Σε ηλικία μόλις 44 ετών πέθανε ο επιχειρηματίας Χρήστος Κων. Παπαδημητρίου, ο οποίος από πέρσι έδινε γενναία μάχη για τη ζωή του.
Kalamata Papadimitriou: «Εφυγε» ο επιχειρηματίας Χρήστος Παπαδημητρίου
Έχοντας αναλάβει από το 2004 τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ, γνωστής για τα καινοτόμα προϊόντα «Kalamata Papadimitriou» και κυρίως για το παγκοσμίως πρωτότυπο βαλσαμικό ξύδι που παράγεται από 100% μαύρη κορινθιακή σταφίδα, ο Χρήστος Παπαδημητρίου αποτέλεσε τον άξιο συνεχιστή της μεσσηνιακής βιομηχανίας τροφίμων, την οποία ίδρυσε ο συνονόματος παππούς του το 1939.
Ο εκλιπών, που έφυγε τόσο πρόωρα από τη ζωή, πρόλαβε να αφήσει το στίγμα του στο επιχειρείν δημιουργώντας από τη σταφίδα -τον πάλαι ποτέ «μαύρο χρυσό» της Ελλάδας- πιο εξελιγμένα προϊόντα, όπως κρέμες βαλσαμικού και μεσογειακές μουστάρδες, δίνοντας νέα δυναμική στην οικογενειακή επιχείρηση, η οποία εξάγει σε 30 χώρες, από την Αμερική έως την Ακτή του Ελεφαντοστού.
Η Kalamata Papadimitriou εντάχθηκε στο διεθνές δίκτυο Endeavor, αποτελώντας την πρώτη ελληνική εταιρεία στον κλάδο των τροφίμων που έγινε μέλος
Υπό την καθοδήγησή του από το 2006 έως και το 2013, ο συνολικός τζίρος της εταιρείας με έδρα τη Θουρία Μεσσηνίας υπερδιπλασιάστηκε. Το 2013 ο τζίρος της εταιρείας ξεπέρασε τα 10,1 εκατ. ευρώ έναντι 4,6 εκατ. ευρώ του 2006. Εκείνη τη χρονιά μάλιστα η Kalamata Papadimitriou εντάχθηκε στο διεθνές δίκτυο Endeabor, αποτελώντας την πρώτη ελληνική εταιρεία στον κλάδο των τροφίμων που έγινε μέλος.
Εν αρχή ην η σταφίδα
Η ιστορία της Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ ξεκινά το 1939 όταν ο εκ Πατρών ορμώμενος Χρήστος Παπαδημητρίου αποφασίζοντας να εγκατασταθεί στην Καλαμάτα δημιούργησε στην αρχή μια αποθήκη και στη συνέχεια ένα εργοστάσιο με αντικείμενο το εμπόριο και την εξαγωγή τοπικών προϊόντων της Καλαμάτας, όπως αποξηραμένα σύκα, ελιές Καλαμών, ελαιόλαδο και λίγη μαύρη κορινθιακή σταφίδα.
Από τη δεκαετία του ’50 σταδιακά επικεντρώνεται στη σταφίδα και κάνει τη διαφορά μπαίνοντας στη δύσκολη και απαιτητική αγορά της Μεγάλης Βρετανίας. Η μεταφορά και ο εκσυγχρονισμός του εργοστασίου ήταν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να πετύχει το νέο εγχείρημα προκειμένου να επεκταθεί και σε νέες αγορές, όπως η Ολλανδία και η Γερμανία.
Εδραίωση στο εξωτερικό
Τη δεκαετία του ’70 στην οικογενειακή επιχείρηση μπαίνει ο γιος του Κωνσταντίνος με σπουδές στη φημισμένη σχολή οινολογίας του Μπορντώ.
Με τη σειρά του εξελίσσει περαιτέρω τη εταιρεία, εδραιώνοντας τη θέση της στο εξωτερικό, ως μία από τις σημαντικότερες εξαγωγικές επιχειρήσεις στο χώρο της σταφίδας. Συγκεκριμένα πετυχαίνει να εξάγει τυποποιημένη σταφίδα στις απαιτητικά αγγλικά σουπερ μάρκετ.
Κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, την εποχή δηλαδή που το «πόπολο» ανακάλυπτε τη χαρά της ρόκας-παρμεζάνα, ο Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου λανσάρει το «Βαλσαμικό Ξύδι Καλαμάτας Παπαδημητρίου».
Με συνταγή που βασίζεται στο παραδοσιακό ξίδι «γλυκάδι» που παραγόταν ανέκαθεν στη Μεσσηνία, η νέα αυτή γευστική πρόταση γρήγορα κατέκτησε τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα να πλασαριστεί πολύ ψηλά στις προτιμήσεις τους.
Παράλληλα όμως, το βαλσαμικό ξύδι Καλαμάτας έκανε εντυπωσιακό ντεμπούτο και στις ξένες αγορές, φιγουράροντας σε μερικά από τα καλύτερα καταστήματα delicatessen του κόσμου.
Η ιδέα και οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά
Τα χρόνια περνούσαν και τον Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου ήρθαν να συνδράμουν οι γιοι του Χρήστος και Δημήτρης.
Με τη δική τους συμβολή η εταιρεία πήγε ακόμη ένα βήμα μπροστά μέσω της δημιουργίας των μεσογειακών προϊόντων Balsamon. Την ιδέα για τη νέα αυτή σειρά υλοποιεί ο Χρήστος Παπαδημητρίου με σπουδές στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο του Πειραιά, και τον σχεδιασμό των εικαστικών ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έχοντας σπουδάσει γραφιστική στο ΑΤΕΙ Αθηνών.
Εμπνευσμένη από την ελληνική παράδοση, η σειρά Balsamon (παλαιωμένο βαλσαμικό ξύδι και μουστάρδες εμπλουτισμένες με μεσογειακά υλικά και βαλσαμικό ξίδι) αποσπά σημαντικά διεθνή βραβεία, ενώ επεκτείνει ακόμη περισσότερο τους ορίζοντες της μεσσηνιακής εταιρείας.
Το 2023 ο τζίρος της οικογενειακής επιχείρησης Παπαδημητρίου, όπου απασχολούνται 51 εργαζόμενοι, ανήλθε σε 5,187 εκατ. ευρώ έναντι 4,660 ευρώ της προηγούμενης χρήσεως 2022, αυξημένος κατά 11,31%, ενώ τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 2,20 εκατ. ευρώ από 1,48 εκατ. ευρώ το 2022 αυξημένα κατά 48,97%.
Latest News
Έκρηξη εσόδων για τη Γαλακτοβιομηχανία «Ομηρος» - Σχέδια επέκτασης σε νέες αγορές
H Γαλακτοβιομηχανία Όμηρος προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας του νέου, υπερσύγχρονου εργοστασίου καθώς και την κυκλοφορία καινοτόμων προϊόντων
ΑΧΙΑ: Ισχυρά τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ - Στα 16,40 ευρώ η τιμή στόχος
Κατά την ΑΧΙΑ, η τριμηνιαία απόδοση οφείλεται στις συνεχιζόμενες θετικές τάσεις για τα αθλητικά στοιχήματα τόσο στα διαδικτυακά όσο και στα κανάλια λιανικής
Άλμα 661% στα καθαρά κέρδη της Ideal - Ο ρόλος των Attica και της πληροφορικής
Στα 265 εκατ. ευρώ τα έσοδα της IDEAL Holdings με άνοδο 208% - Εξετάζουμε επενδυτικές ευκαιρίες, τονίζει ο πρόεδρος
Πώς η αθόρυβη Cavino έφτασε στην κορυφή του ελληνικού κρασιού
Το success story της Cavino που κατάφερε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη οινοποιητική βιομηχανία της χώρας – Ο ρόλος Τσάνταλη, Μπουτάρη και Κουρτάκη
Motor Oil: Πώς θα χτίσει… «πράσινα» EBITDA 500 εκατ. το 2030
Τα επόμενα επενδυτικά ορόσημα της Motor Oil για τον μετασχηματισμό του ομίλου - Τα κέρδη από ηλεκτρισμό και κυκλική οικονομία
Unilever: Τι συμβαίνει με το σχέδιο αναδιάρθρωσης – Πώς το παγωτό σώζει την παρτίδα
Ο βραχίονας παγωτού της Unilever είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατηγορία του, με την αποτίμησή του να αγγίζει και τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια
Τράπεζες: Το 2026 η επιστροφή των εσόδων στα επίπεδα του 2024
Για μια χρονιά χαμηλών πτήσεων όσον αφορά στα καθαρά έσοδα από τόκους προετοιμάζονται οι τράπεζες
ElvalHalcor: Ανθεκτικότητα με EBITDA στα 180 εκατ. το εννεάμηνο – Μείωση κατά 171 εκατ. στον καθαρό δανεισμό
Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη της ElvalHalcor ανήλθαν στα 210,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2024, έναντι 165,2 εκατ. ευρώ πέρυσι
Motor Oil: «Πράσινο» το 40% των EBITDA μέχρι το 2030 – Η στρατηγική μετασχηματισμού του ομίλου
Ο Όμιλος Motor Oil από το 2022 έχει επενδύσει 1,8 δισ. ευρώ στην πράσινη μετάβαση
ΟΠΑΠ: Εκτινάχθηκαν τα κέρδη στο 9μηνο - Έφτασαν στα 352 εκατ. ευρώ
Αύξηση 14,4% στα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ, φτάνοντας τα 352 εκατ. ευρώ - Τι έδωσαν πρακτορεία και online στοίχημα