
Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) των τραπεζών της ΕΕ παρέμεινε σταθερός, στο χαμηλό επίπεδο του 1,86% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, παρά την άνοδο των συνολικών NPL στα 373,4 δισ. ευρώ, σε όρους όγκου, σύμφωνα με τη Scope.
Αν και η εικόνα δεν προκαλεί κάποια ανησυχία στην παρούσα, κατά τον οίκο αξιολόγησης Scope, αναμένεται ότι η μέτρια υποβάθμιση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων θα συνεχιστεί τα επόμενα τρίμηνα, λόγω της αδυναμίας του εταιρικού τομέα.
Σύμφωνα με την Tatiana Fomenko, αναλύτρια στην ομάδα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Scope, «ταυτόχρονα, μια μέτρια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και μια πιο χαλαρή στάση της νομισματικής πολιτικής πιθανότατα θα αμβλύνουν οποιαδήποτε επιδείνωση, περιορίζοντας τους καθοδικούς κινδύνους για τα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών».
Κόκκινα δάνεια: «Πρωταθλήτρια» Ευρώπης η Ελλάδα – Συναλλαγές άνω των 65 δισ. ευρώ στην 3ετία
Scope: Οι αυξήσεις στα δάνεια
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι αυξήσεις στους δείκτες NPL στην Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία και τη Γαλλία αντισταθμίστηκαν από τις μειώσεις στις περιφερειακές χώρες της ζώνης του ευρώ. Σημειώθηκαν σημαντικές μειώσεις στην Ελλάδα και την Πολωνία, αν και οι δείκτες NPL στις χώρες αυτές παραμένουν υψηλότεροι από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Τα εταιρικά NPL επιταχύνθηκαν στη Γερμανία και την Ολλανδία, ενώ παρουσίασαν σημάδια ανάκαμψης στην Ισπανία. Δεν υπήρξε γενικευμένη επιδείνωση στους δείκτες NPL σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς. Τα NPL στον τομέα των ακινήτων, το μεγαλύτερο μερίδιο των δανειακών χαρτοφυλακίων της ΕΕ, παρουσίασαν οριακή αύξηση από 2,6% σε 2,7%. Οι κατασκευές παρέμειναν σταθερές στο 6,3%.
Στο λιανικό εμπόριο, η βελτίωση των NPL οφείλεται κυρίως στην Ισπανία, αν και στο 3,74% ο δείκτης NPL των νοικοκυριών της Ισπανίας παραμένει ο υψηλότερος μεταξύ των μεγάλων οικονομιών ΕΕ/ΕΟΧ. Τα δάνεια σταδίου 2 σε επίπεδο ΕΕ βελτιώθηκαν οριακά στο 9,3% το δεύτερο τρίμηνο (9,6% στο τέλος του 2023), αντανακλώντας τις θετικές εξελίξεις στις περισσότερες χώρες. Ωστόσο, στη Γερμανία ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1,3 π.μ. στο 12,8%.
«Μια ελαφρά βελτίωση του κόστους κινδύνου σε επίπεδο ΕΕ αντανακλά δύο βασικές δυναμικές, κατά τον Scope: μικρές τριμηνιαίες αυξήσεις στην Ιταλία και την Ολλανδία και χαμηλότερες προβλέψεις καθαρού κινδύνου στη Δανία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Ωστόσο, το γερμανικό, το γαλλικό και το αυστριακό κόστος κινδύνου παραμένει σημαντικά πάνω από τα ιστορικά πρότυπα», δήλωσε η Fomenko.


Latest News

Στα χέρια της Scania, το τμήμα μπαταριών για τη βαριά βιομηχανία της Northvolt
Η Scania, μέλος του Ομίλου VW , εξαγόρασε το τμήμα μπαταριών για τη βαριά βιομηχανία της χρεοκωπημένης Northvolt

Goldman Sachs: Έσοδα ρεκόρ από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές – Το καμπανάκι Σόλομον
Τα έσοδα της Goldman από τις συναλλαγές μετοχών αυξήθηκαν κατά 27% στο ρεκόρ των 4,2 δισ. δολαρίων
![ΔΝΤ: Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι απειλή για τις αγορές και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/georgieva-768x512-1-600x400.jpg)
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για πολέμους και δασμούς - Οι συστάσεις στις τράπεζες για τον τυφώνα Τραμπ [γράφημα]
Τι αναφέρει το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τις επιπτώσεις στις αγορές

Πού θα οδηγήσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ οι δασμοί Τραμπ - Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Τι δείχνει έρευνα του Bloomberg σε αναλυτές - Πώς προβλέπουν ότι θα κινηθεί η ΕΚΤ στις επόμενες συνεδριάσεις

Ο Τραμπ φέρνει κοντά την ΕΕ με τη Βρετανία - Πώς αναπτύσσεται το «φλερτ»
Στην Βρετανία θα φιλοξενήσει ο Κιρ Στάρμερ, τον επόμενο μηνα, την πρώτη σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες του μπλοκ μετά το Brexit

Ο άνθρωπος του Τραμπ που έκλεισε την USAID εκδιώχθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο Πιτ Μαρόκο ηγήθηκε της αποστολής εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σι: Ο εμπορικός πόλεμος δεν έχει νικητές – Ο προστατευτισμός δεν οδηγεί πουθενά
Ο κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ ξεκινάει περιοδεί στις χώρες της ΝΑ Ασίας

Εκτοξεύεται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη το ηλεκτρονικό εμπόριο
Επιχειρήσεις που υιοθετούν τεχνολογία, αυτοματισμούς και στρατηγική εξωστρέφεια είναι αυτές που ξεχωρίζουν - Τι δείχνει έρευνα για το e-commerce

Dubai Chocolate: Η σοκολάτα που γεννήθηκε από μια λιγούρα – Το μυστικό της επιτυχίας
Μια λιγούρα εγκυμοσύνης έγινε παγκόσμια τάση

Νέες απειλές Τραμπ: «Κανείς δεν θα γλιτώσει από τους δασμούς»
Από τη μία ο Τραμπ αναστέλλει τους δασμούς για δεκάδες χώρες και εξαιρεί από το μέτρο προϊόντα από την Κίνα, από την άλλη συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές προς πάσα κατεύθυνση