Γνωστός για τη δριμεία κριτική που εξαπολύει πολύ συχνά στις επιλογές της Federal Reserve, ο Μοχάμεντ Ελ -Εριάν κρούει για μία ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την αγορά εργασίας, που εξέπληξαν την αγορά, ο Ελ- Εριάν  είπε ότι Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα πρέπει να επανεστιάσει στην καταπολέμηση της αύξησης των τιμών, υπενθυμίζοντας ότι «ο πληθωρισμός δεν είναι νεκρός».

Τα σχόλιά του έγιναν αφότου τα στοιχεία της Παρασκευής διέλυσαν τις εκτιμήσεις, προκαλώντας άλμα στις αμερικανικές μετοχές και τις αποδόσεις των ομολόγων. Οι μισθοδοσίες των μη γεωργικών υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 254.000 τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων έξι μηνών.

Εξέπληξαν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ – Σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας

Ισχυρή αγορά εργασίας

«Αυτή δεν είναι απλώς μια σταθερή αγορά εργασίας, είναι μια ισχυρή αγορά εργασίας στα τέλη του κύκλου», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, ο πρόεδρος του Queens’ College του Cambridge.

Μετά τα στοιχεία αυτά οι επενδυτές μείωσαν ταχέως τα στοιχήματα για πιο έντονη χαλάρωση της πολιτικής της Fed τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Οι έμποροι swaps υπολογίζουν τώρα σε μείωση των επιτοκίων κατά λίγο περισσότερο από 50 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους, από περισσότερες από 60 την Πέμπτη.

«Για τις αγορές, αυτό ανατρέπει τις υπερβολικά επιθετικές προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από τη Fed», δήλωσε ο El-Erian, ο οποίος είναι επίσης αρθρογράφος του Bloomberg Opinion. «Αυτό θα φέρει την αγορά πιο κοντά σε αυτό που είναι πιθανό».

Τα στοιχεία

Η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο και η ανεργία υποχώρησε στο 4,1%, μειώνοντας περαιτέρω την ανάγκη της Federal Reserve να διατηρήσει τις μεγάλες μειώσεις επιτοκίων στις υπόλοιπες δύο συνεδριάσεις της φέτος.

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 254.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες, σε μία ακόμα ένδειξη της ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας.

Αναλυτές προέβλεπαν 140.000 θέσεις εργασίας περισσότερες.

Οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν λίγο μετά τη δημοσίευση των στοιχείων. Η απόδοση του διετούς ομολόγου, η οποία είναι ευαίσθητη στις προσδοκίες για τα επιτόκια, αυξήθηκε 0,15 ποσοστιαίες μονάδες στις 3,86.

Η τελευταία έκθεση για τις θέσεις εργασίας εντάσσει τη Federal Reserve  σε έναν πιο σταδιακό ρυθμό μείωσης των επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή