Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του Ισραήλ σε πολλαπλά μέτωπα. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα μια σειρά από τεράστιες εκρήξεις συγκλόνισαν την Νταχίγια, την πυκνοκατοικημένη περιοχή νότια της Βηρυτού.

Τα ωστικά κύματα ακούστηκαν σε ολόκληρη την πρωτεύουσα του Λιβάνου, ταρακουνώντας κτίρια και γίνονταν αισθητά σε απόσταση τουλάχιστον 15 μιλίων. Ήταν ένας από τους βαρύτερους βομβαρδισμούς στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρά τα μεγάλα πλήγματα που έχει δεχτεί η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να αντιστέκεται. Σύμφωνα με την IDF τουλάχιστον 200 πύραυλοι από το Λίβανο εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της Πέμπτης με στόχο το Ισραήλ.

Νεκρός ο διοικητής των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ-Ακσά

Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί επίθεση στον καταυλισμό της Τούλκαρεμ. Από αυτόν τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν, σύμφωνα με απολογισμό του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν την επιχείρηση στην Τούλκαρεμ, χωρίς να υπεισέλθουν σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ανάμεσα στα θύματα ήταν και ο Ραΐθ Ραντουάν. Πρόκειται για τον διοικητής των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ-Ακσά.

Βέβαια, η συγκεκριμένη επίθεση έχει και μία ακόμα ιδιαιτερότητα. Πρόκειται για ένα σπάνιο χτύπημα του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη αφού έγινε με αεροπορική επιδρομή και όχι με χερσαίες δυνάμεις.

Αγωνία για τα αντίποινα στο Ιράν

Την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλη αγωνία στον τρόπο που θα επιλέξει ο Νετανιάχου να απαντήσει στο Ιράν. «Το Ισραήλ έχει πληθώρα επιλογών αναφορικά με τα αντίποινα για την πρόσφατη πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον της χώρας,» δήλωσε σήμερα στο CNN ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη.

«Έχουμε πληθώρα επιλογών… επομένως εναπόκειται σε εμάς να αποφασίσουμε πού και πότε θα θελήσουμε να χτυπήσουμε. Είναι ευάλωτοι και το ξέρουν», είπε ο Ντάνι Ντανόν στο αμερικανικό δίκτυο CNN.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε πως διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ αμερικανών και ισραηλινών αξιωματούχων σχετικά με τα πιθανολογούμενα αντίποινα του Ισραήλ για την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Βεβαίως, μιλάμε μαζί τους σχετικά με την αντίδρασή τους και ποια θα μπορούσε να είναι αυτή, αλλά δεν πρόκειται να κάνω εικασίες. Ωστόσο, εξακολουθούμε να είμαστε σε επαφή», είπε η Σαμπρίνα Σινγκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Τα δεδομένα για την απάντηση του Ισραήλ

Με τη βοήθεια των δορυφορικών πληροφοριών των ΗΠΑ και των πρακτόρων της Μοσάντ (της υπερπόντιας υπηρεσίας κατασκοπείας του Ισραήλ) στο έδαφος του Ιράν, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) διαθέτουν ένα ευρύ πεδίο επιλογής, σύμφωνα με το BBC.

  • Οι συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις: Ένας πρώτος στόχος θα είναι οι βάσεις από τις οποίες το Ιράν εκτόξευσε αυτούς τους βαλλιστικούς πυραύλους. Αυτό σημαίνει λοιπόν βάσεις εκτόξευσης, κέντρα διοίκησης και ελέγχου, δεξαμενές ανεφοδιασμού και αποθήκες αποθήκευσης. Θα μπορούσε να προχωρήσει περαιτέρω και να πλήξει βάσεις που ανήκουν στο IRGC, καθώς και αντιαεροπορικές άμυνες και άλλες συστοιχίες πυραύλων. Δεν αποκλείεται ακόμα και να προσπαθήσει να δολοφονήσει άτομα-κλειδιά που εμπλέκονται στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.
  • Η οικονομία: Μία οικονομική επίθεση θα περιλάμβανε στόχους όπως τα πιο ευάλωτα περιουσιακά στοιχεία του Ιράν, δηλαδή τα πετροχημικά εργοστάσια, τις ενεργειακές εγκαταστάσεις και ενδεχομένως τα ναυτιλιακά συμφέροντα. Μια τέτοια κίνηση, ωστόσο, θα ήταν έπληττε περαιτέρω την δημοφιλία του Ισραήλ, καθώς θα επηρέαζε περισσότερο τις ζωές των αμάχων παρά τις στρατιωτικές δυνάμεις.
  • Πυρηνικά: Αυτό είναι το μεγάλο θέμα για το Ισραήλ. Γεγονός επιβεβαιωμένο από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ, είναι ότι το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από το 20% που απαιτείται για την παραγωγή ενέργειας. Το Ισραήλ, μαζί με άλλες χώρες, ανησυχεί ότι το Ιράν επιδιώκει να φτάσει σε ένα «κρίσιμο σημείο», όπου θα μπορεί να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μέση Ανατολή: Στο χείλος της αβύσσου – Ανελέητο σφυροκόπημα του Ισραήλ στον Λίβανο
Επικαιρότητα |

Στο χείλος της αβύσσου η Μέση Ανατολή - Ανελέητο σφυροκόπημα του Ισραήλ στον Λίβανο

Χωρίς τέλος οι επιθέσεις του Ισραήλ σε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο – Νεκρός ο γαμπρός του Χασάν Νασράλα σε βομβαρδισμό του Ισραήλ – Αντίθετος ο Μπάιντεν με τα πλήγματα του Ισραήλ σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν