
«Μια δαμόκλειος σπάθη κρέμεται από πάνω μας και δεν αποκλείεται να μας φέρει στο χείλος του γκρεμού», προειδοποίησε ο Μισέλ Μπαρνιέ στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, την περασμένη Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024. Αφορμή για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού η έκτακτη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Γαλλίας, την οποία ξεκίνησε φέτος η ΕΕ. Η γαλλική κυβέρνηση υποχρεούται να καταθέσει στις Βρυξέλλες στρατηγική για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Το 2024 το έλλειμα στη Γαλλία θα ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ. Είναι δηλαδή διπλάσιο από αυτό που επιτρέπουν οι κανόνες σταθερότητας του ευρώ. Αντιστοιχεί μάλιστα στο 110% του γαλλικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, με το επιτρεπόμενο όριο να βρίσκεται στο 60%.
Μακρόν: Με μέτρο η αύξηση της φορολόγησης ιδιωτών και επιχειρήσεων
Κατά την άποψη του Μισέλ Ρουμί, καθηγητή Οικονομικών στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού (Sciences Po), η διόγκωση του ελλείμματος οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες: Πρώτον,«η κυβέρνηση στήριξε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με μεγάλα ποσά κατά τη διάρκεια της πανδημίας από το 2020 και πέρα», δηλώνει στη DW. Και δεύτερον «έκανε χρήση του μέτρου των επιδοτήσεων για να κρατήσει τεχνητά χαμηλές τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, όταν αυτές εκτοξεύτηκαν με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022».
Μείωση του ελλείμματος στο 3% μέχρι το 2029
Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ προτίθεται να παρουσιάσει στις 10 Οκτωβρίου στην Εθνοσυνέλευση σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος στο 5% το επόμενο έτος και στο 3% έως το 2029. Στόχος του είναι να επιτύχει τα δύο τρίτα της εξοικονόμησης με περικοπές δημοσίων δαπανών. Ταυτόχρονα σχεδιάζει υψηλότερους φόρους για εύπορους, τις εταιρείες με υψηλή κερδοφορία, καθώς και τα κεφαλαιακά κέρδη. Για τον οικονομολόγο Μισέλ Ρουμί η στρατηγική που προτείνει ο πρωθυπουργός είναι η ενδεδειγμένη. «Οι περικοπές δαπανών είναι πιο σίγουρες όταν π.χ. μειώνονται οι επιδοτήσεις επαγγελματικής κατάρτισης, όπως ανακοίνωσε ο Μπαρνιέ», λέει. «Δεν είναι ποτέ βέβαιο πως θα εισρεύσουν όντως στα δημόσια ταμεία χρήματα από φόρους που έχουν επιβληθεί. Ενδέχεται, για παράδειγμα, εύποροι, στους οποίους επιβλήθηκαν επιπλέον φόροι, να μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα στο εξωτερικό».
Για τον Μπαρνιέ το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνησή του δεν διασφαλίζει πλειοψηφία στη Βουλή. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση αποτελείται από μέλη των Ρεπουμπλικάνων, στους οποίους ανήκει ο πρωθυπουργός, και της κεντρώας συμμαχίας Ensemble του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Μαζί τα δύο κόμματα διαθέτουν περίπου 230 από τους συνολικά 577 βουλευτές.
Ως εκ τούτου αναμένεται ότι ο πρωθυπουργός θα συνδέσει την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό με την παράγραφο 49, παράγραφος 3 του γαλλικού Συντάγματος, η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση να ψηφίζει νόμους χωρίς να διαθέτει πλειοψηφία. Ο μόνος τρόπος για την αντιπολίτευση να σταματήσει τον νόμο είναι η πρόταση δυσπιστίας, η οποία συνεπάγεται την πτώση της κυβέρνησης.
Ο Μπαρνιέ δεν θέλει σύγκρουση με την Κομισιόν
Η αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η οποία αποτελείται από το ακροαριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία, τους Σοσιαλιστές, τους Οικολόγους και τους Κομμουνιστές, έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Ας σημειωθεί ότι η συμμαχία ήταν ο νικητής-έκπληξη των εκλογών, όμως δεν συμμετείχε στον σχηματισμό της κυβέρνησης.
Ο Τζερομέν Τσετελμάιερ, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Bruegel στις Βρυξέλλες, ο οποίος έχει εργαστεί στο παρελθόν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι πιο αισιόδοξος. «Μια ψήφος δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης έχει πιθανότητες επιτυχίας μόνο αν συμμετάσχει ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, κάτι που δεν είναι ρεαλιστικό», δηλώνει στην DW. Και πράγματι ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν έχει ανακοινώσει ότι δεν θα καταψηφίσει την κυβέρνηση, τουλάχιστον προς το παρόν. «Είμαι βέβαιος ότι ο Μισέλ Μπαρνιέ θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες ένα καλό σχέδιο για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Γνωρίζει καλά ότι οι επενδυτές παρακολουθούν τη Γαλλία και δεν επιδιώκει σε καμία περίπτωση μια σύγκρουση με την Κομισιόν».
Deutsche Welle
Λίζα Λούις
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος


Latest News

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Οι αερομεταφορές έχουν ανακάμψει και επισήμως πλέον

Δασμοί Τραμπ: Προκαλούν συσσώρευση εισαγόμενων αυτοκινήτων σε αμερικανικά λιμάνια
Στέλεχη προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να κάνουν την κατάσταση «αρκετά άσχημη» σε λίγες εβδομάδες

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.

Υποψίες για χειραγώγηση της Wall Street από τον Ντόναλντ Τραμπ
Δημοκρατικοί βουλευτές καταγγέλλουν χοντρό χρηματιστηριακό παιχνίδι με τα «είπα-ξείπα» του πλανητάρχη για τους δασμούς

Βουτιά στις πωλήσεις της LVMH - Προ των πυλών μεγάλη ύφεση στην αγορά πολυτελείας
Η LVMH ελέγχεται από τον γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ομίλου,

Ηχηρό όχι Χάρβαρντ σε συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ
Το Χάρβαρντ δεν θα «διαπραγματευτεί την ανεξαρτησία του ή τα συνταγματικά του δικαιώματα»

Τι ανησυχεί την Γέλεν
Αμφισβητείται «η ασφάλεια του θεμελίου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλαδή των αμερικανικών ομολόγων», λέει η Γέλεν

Τρόμος στη Βρετανία για «πλημμυρίδα» κινεζικών προϊόντων μετά τους δασμούς Τραμπ
Οι εταιρείες στη Βρετανία σημαίνουν συναγερμό για τα φθηνότερα αγαθά που «ανακατευθύνονται» από τις ΗΠΑ προς άλλες αγορές

Η ΕΕ δίνει κινητά μίας χρήσης στο προσωπικό που ταξιδεύει στις ΗΠΑ
Η ΕΕ, φοβούμενη πιθανή κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, άλλαξε τις ταξιδιωτικές οδηγίες για τους αξιωματούχους της, αναφέρουν οι FT