Ο ακριβοθώρητος και μυστικοπαθής Κινέζος δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Shein ταξίδεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να συναντήσει επενδυτές εν αναμονή μιας πιθανής εισαγωγής του ομίλου fast-fashion στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times,η παρουσία του Σκάι Σου στη βρετανική πρωτεύουσα υπογραμμίζει την ελπίδα της Shein ότι θα λάβει τελικά τις απαραίτητες ρυθμιστικές εγκρίσεις από την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο για να προχωρήσει σε εισαγωγή στο Λονδίνο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Σου συνοδεύεται από τον επικεφαλής των οικονομικών του και τραπεζίτες, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στις προοπτικές ανάπτυξης της Shein και όχι στη διαδικασία εισαγωγής της στο χρηματιστήριο.

Shein: Το επιχειρησιακό μοντέλο και το «χωριό» στη Νότια Κίνα

Οι συναντήσεις ήταν άτυπες και όχι επίσημο επενδυτικό roadshow, είπε η μία πηγή. Και πρόσθεσε ότι εάν η Shein πάρει το πράσινο φως για μια δημόσια εγγραφή στο Ηνωμένο Βασίλειο, η  ΙΡΟ θα ήταν πιο πιθανή στις αρχές του επόμενου έτους από ότι φέτος.

Ο επιχειρηματίας με έδρα τη Σιγκαπούρη δεν έχει δώσει ποτέ συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης και μιλάει αποσπασματικά αγγλικά. Θα ταξιδέψει επίσης στις ΗΠΑ για συναντήσεις.

Το «πρόσωπο» της Shein

Εν τω μεταξύ, ο εκτελεστικός πρόεδρος με έδρα τις ΗΠΑ, Ντόναλντ Τανγκ , πρώην επενδυτικός τραπεζίτης και μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, έχει γίνει το πρόσωπο και ο πιο εμφανής ηγέτης της εταιρείας από το 2022.

Ο όμιλος που ιδρύθηκε από την Κίνα, αξίας 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησής του, έχει αναστατώσει τη βιομηχανία ενδυμάτων με το μοντέλο αποστολής φθηνών ρούχων απευθείας από εργοστάσια στην Κίνα στους αγοραστές της Δύσης. Ωστόσο, έχει επίσης αντιμετωπίσει καταγγελίες για καταναγκαστική εργασία στην αλυσίδα εφοδιασμού βαμβακιού και για χαλαρά περιβαλλοντικά πρότυπα, τα οποία και τα δύο αρνείται.

Η εταιρεία ξεκίνησε το σχέδιό της για μια δημόσια εγγραφή στο τέλος του περασμένου έτους , αρχικά στοχεύοντας στη Νέα Υόρκη αλλά μεταφέρθηκε στο Λονδίνο αφού απορρίφθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ .

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο όμιλος κατέθεσε εμπιστευτικά έγγραφα στη χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου για εισαγωγή στο χρηματιστήριο και υποβάλλεται σε έλεγχο δέουσας επιμέλειας.

Ο Σου, ο οποίος άλλαξε το αγγλικό του όνομα από Κρις σε Σκάι, θεωρείται τόσο ακριβοθώρητος που δεν τον αναγνωρίζουν ακόμα και στο γραφείο, σύμφωνα με αρκετούς ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί μαζί του τα τελευταία χρόνια.

Γεννήθηκε στο Zibo, μια βιομηχανική πόλη στην επαρχία Shandong της Κίνας, όπου οι γονείς του ήταν εργάτες σε κρατικά εργοστάσια. Η μητέρα του ήταν εργάτρια ρούχων, γεγονός που τον βοήθησε αργότερα όταν συνεργαζόταν με εργάτες εργοστασίου ρούχων για να δημιουργήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού της Shein.

Το επιχειρηματικό του μοντέλο

Ο Σου έχει το δικό του μυστικό για την επιτυχία. Υπό την ηγεσία του η Shein κατάφερε να δημιουργήσει ιδιαίτερα αποδοτική αλυσίδα εφοδιασμού, η οποία χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να προβλέψει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τη ζήτηση των πελατών για συγκεκριμένα προϊόντα τους και να καλύψει τις προτιμήσεις αυτές, δείχνουν στοιχεία από έρευνα της Wall Street Journal.

Το μοντέλο που χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις είναι να δίνονται αρχικά παραγγελίες στις μονάδες παραγωγής για μικρές ποσότητες μόνο, ώστε να δοκιμαστεί η ζήτηση για συγκεκριμένα προϊόντα. Εάν η ζήτηση αυτή αποδειχτεί ισχυρή, τότε ο αριθμός των παραγγελιών αυτών από την εταιρεία μεγαλώνει ανάλογα. Επίσης η εταιρεία θεωρείται ότι συνεργάζεται κυρίως με μικρότερους παραγωγούς, οι οποίοι όμως είναι πολλοί στον αριθμό, με στόχο να υπάρχει ευελιξία.

Αυτό το μοντέλο λειτουργίας διασφαλίζει ότι η Shein μπορεί να κυκλοφορεί χιλιάδες νέα στυλ ρούχων σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο να πουλά σχεδόν όλο το στοκ που διατηρεί στις αποθήκες και να καλύπτει άμεσα τυχόν ελλείψεις με νέες παραγγελίες. Η Shein αναφέρει ότι μόνο το 2% των ρούχων της παραμένει απούλητο και μένει στις αποθήκες, ποσοστό που βρίσκεται πολύ κάτω από τον μέσο όρο του κλάδο και υπολογίζεται σε 30%, δείχνουν τα ίδια στοιχεία.

Τα τελευταία χρόνια η Shein υπό τον Σου έχει προσπαθήσει να παρουσιάσει μια πιο παγκόσμια ταυτότητα ώστε να μην συνδέεται μόνο με την Κίνα και για το λόγο αυτό μετέφερε την έδρα της στη Σιγκαπούρη. Επίσης η εταιρεία έχει ξεκινήσει να κατασκευάζει αλυσίδες εφοδιασμού σε άλλες χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή