Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Έδωσε το στίγμα στην πρώτη του παρέμβαση ως πρόεδρος του ΣΕΒ, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Ζήτησε να αλλάξει η λογική των αναπτυξιακών νόμων και να δοθούν φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις.

Τα αυτονόητα δηλαδή ζήτησε ο κ. Θεοδωρόπουλος, αλλά έχουμε πει… στην Ελλάδα χρειάζεται να αρχίσουμε από τα αυτονόητα και όχι να διαφημίζουμε το κτηματολόγιο εν έτει 2025.

Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Ακούγεται…

Έτσι το μήνυμα του κ. Θεοδωρόπουλου ήταν σαφές. Να στοχεύσουμε σε επενδύσεις με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, που θα στηρίξουμε με «φορολογικά κίνητρα και όχι με επιδοτήσεις ή «λεφτά στο χέρι»

Το θετικό είναι ότι ακούγεται ο κ. Θεοδωρόπουλος. Ιδιαίτερα στο γραφείο του Υπουργου Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Ο Υπουργός άλλωστε κινείται στην ίδια λογική και όπως μαθαίνω κάτι θα έχουμε μέχρι το τέλος του μήνα.

Διότι γνωρίζει πολύ καλά ο υπουργός ότι δεν θα υπάρξει ανάλογη ευκαιρία για πραγματικές μεταρρυθμίσεις όταν θα λήξει το “ρευστό” από το Ταμείο Ανάκαμψης.

———————-

Θα ανέβουν οι τόνοι…

Σας έχω ενημερώσει πολλές φορές για τον πόλεμο που εδώ και καιρό σιγόβραζε μεταξύ των εταιρειών που εμπορεύονται τα τερματικά POS.

Είναι γνωστά και τα εξώδικα που ανταλλάσσουν οι δύο πλευρές, θα διαβάσετε αναλυτικά στον «OT».

Βλέπω όμως και ακούω ότι ο «πόλεμος» θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τις 29 Νοεμβρίου.

Διότι τότε θα ολοκληρωθεί και ο τελευταίος κύκλος των διασυνδέσεων των POS με τα λογιστικά συστήματα ERP.

Viva

Θα μπουν κι άλλοι στη διαμάχη

Η διαμάχη όμως δεν θα περιοριστεί μόνο στους παρόχους των POS.

Θα μπουν στην «αρένα» και οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα συστήματα. Ήδη δηλαδή είναι σε δύσκολη θέση με την ένταση που επικρατεί.

Γι’ αυτό μην αποκλείσετε τις επόμενες ημέρες να υπάρξει παρέμβαση του αρμόδιου υπουργείου προς όλες τις πλευρές προκειμένου να πέσουν οι τόνοι.

—————————

Το «θαύμα» των Ελλήνων

Και όχι μόνο να πέσουν οι τόνοι, αλλά και να μη χαθεί και η πρόοδος που υπήρξε με τη διασύνδεση των POS με τους φορολογικούς μηχανισμούς.

Διότι υπάρχουν κάποια καμπανάκια, παρά το ότι τελευταία στο Υπουργείο Οικονομικών διατείνονται ότι τα τεκμήρια και οι διαδυνδέσεις των POS με τις ταμειακές έφεραν περισσότερες εισπράξεις.

Διότι αν αυτή είναι η λύση στη φοροδιαφυγή, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά.

Δεν είναι κρυφό άλλωστε για το πόσο ανθεί η παραοικονομία στη χώρα, αλλά όταν η ανάλυση του ΚΕΠΕ δείχνει το μέγεθος, κάτι δεν πάει καλά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων για το 2022, το 40,9% των νοικοκυριών, δηλαδή 4 στους 10 φορολογούμενους πετύχαιναν ένα θαύμα… κατάφερναν και δαπανούσαν περισσότερα από όσα εισέπρατταν.

Το αντίστοιχο ποσοστό του 2020 ήταν στο 35,9%.

Η φοροδιαφυγή ανθεί…

Δεν χρειάζεται να μας το πει το ΚΕΠΕ. Τα συστήματα πιάνουν αυτούς που θέλουν…

Άλλωστε, ένα στα τέσσερα νοικοκυριά που ανήκουν στο πλουσιότερο 10% καταφέρνει και δηλώνει δαπάνες παραπάνω από το εισόδημα του…

Παρόλα αυτά, η UBS έδωσε τα εύσημα για την καλύτερη είσπραξη φόρων στην ελληνική κυβέρνηση…

—————————

Κι άλλο «καμπανάκι»

Τώρα αν δεν πήρε το μήνυμα η κυβέρνηση, μάλλον θα το πάρει σε λίγες ημέρες.

Ήδη δηλαδή υπάρχει ένας μίνι «συναγερμός» στο οικονομικό επιτελείο.

Διότι πέραν από την ανησυχία για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και την επίδραση των αναταράξεων στις τιμές της ενέργειας, έχει ήδη προστεθεί νέος πονοκέφαλος.

Όπως μαθαίνω τα στοιχεία του Αυγούστου για τον τουρισμό, που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, θα δείχνουν λιγότερα έσοδα σε σχέση με πέρσι.

Και μιλάμε για μια πτώση της τάξεως του 4%.

——————————-

Απτόητος ο Πειραιάς

Στην ανησυχητική εικόνα βέβαια δεν βρίσκεται ο Πειραιάς. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Πειραιά και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης.

Στην εκδήλωση ήταν και ο Σταύρος Μήτσης, της γνωστής αλυσίδας των ξενοδοχείων.

Ο όμιλος λειτούργησε το πρώτο του ξενοδοχείο στον Πειραιά και μεγέθη εξέπληξαν.

Το πρώτο χρόνο λειτουργίας μάλιστα πέτυχε πάνω διπλάσια μεγέθη από αυτά που ανέμενε…

Απο αριστερά Γιώργος Καρανίκας Πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, Βασιλική Κουτσούκου Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Νίκος Φιλιππίδης διευθυντής σύνταξης ΟΤ, Οικονομικός Αναλυτής Mega Channel, Αρθρογράφος εφημερίδα TA NEA και Οικονομικός Ταχυδρόμος Μιχάλης Σφακιανάκης Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιά Σταύρος Μήτσης Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου «MITSIS»

Το κτήριο του Αγούδημου

Το μήνυμα για τον Πειραιά άλλωστε έχει δοθεί και όπως αποκάλυψε και ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος της Dimand αποκτήθηκε και το κτήριο του Αγούδημου. Θα γίνει μάλιστα ξενοδοχείο.

Άλλωστε η πόλη δεν είναι άγνωστη στην Dimand, αφού βρίσκεται εκεί η μεγάλη επένδυση για τα νέα Δικαστήρια του Πειραιά.

Εκεί πέραν των κτηριακών υποδομών, αλλά και την αποκατάσταση του διατηρητέου επί της οδού Χαϊδαρίου, το project προβλέπει και 5,5 στρέμματα πρασίνου.

———————————-

Τα διαμάντια λάμπουν… ακόμη και με τους φόρους

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή των ακατανόητων φορολογικών επιβαρύνσεων έπεσε στην αντίληψη μου τις προηγούμενες ημέρες.

Το έψαξα και είδα ότι είναι μία ακόμη «τρύπα» που δημιούργησαν κάποιες αποφάσεις των μνημονίων.

Και εξηγώ: Στο πρώτο μνημόνιο, οι παλιοί θυμούνται, είχε μπει ένας φόρος πολυτελείας. Στα υψηλού κυβισμού αυτοκίνητα και στη χονδρική των κοσμημάτων.

Περάσαμε 3 μνημόνια, πανδημία, πληθωριστική κρίση, και ο φόρος παρέμεινε στο 10%. Επιπλέον δηλαδή του 24% του ΦΠΑ.

Και αυτή η επιβάρυνση παραμένει στον κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας, αποδίδοντας το ποσό των… 3 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία ετησίως.

Και ευλόγως ερώτησα άνθρωπο του κλάδου. Γιατί τόσο φτωχά τα αποτελέσματα;

Και μου απάντησε απλά… Οι Έλληνες δεν σταμάτησαν να αγοράζουν κοσμήματα.

Απλά το κάνουν χωρίς… απόδειξη.

———————————-

Ο γαλαντόμος Βακάκης….

Φρένο στα σενάρια για νέο placement στην Jumbo ακούγεται πως βάζει ο Απόστολος Βακάκης.

Ύστερα από την παραχώρηση του 3% πριν από μερικούς μήνες, ο διοικητικός και μετοχικός ηγέτης της εταιρείας δεν φαίνεται διατεθειμένος να διαθέσει επιπλέον ποσοστό.

Όσον αφορά στην κριτική που κατά καιρούς ασκείται για το σχετικά μικρό ποσοστό που διατηρεί στην εταιρεία (περίπου 16%), καθιστώντας τον ευάλωτο σε μια επιθετική εξαγορά καθησυχάζει τους συνομιλητές του, λέγοντας ότι σε περίπτωση εκπαραθύρωσής του, «η Jumbo δεν θα είναι ίδια χωρίς τον Βακάκη στο τιμόνι».

Jumbo

… και η επιθετική εξαγορά της Jumbo

Αναφορικά με την πίεση που δέχεται για να προχωρήσει σε εξαγορές, με δεδομένο το ισχυρό ταμείο που διαθέτει, ο κ. Βακάκης επισημαίνει πως δεν βλέπει τον λόγο να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, λέγοντας πως «δεν είναι διατεθειμένος να αποκτήσει τα προβλήματα των άλλων…».

Έχει άλλωστε, αρκετά προβλήματα ο ίδιος να διαχειριστεί.

Στο μεταξύ, η Jumbo συνεχίζει κανονικά τις αγορές ιδίων μετοχών, με σκοπό να προχωρήσει στην ακύρωσή τους με απώτερο στόχο την έμμεση «επιβράβευση» των παλαιών μετόχων.

Θεωρείται ένα ακόμη… γλυκαντικό σε όσους μετόχους γκρινιάζουν για την μερισματική πολιτική, η οποία θα μπορούσε να είναι πιο «γαλαντόμος»…

———————————-

Καλύτερα κλητήρας… παρά υπουργός

Νομίζω όλοι θυμόμαστε τη λαϊκή σοφία που κυριαρχούσε τη δεκαετία του ’80. Είχαν περισσότερη «δύναμη» τότε οι κλητήρες. Δηλαδή κατά τη γιγάντωση του Δημοσίου τομέα στη χώρα.

Εσχάτως όμως, πέραν της δύναμης του «lobbying» αυτού του συμπαθούς κλάδου, διόλου ευκαταφρόνητες είναι και οι αμοιβές που λαμβάνουν.

Ορισμένοι βέβαια. Ειδικά αυτοί που απασχολούνται στις ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό.

Όπως ανακοινώθηκε από το αρμόδιο υπουργείο, ο νέος οδηγός στην ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ θα λαμβάνει μισθό 2.200 ευρώ.

Ο θυρωρός της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο όμως θα δει μηνιαίως το μισθό του να διαμορφώνεται στα… 2.900 ευρώ.

«Ριγμένος» λοιπόν ο κλητήρας στο Ισλαμαμπάντ, αφού δεν λογίζεται κάποιο «μπόνους επικινδυνότητας», παίρνοντας μόλις 570 ευρώ μηνιαίως.

———————————-

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories