Τελευταία γίνεται πολύς λόγους για την φυγή των πλουσίων από τις πατροπαράδοτες εστίες τους προς άλλες κατευθύνσεις και τη συνηθισμένη εξήγηση είναι ότι αναζητούν φορολογικούς παραδείσους. Τελικά, ίσως οι φόροι να μην είναι το Νο. 1 κίνητρο για τους πλούσιους αγοραστές κατοικιών που μετακομίζουν στο εξωτερικό, σύμφωνα με την Knight Frank.
Αντίθετα, η ασφάλεια και το απόρρητο είναι οι κορυφαίες προτεραιότητες για τους πλούσιους όλων των γενεών που μετεγκαθίστανται σε ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με την Έκθεση Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής για το 2024 της Knight Frank, η οποία κυκλοφόρησε την Τετάρτη.
Πλούτος: Πού θα αναζητήσουν φορολογικό παράδεισο πλούσιοι Βρετανοί και Γάλλοι
«Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι αλλαγές πολιτικής οδηγούν [άτομα υψηλής καθαρής αξίας] να μετεγκατασταθούν σε πιο ευνοϊκές δικαιοδοσίες», έγραψε στην έκθεση η Κέιτ Έβερετ Άλεν, επικεφαλής της έρευνας.
Σε τρίτη θέση οι φόροι, λέει η Knight Frank
Η Knight Frank ερεύνησε περισσότερα από 700 πλούσια άτομα από 11 χώρες και 28 διαφορετικές εθνικότητες. Από αυτούς, το 56% ήταν άνδρες και το 44% ήταν γυναίκες. Στο 49%, οι millennials ήταν η γενιά με τη μεγαλύτερη ανταπόκριση, ακολουθούμενη από Gen X (25%), Gen Z (15%), baby boomers ηλικίας 60-69 (7%), baby boomers ηλικίας 70-78 (3%) και η σιωπηλή γενιά (1%).
Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι αλλαγές πολιτικής οδηγούν [άτομα υψηλής καθαρής αξίας] να μετεγκατασταθούν σε πιο ευνοϊκές δικαιοδοσίες
Η απασχόληση και τα φορολογικά οφέλη ακολούθησαν ως τα επόμενα υψηλότερα κίνητρα για μετεγκατάσταση, με τους φόρους να είναι πιο σημαντικοί για τη Gen X, τους νεότερους baby boomers και τη σιωπηλή γενιά, ενώ οι millennials και το Gen Z δίνουν προτεραιότητα στην απασχόληση και την εκπαίδευση.
Όσον αφορά τους φόρους, οι πλούσιοι αγοραστές κατοικιών ενδιαφέρονται περισσότερο για τους φόρους ακινήτων. Οι άνδρες επικεντρώνονται επίσης στον φόρο εισοδήματος, ενώ οι γυναίκες ανησυχούν περισσότερο για τον φόρο κληρονομιάς. Οι φόροι περιουσίας είναι λιγότερο σημαντικοί για τις αποφάσεις των πλούσιων αγοραστών κατοικιών να μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη, καθώς μόνο λίγες χώρες τους επιβάλλουν, σύμφωνα με την έκθεση.
Η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ελβετία έχουν όλες φόρο περιουσίας, ενώ η Γαλλία, η Ιταλία και το Βέλγιο φορολογούν μόνο επιλεγμένα περιουσιακά στοιχεία.
Τα θερμά κλίματα έλκουν τους μεγαλύτερους
Είναι ενδιαφέρον ότι ένα θερμότερο κλίμα ήταν το δεύτερο υψηλότερο κίνητρο για τους μεγαλύτερους baby boomers που μετεγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη, ενώ ήταν χαμηλή προτεραιότητα για κάθε άλλη γενιά.
Μεταξύ των πλούσιων που μετεγκαθίστανται, το 83% τάσσεται υπέρ της διαβίωσης στην πόλη για οικονομικές και πολιτιστικές ευκαιρίες, ενώ το άλλο 17% προτιμά αγροτικές τοποθεσίες ή θέρετρα. Η Knight Frank σημείωσε ότι το Λονδίνο, στην πρώτη θέση για την οικονομία και το ανθρώπινο κεφάλαιο (όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την οικονομική αξία της εμπειρίας και των δεξιοτήτων ενός εργαζομένου), και η Βιέννη, νούμερο. 1 για την ποιότητα ζωής, είναι μερικές από τις κορυφαίες πόλεις μετεγκατάστασης, ενώ η λίμνη της Γενεύης, πρώτη για την οικονομία, και το Μονακό, που κατατάσσονται στην πρώτη θέση για ανθρώπινο κεφάλαιο, ποιότητα ζωής και περιβάλλον, είναι μεταξύ των πιο ευνοημένων προορισμών-θέρετρων.
Φέτος, το 19% των εξαιρετικά πλούσιων ατόμων που ερωτήθηκαν σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για δεύτερο διαβατήριο ή νέα υπηκοότητα.
Latest News
Γιατί επιβραδύνονται σε όλον τον κόσμο οι πωλήσεις ειδών πολυτελείας εκτός από το Τόκιο
Το μερίδιο της Ιαπωνίας στις αγορές πολυτελείας αυξήθηκε - Οι πωλήσεις στην Ιαπωνία αντιπροσώπευαν το 9% του συνόλου της LVMH, από 7% ένα χρόνο νωρίτερα.
Εσπρέσο... τέλος στα McDonald's
Άλλο ένα κακό συναπάντημα βάζει νάρκη στις πωλήσεις της McDonald's
«Μειώστε τα ενοίκια» - Νέα διαδήλωση των κατοίκων της Βαρκελώνης
Οι διαδηλωτές στη Βαρκελώνη ζητούν προσιτά ενοίκια για όλους - Σε πολλές πόλεις στην Ισπανία η εκτόξευση του τουρισμού και το Airbnb αφήνουν χωρίς σπίτια τους κατοίκους
Economist: Πόσο κινεζική είναι η Shein
Η Shein, προσπαθεί να επαναπροσδιοριστεί ως μία παγκόσμια εταιρεία και όχι ως αμιγώς κινεζική, σημειώνει ο Economist
Ποιος είναι ο εκκεντρικός κροίσος που αγόρασε μια μπανάνα για 6,2 εκατ.
Ο Τζάστιν Σαν είναι Κινέζος επιχειρηματίας και λάτρης των κρυπτονομισμάτων, γνωστός για την ίδρυση της πλατφόρμας blockchain TRON
Πόσο θα μπορούσαν να μειώσουν το ΑΕΠ τα ζευγάρια που δεν κάνουν παιδιά
Περισσότεροι millenials επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά αλλά αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία
Η Μεγάλη Παραίτηση επανέρχεται; - Γιατί αυξάνεται ξανά η δυσαρέσκεια των εργαζομένων
Η αγορά εργασίας θα μπορούσε να περιμένει ένα νέο κύμα παραιτήσεων, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Glassdoor.
Νέα δολιοφθορά στη Βαλτική θάλασσα - Οι καταστροφές στα υποβρύχια καλώδια [διάγραμμα]
Μετά την καταστροφή του αγωγού Nordstream μια ακόμα δολιοφθορά, σε υποδομές στη Βαλτική θάλασσα, προβληματίζει
Αντληση αερίου με δέσμευση άνθρακα από την BP - Επένδυση μαμούθ στην Ινδονησία
Η παραγωγή φυσικού αερίου της BP από το κοίτασμα Ubadari στην Ινδονησία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2028
Πόσο θα κοστίσει στη Goldman Sachs η πτώση της Northvolt [πίνακας]
Η Goldman Sachs, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στη σουηδική εταιρεία κατασκευής μπαταριών, η οποία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης