Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το στενό μαρκάρισμα της UniCredit στην Commerzbank με την Ιταλία και τη Γερμανία να αντιπαρατίθενται για το θέμα αυτό, Βερολίνο, Ρώμη αλλά και Παρίσι ενώνουν τις φωνές τους για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, αλλά σε άλλο πεδίο.

Σε πρόσφατη επιστολή τους, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στη διαμόρφωση χρηματοπιστωτικών κανόνων και αντ’ αυτού να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού της τομέα, σε μία τελευταία ένδειξη μιας παγκόσμιας πολιτικής αλλαγής ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη έναντι των κανονισμών.

Όπως γράφει το Bloomberg, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ θέλουν το μπλοκ να χαλαρώσει ορισμένους κανόνες που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, έτσι ώστε οι τράπεζες να έχουν «ίσους όρους ανταγωνισμού» με αυτές άλλων μεγάλων οικονομιών.

Κάλεσαν επίσης την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «απόσχει από την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών μεγάλης κλίμακας» στα χρηματοοικονομικά βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα. Η επιστολή τους έχει αποδέκτη τον Τζον Μπέριγκαν, γενικό διευθυντή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Κομισιόν. Ο ίδιος δήλωσε προσφάτως ότι είναι μεν πιο δύσκολο τώρα να επιχειρηματολογήσει κανείς για νέους κανόνες προς όφελος της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά τόνισε ότι δεν θα κάνει «απότομα βήματα πίσω» όσον αφορά τους κανόνες.

Μεταρρυθμίσεις στις τράπεζες

Η ΕΕ αντιμετωπίζει αντιδράσεις για την τάση της να ρυθμίζει, με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να προειδοποιεί αυτή την εβδομάδα ότι η υπερβολική θέσπιση κανόνων κινδυνεύει να καταστήσει το μπλοκ μη ανταγωνιστικό. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη υποχωρήσει δραματικά τις προτάσεις τους για την εφαρμογή του πιο πρόσφατου πακέτου τραπεζικών μεταρρυθμίσεων μετά την κρίση, γνωστό ως Basel Endgame, ενώ η τελική έκδοση των ίδιων κανόνων στο Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίστηκε ευρέως από τις τράπεζες ως πολύ πιο ευνοϊκή από τις αρχικές προτάσεις.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία στην επιστολή τους τονίζουν ότι επιθυμούν να δοθεί «μεγαλύτερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, ιδιαίτερα του τραπεζικού».

«Πρόσφατα, έχουν αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες που μοιράζονται έναν κοινό στόχο. αντιστρέφοντας τη φθίνουσα ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης», έγραφαν οι κυβερνήσεις στην επιστολή της 24ης Σεπτεμβρίου. «Ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν πρέπει να εξαιρείται από αυτόν τον προβληματισμό».

Ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είπε ότι δεν μπορούν να σχολιάσουν τις συνεχιζόμενες συζητήσεις πολιτικής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό. Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο.

Οι τρεις χώρες επικαλούνται έξι τομείς μείζονος προσοχής για την επόμενη Κομισιόν. Δεσπόζουσα θέση έχει η τροποποίηση της προτεινόμενης υιοθέτησης κεφαλαιακών μεταρρυθμίσεων, ώστε οι τράπεζες της ΕΕ να μη βρεθούν σε μειονεκτική θέση, εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να «αποκλίνουν σημαντικά» από την παγκόσμια συμφωνία.

Ζητείται επίσης εξορθολογισμός των κανονισμών, «με απώτερο στόχο να ελαφρύνει ο διοικητικός φόρτος για τον τραπεζικό κλάδο και να προστεθεί ευελιξία στη θέσπιση κανόνων».

Πρέπει ακόμη να αναθεωρηθεί η «αναλογία του πράσινου ενεργητικού», που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας των χαρτοφυλακίων, γράφουν στην επιστολή τους. Στο ίδιο πλαίσιο, ζητούν από την Επιτροπή να υιοθετήσει πιο «συνεκτική και ρεαλιστική» προσέγγιση για την κλιματική μετάβαση.

Η επιστολή κατατέθηκε μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δημοσίευσε την περίφημη έκθεσή του σχετικά με τρόπους τόνωσης της ευρωπαϊκής ανάπτυξης. Η Επιτροπή έχει προγραμματίσει την αναθεώρηση του τραπεζικού συστήματος μέχρι το τέλος του 2028.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία ζητούν η ενδιάμεση έκθεση για την ανταγωνιστικότητα του τραπεζικού κλάδου «να οριστικοποιηθεί πολύ πριν» απ’ αυτή την προθεσμία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή