«Κλείδωσε» για τα μέσα Οκτωβρίου η ημερομηνία εκκίνησης του τρίτου διαγωνισμού  για αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες standalone) προκειμένου να εξασφαλίσουν επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση.

Εκτός απροόπτου, η έγκριση του τεύχους προκήρυξης αναμένεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) την ερχόμενη Πέμπτη, το οποίο εκτιμάται ότι θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ στις 16 Οκτωβρίου για να εκκινήσουν οι ανταγωνιστικές διαδικασίες.

Αποθήκευση ενέργειας: Πατήθηκε το κουμπί για νέα έργα αποθήκευσης ενέργειας – Πού θα χωροθετηθούν

Αποθήκευση ενέργειας

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα δοθεί διορία έξι εβδομάδων στους επενδυτές για την υποβολή προσφορών συμμετοχής, ήτοι έως τις 29 Νοεμβρίου.  Θα ακολουθήσει αξιολόγηση των αιτήσεων από τη ΡΑΑΕΥ στο διάστημα 2 Δεκεμβρίου έως και 15 Ιανουαρίου 2025 ώστε να δημοσιευθεί την επομένη ο προσωρινό πίνακας και στις 23 Ιανουαρίου ο οριστικός κατάλογος των επιλεγέντων, των αποκλεισθέντων και των επιλαχόντων συμμετεχόντων.

Ωστόσο, για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που καθορίστηκε από τη ΡΑΑΕΥ εκκρεμεί μια τροποποίηση της  απόφασης  του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ώστε στις επιλέξιμες περιοχές εγκατάστασης των έργων αποθήκευσης εκτός από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης να  περιληφθούν και άλλες περιοχές στην Αρκαδία.

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον

Ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι μεγάλος καθώς ο τρίτος διαγωνισμός έργων αποθήκευσης ενέργειας θα είναι και ο τελευταίος μέσω του οποίου οι επενδυτές μπορούν να εξασφαλίσουν επενδυτική ενίσχυση (δηλαδή στήριξη στο CAPEX), αλλά και «ταρίφα» (λειτουργική ενίσχυση).  Συνολικά θα ενισχυθούν αυτόνομες μονάδες μπαταριών διάρκειας τεσσάρων ωρών, συνολικής ισχύος 200 MW – και όχι 300 MW όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς για τον τρίτο διαγωνισμό έχει οριστεί στα 145.000 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος (€/MW/έτος), δηλαδή υψηλότερα από τους δύο προηγούμενους που ήταν στα 115.000 €/MW/έτος. Έτσι, οι επενδυτές για να διεκδικήσουν «ταρίφα» θα πρέπει να υποβάλλουν προσφορές που θα κινούνται κάτω από το συγκεκριμένο ποσό.

Οι κάτοχοι των μονάδων (με 4ωρες μπαταρίες) οι οποίες τελικά θα προκριθούν στον διαγωνισμό θα λάβουν επιπλέον και ενίσχυση στο CAPEX ύψους 200.000 €/MW. Στον πρώτο και στον δεύτερο διαγωνισμό, για 2ωρες μπαταρίες, η επενδυτική ενίσχυση ήταν στα 200.000 €/MW και στα 100.000 €/MW αντίστοιχα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών της Aurora Energy Research, στον επικείμενο τρίτο διαγωνισμό αποθήκευσης ο μέσος βαθμός απόδοσης των υποψήφιων έργων αναμένεται να κυμανθεί από 3,5% έως 10,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Αυτοκινητοβιομηχανία: Σε αναμμένα κάρβουνα οι ευρωπαϊκές εταιρείες –  Θα πιάσουν τους στόχους για τις εκπομπές άνθρακα;
Green |

Σε αναμμένα κάρβουνα η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία - Δεν πιάνει τους στόχους για τις εκπομπές άνθρακα

Υπέρογκα τα πρόστιμα που που επισύρει η υπέρβαση των ορίων εκπομπών από το 2025 - «Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις» για να προλάβουμε, λέει η αυτοκινητοβιομηχανία