
Σε ηλικία μόλις 44 ετών πέθανε ο επιχειρηματίας Χρήστος Κων. Παπαδημητρίου, ο οποίος από πέρσι έδινε γενναία μάχη για τη ζωή του.
Kalamata Papadimitriou: «Εφυγε» ο επιχειρηματίας Χρήστος Παπαδημητρίου
Έχοντας αναλάβει από το 2004 τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ, γνωστής για τα καινοτόμα προϊόντα «Kalamata Papadimitriou» και κυρίως για το παγκοσμίως πρωτότυπο βαλσαμικό ξύδι που παράγεται από 100% μαύρη κορινθιακή σταφίδα, ο Χρήστος Παπαδημητρίου αποτέλεσε τον άξιο συνεχιστή της μεσσηνιακής βιομηχανίας τροφίμων, την οποία ίδρυσε ο συνονόματος παππούς του το 1939.

Από αριστερά: Ο Κώστας και ο Χρήστος Παπαδημητρίου
Ο εκλιπών, που έφυγε τόσο πρόωρα από τη ζωή, πρόλαβε να αφήσει το στίγμα του στο επιχειρείν δημιουργώντας από τη σταφίδα -τον πάλαι ποτέ «μαύρο χρυσό» της Ελλάδας- πιο εξελιγμένα προϊόντα, όπως κρέμες βαλσαμικού και μεσογειακές μουστάρδες, δίνοντας νέα δυναμική στην οικογενειακή επιχείρηση, η οποία εξάγει σε 30 χώρες, από την Αμερική έως την Ακτή του Ελεφαντοστού.
Η Kalamata Papadimitriou εντάχθηκε στο διεθνές δίκτυο Endeavor, αποτελώντας την πρώτη ελληνική εταιρεία στον κλάδο των τροφίμων που έγινε μέλος
Υπό την καθοδήγησή του από το 2006 έως και το 2013, ο συνολικός τζίρος της εταιρείας με έδρα τη Θουρία Μεσσηνίας υπερδιπλασιάστηκε. Το 2013 ο τζίρος της εταιρείας ξεπέρασε τα 10,1 εκατ. ευρώ έναντι 4,6 εκατ. ευρώ του 2006. Εκείνη τη χρονιά μάλιστα η Kalamata Papadimitriou εντάχθηκε στο διεθνές δίκτυο Endeabor, αποτελώντας την πρώτη ελληνική εταιρεία στον κλάδο των τροφίμων που έγινε μέλος.
Εν αρχή ην η σταφίδα
Η ιστορία της Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ ξεκινά το 1939 όταν ο εκ Πατρών ορμώμενος Χρήστος Παπαδημητρίου αποφασίζοντας να εγκατασταθεί στην Καλαμάτα δημιούργησε στην αρχή μια αποθήκη και στη συνέχεια ένα εργοστάσιο με αντικείμενο το εμπόριο και την εξαγωγή τοπικών προϊόντων της Καλαμάτας, όπως αποξηραμένα σύκα, ελιές Καλαμών, ελαιόλαδο και λίγη μαύρη κορινθιακή σταφίδα.
Από τη δεκαετία του ’50 σταδιακά επικεντρώνεται στη σταφίδα και κάνει τη διαφορά μπαίνοντας στη δύσκολη και απαιτητική αγορά της Μεγάλης Βρετανίας. Η μεταφορά και ο εκσυγχρονισμός του εργοστασίου ήταν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να πετύχει το νέο εγχείρημα προκειμένου να επεκταθεί και σε νέες αγορές, όπως η Ολλανδία και η Γερμανία.
Εδραίωση στο εξωτερικό
Τη δεκαετία του ’70 στην οικογενειακή επιχείρηση μπαίνει ο γιος του Κωνσταντίνος με σπουδές στη φημισμένη σχολή οινολογίας του Μπορντώ.
Με τη σειρά του εξελίσσει περαιτέρω τη εταιρεία, εδραιώνοντας τη θέση της στο εξωτερικό, ως μία από τις σημαντικότερες εξαγωγικές επιχειρήσεις στο χώρο της σταφίδας. Συγκεκριμένα πετυχαίνει να εξάγει τυποποιημένη σταφίδα στις απαιτητικά αγγλικά σουπερ μάρκετ.
Κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, την εποχή δηλαδή που το «πόπολο» ανακάλυπτε τη χαρά της ρόκας-παρμεζάνα, ο Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου λανσάρει το «Βαλσαμικό Ξύδι Καλαμάτας Παπαδημητρίου».
Με συνταγή που βασίζεται στο παραδοσιακό ξίδι «γλυκάδι» που παραγόταν ανέκαθεν στη Μεσσηνία, η νέα αυτή γευστική πρόταση γρήγορα κατέκτησε τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα να πλασαριστεί πολύ ψηλά στις προτιμήσεις τους.
Παράλληλα όμως, το βαλσαμικό ξύδι Καλαμάτας έκανε εντυπωσιακό ντεμπούτο και στις ξένες αγορές, φιγουράροντας σε μερικά από τα καλύτερα καταστήματα delicatessen του κόσμου.
Η ιδέα και οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά
Τα χρόνια περνούσαν και τον Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου ήρθαν να συνδράμουν οι γιοι του Χρήστος και Δημήτρης.
Με τη δική τους συμβολή η εταιρεία πήγε ακόμη ένα βήμα μπροστά μέσω της δημιουργίας των μεσογειακών προϊόντων Balsamon. Την ιδέα για τη νέα αυτή σειρά υλοποιεί ο Χρήστος Παπαδημητρίου με σπουδές στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο του Πειραιά, και τον σχεδιασμό των εικαστικών ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έχοντας σπουδάσει γραφιστική στο ΑΤΕΙ Αθηνών.

Οι τρεις γενιές της οικογένειας Παπαδημητρίου
Εμπνευσμένη από την ελληνική παράδοση, η σειρά Balsamon (παλαιωμένο βαλσαμικό ξύδι και μουστάρδες εμπλουτισμένες με μεσογειακά υλικά και βαλσαμικό ξίδι) αποσπά σημαντικά διεθνή βραβεία, ενώ επεκτείνει ακόμη περισσότερο τους ορίζοντες της μεσσηνιακής εταιρείας.
Το 2023 ο τζίρος της οικογενειακής επιχείρησης Παπαδημητρίου, όπου απασχολούνται 51 εργαζόμενοι, ανήλθε σε 5,187 εκατ. ευρώ έναντι 4,660 ευρώ της προηγούμενης χρήσεως 2022, αυξημένος κατά 11,31%, ενώ τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 2,20 εκατ. ευρώ από 1,48 εκατ. ευρώ το 2022 αυξημένα κατά 48,97%.


Latest News

ΚΕΕΕ: Η υπεραπόδοση τους πλεονάσματος πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία
Κάθε μέτρο ενίσχυσης της μικρομεσαίας τάξης μας βρίσκει σύμφωνους, λέει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς

Χατζηθεοδοσίου: Θετικά τα μέτρα στήριξης, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για τις ΜμΕ
Η αγορά περιμένει με αγωνία βελτιώσεις στον φορολογικό νόμο και στοχευμένα μέτρα που θα ενισχύουν την προσπάθεια βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου

Edison: Ισχυρές οι προοπτικές της Theon το 2025
Η ζήτηση για στρατιωτικό εξοπλισμό συνεχίζει να αυξάνεται, ιδίως στην Ευρώπη, που αποτελεί το 82% των εσόδων της Theon, επισημαίνει η Edison

Intralot: Διαψεύδει δημοσιεύματα για διασυνοριακή συγχώνευση
Η απάντηση της Intralot στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Γεώργιος Μυλωνάς (ALUMIL): «Μπορούμε να προσαρμοζόμαστε σε κάθε αγορά»
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ALUMIL μίλησε στο 10ο Οικονομικό Forum των Δελφών για τις νέες προκλήσεις και τάσεις στον κλάδο του αλουμινίου

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Αύξηση σε τζίρο και EBITDA – Νέα επένδυση στη Ροδόπη
Η ZΜΘ ενισχύει την παρουσία της στο εξωτερικό με είσοδο σε νέες αγορές υλοποιώντας αύξηση εξαγωγών κατά 15% και στρατηγικές συνεργασίες με διανομείς σε 12 χώρες

Πλώρη για το ΧΑ βάζει η Qualco - Στόχος η άντληση 70 εκατ. ευρώ
Ο όμιλος αναμένεται να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να χρηματοδοτήσει εξαγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Επένδυση της ALTER EGO VENTURES στην eGaming Couch Heroes
H ALTER EGO VENTURES απέκτησε το 1% της eGaming Couch Heroes, με ιδρυτή και CEO τον Βαρδή Βαρδινογιάννη

Θανόπουλος στον ΟΤ: «Γινόμαστε 100% αυτόνομοι ενεργειακά - Τα σχέδια στο delivery»
Ο πρόεδρος της εταιρείας Θανόπουλος, Τέλης Θανόπουλος, μιλάει στον ΟΤ για την πρόσφατη επένδυση σε ΑΠΕ, τη σημασία του Q-Commerce στον κλάδο των τροφίμων και τα επόμενα σχέδια της αλυσίδας