Η μετοχή της Moller-Maersk υποχώρησε περισσότερο από 8% στη Παρασκευή, καθώς οι ευρωπαϊκές ναυτιλιακές εταιρείες καταγράφουν πτώση μετά την ολοκλήρωση της απεργίας στα λιμάνια των ΗΠΑ.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σε διελκυστίνδα αβεβαιοτήτων οι αγορές – Βουτιά 8% για την Maersk

Το σωματείο λιμενεργατών ILA των ΗΠΑ και ο εργοδοτικός σύνδεσμος των λιμανιών USMX προχώρησαν σε μια δοκιμαστική συμφωνία για τους μισθούς και παρέτειναν την υπάρχουσα σύμβασή τους έως τις 15 Ιανουαρίου, προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος στις διαπραγματευτικές ομάδες για να κλείσουν τη νέα συμφωνία.

Η απεργία επηρέασε τις δραστηριότητες σε 14 λιμάνια και συμπεριέλαβε περίπου 50.000 από τα 85.000 μέλη του συνδικάτου

Μια παρατεταμένη απεργία στα αμερικανικά λιμάνια θα λειτουργούσε υπέρ των ευρωπαϊκών μεταφορικών εταιρειών καθώς θα λάμβαναν μεγαλύτερο μερίδιο από τις απαιτήσεις της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού.

Απώλειες για Μaersk και άλλες ναυτιλιακές

Η μετοχή της Maersk αντιστάθμισε ελαφρά τις αρχικές απώλειες στο 6,5% κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο γερμανικός ναυτιλιακός όμιλος Hapag Lloyd κατέγραψε πτώση κατά 12,17% και η ελβετική εταιρεία logistics Kuehne + Nagel σημείωσε πτώση 1,48%.

Ανάλογη καθοδική πορεία καταγράφουν και οι ιαπωνικοί κολοσσοί των θαλάσσιων μεταφορών Nippon Yusen και Kawasaki Kisen, με πτώση 9,48% και 9,65%, αντίστοιχα. Η Pan Ocean της Νότιας Κορέας έχασε 4,77%, ενώ η HMM έχασε 5,06% και η Yang Ming Marine της Ταϊβάν υποχώρησε 9,08%.

Η συμφωνία της Πέμπτης τερμάτισε μια απεργία που είχε προκαλέσει πρόβλημα στα λιμάνια της Ανατολικής Ακτής και του Κόλπου των ΗΠΑ από την αρχή της εβδομάδας και απειλούσε το διαμετακομιστικό εμπόριο και την επάρκεια των ΗΠΑ σε αγαθά όπως φρούτα, φαρμακευτικά προϊόντα και αυτοκίνητα, μεταξύ άλλων αγαθών.

Οι αλυσίδες εφοδιασμού των ΗΠΑ υπέστησαν σημαντικές διακοπές ακόμη και κατά τη σύντομη αυτή απεργία, με πλοία που μετέφεραν αγαθά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων να αγκυροβολούν ανοιχτά των λιμανιών, λίγο πριν από την περίοδο αγορών των διακοπών.

Πριν από την ολοκλήρωση των συνομιλιών την Πέμπτη, οι αναλυτές της TD Securities είχαν προειδοποιήσει σε σημείωμά τους ότι οποιαδήποτε διακοπή που θα διαρκούσε πάνω από μια εβδομάδα «θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις και θα ήταν σημαντική η αναστάτωση στη συνολική αλυσίδα εφοδιασμού».

Η απεργία – η πρώτη σε σχεδόν 50 χρόνια από το εργατικό σωματείο ILA-  επηρέασε τις δραστηριότητες σε 14 λιμάνια και συμπεριέλαβε περίπου 50.000 από τα 85.000 μέλη του συνδικάτου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή