να πέφτει για μήνες, φτάνοντας σε σχεδόν μονοψήφια νούμερα.

Αλλά από φέτος το καλοκαίρι, το ποσοστό ήταν και πάλι σε άνοδο και τώρα αγγίζει τα ψηλά όλων των εποχών, ακόμη και με τη νέα μέθοδο υπολογισμού.

Θα βοηθήσουν τα νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας

Η Κίνα παρουσίασε αυτή την εβδομάδα μια σειρά από πακέτα τόνωσης μετά από δύο χρόνια ήσσονος σημασίας μέτρων για τη στήριξη της παρακμάζουσας οικονομίας. Αυτές περιλαμβάνουν υποσχέσεις ότι περισσότερες και φθηνότερες πιστώσεις θα είναι διαθέσιμες για δανεισμό, ότι έρχεται αυξημένη στήριξη για τον τομέα των ακινήτων και το χρηματιστήριο θα λάβει έμμεση στήριξη μέσω αυξημένης ρευστότητας.

Δεν πείστηκαν όλοι. «Τα περισσότερα πρωτοσέλιδα υποδήλωναν ότι το Πεκίνο μόλις εκτόξευσε ένα μπαζούκα τόνωσης για να διορθώσει την προβληματική του οικονομία. Αλλά αυτό δεν συνέβη», δήλωσε στο Barron’s ο Σεχζάντ Καζί, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας China Beige Book.

Αργότερα μέσα στην εβδομάδα, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προέδρευσε σε συνάντηση κορυφαίων ηγετών υποσχόμενοι αυτά τα μέτρα στήριξης καθώς και βοήθεια για «εργαζομένους και φτωχές οικογένειες», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Αλλά έλειπαν οι λεπτομέρειες.

Εάν αυτά τα μέτρα όντως βοηθήσουν την οικονομία, είναι εύλογο ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν την απασχόληση των νέων. Αλλά τα μέτρα τόνωσης του Πεκίνου από την πανδημία έχουν δείξει σταθερά απογοητευτικά αποτελέσματα, και δεν θα μειώσουν τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό νέων αποφοίτων που αναζητούν τώρα δουλειά.

Και άλλα άσχημα νέα

Τα άσχημα νέα για τη νεολαία της Κίνας δεν σταματούν εκεί. Το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται από πολλούς εξωτερικούς παρατηρητές ότι είναι πολύ υψηλότερο από το κυβερνητικό ποσοστό.

Πέρυσι αυτή τη φορά, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου έγραψε σε κορυφαίο οικονομικό περιοδικό ότι οι υπολογισμοί της έδειξαν ότι το ποσοστό θα μπορούσε να φτάσει το 46,5%. Το διαδικτυακό άρθρο του Δρ Ζανγκ Νταντάν, το οποίο σύντομα διαγράφηκε, υποστήριξε ότι περίπου 16 εκατομμύρια μη σπουδαστές σε αυτό το εύρος είναι πιθανό να «ξαπλώσουν σε επίπεδο» μια δημοφιλής κινεζική έκφραση που σημαίνει ότι έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες για εργασία.

Υπάρχει πόνος ακόμη και για όσους βρίσκουν δουλειά. Ένα δόγμα σε οικονομίες με μεγάλα ποσοστά ανεργίας είναι ότι δίνει στους εργοδότες μόχλευση. Στην Κίνα, αυτό μεταφράζεται σε εταιρείες που αναγκάζουν πολλούς νέους υπαλλήλους να εργάζονται εξαντλητικά πολλές ώρες, καθώς οι εταιρείες μπορούν εύκολα να απολύσουν και να επαναπροσλάβουν άλλους που είναι πρόθυμοι να κάνουν ό,τι τους ζητηθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή