![Χούθι: Στη δημοσιότητα το βίντεο με την επίθεση στο Cordelia Moon](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/Capture-6.png)
Οι Χούθι έδωσαν στη δημοσιότητα νέα πλάνα που δείχνουν τη στιγμή που ένα θαλάσσιο μη επανδρωμένο σκάφος χτύπησε δεξαμενόπλοιο suezmax που ελέγχεται από την Ultrapetrol στην Ερυθρά Θάλασσα.
Το βίντεο, που διανεμήθηκε στον επίσημο ιστότοπο των ανταρτών της Υεμένης, ισχυρίζεται ότι δείχνει την επίθεση στο δεξαμενόπλοιο Cordelia Moon (χωρητικότητας 163.300-dwt) (κατασκευής 2013).
Στα πλάνα φαίνεται ένα μικρό σκάφος να κινείται με ταχύτητα προς το δεξαμενόπλοιο και στη συνέχεια να εκρήγνυται. Φλόγες και μαύρος καπνός βγαίνουν από την πλευρά του πλοίου.
Χούθι: Χτύπημα με drone σε ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο
Το Cordelia Moon χτυπήθηκε από θαλάσσιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στις 05:00 GMT την Τρίτη, μετά από αρκετές αποτυχημένες πυραυλικές επιθέσεις των Χούθι.
Το πλοίο υπέστη ζημιές, αλλά το πλήρωμά του δεν έπαθε τίποτα και συνέχισε το ταξίδι του. Τα δεδομένα εντοπισμού του σκάφους την Πέμπτη έδειξαν, σύμφωνα με το Tradewinds, ότι συνέχιζε βόρεια στην Ερυθρά Θάλασσα, δυτικά του λιμανιού της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία.
Οι ναυτιλιακές βάσεις δεδομένων δείχνουν ότι το πλοίο ελέγχεται από την Ultrapetrol Bahamas, η οποία δεν ήταν δυνατό να προσεγγιστεί για σχόλια.
Το Equasis αναφέρει ως εγγεγραμμένο ιδιοκτήτη την Amber Shipping, μια οντότητα του Παναμά, και διαχειριστής του είναι η ινδική Margao Marine Solutions.
Το περιστατικό με τους Χούθι
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Τρίτη 1/10 οι Χούθι επανεμφανίστηκαν με επιθέσεις σε δυο εμπορικά πλοία το ελληνόκτητο Minoan Courage, σημαίας Λιβερίας, το οποίο διαχειρίζεται η Modion Maritime και το Cordelia Moon. Η τελευταία επίθεση τους πριν την επαναμφάνιση είχε καταγραφεί ένα μήνα πίσω την 1η Σεπτεμβρίου όταν πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν το δεξαμενόπλοιο Blue Lagoon I (χωρητικότητας 148.600-dwt, κατασκευής 2003) και το VLCC Amjad (χωρητικότητας 298.900-dwt, κατασκευής 2017).
Ερωτηματικό παραμένει γιατί επί ένα μήνα οι αντάρτες δεν εμφανίσθηκαν. Σίγουρα πάντως αναφέρουν οι αναλυτές δεν οφείλεται η «απουσία» αυτή στην έλλειψη μέσων για επιθέσεις σε πλοία.
Επίσης πρόκειται για την πρώτη επίθεση των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν μετά τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά στόχων της οργάνωσης στην Υεμένη
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Δασμοί: Πώς αλλάζουν τις θαλάσσιες διαδρομές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/nautilia-768x430-1-600x336.jpg)
Οι δασμοί αλλάζουν τις θαλάσσιες διαδρομές
«Οι κυρώσεις και οι εμπορικές ρυθμίσεις, είτε επιβάλλονται είτε αναβάλλονται, έχουν άμεση επίδραση στους ναύλους» τονίζει ο οίκος Xclusiv
![Ελληνική ναυτιλία: Μοχλός ανάπτυξης με συνεισφορά 14 δισ. στο ΑΕΠ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ot_naut_ploio_tanker2-600x352.png)
Μοχλός ανάπτυξης με συνεισφορά 14 δισ. στο ΑΕΠ η ελληνική ναυτιλία
Μελέτη της McKinsey για την ελληνική ναυτιλία επισημαίνει την καταλυτική συμβολή του κλάδου στο διεθνές εμπόριο, ενώ παράλληλα αναλύει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες
![Royal Caribbean Group: Γιατί ποντάρει σε πολυτελείς ποτάμιες κρουαζιέρες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/RCI_IC_Aerial_Side_Night_CGI12_RET_LR-1-600x200.jpg)
Γιατί η Royal Caribbean ποντάρει σε πολυτελείς ποτάμιες κρουαζιέρες
Η premium θυγατρική της Royal Caribbean Group σχεδιάζει να δρομολογήσει 10 κρουαζιερόπλοια σε ποταμούς από το 2027
![Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Επανεξελέγη πρόεδρος η Μελίνα Τραυλού](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/enosi-ellinon-efopliston-600x338.jpg)
Επανεξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών η Μελίνα Τραυλού
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την επόμενη τριετία
![Τέλης Μυστακίδης: Έκλεισε και η οικονομική συναλλαγή για την Aegean Baltic Bank](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/telis-mistakidis-600x404.png)
Στον Τέλη Μυστακίδη κι επίσημα η ABBank – Έκλεισε και η οικονομική συναλλαγή
Ο Τέλης Μυστακίδης θα ελέγχει το 48% των μετοχών της ABBank, ενώ στο πλαίσιο της συναλλαγής η τράπεζα αποτιμήθηκε 1,1 φορές τη λογιστική της αξία
![Μελίνα Τραυλού: Η ελληνική ναυτιλία παγκόσμιο παράδειγμα αριστείας, πρωτοπορίας και ανθεκτικότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/travlou-3-600x393.jpg)
Τραυλού: «Η Ελλάδα ναυπηγεί 589 πλοία – Υπερέχουμε σε επενδύσεις και τεχνολογία»
Η Μελίνα Τραυλού πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών σημείωσε στην ετήσια Γ.Σ. για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στην πράσινη μετάβαση
![Το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/travlou-600x400.jpeg)
Το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών
Η ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και οι αρχαιρεσίες ολοκληρώθηκαν - Πρόεδρος για δεύτερη θητεία, αναμένεται να εκλεγεί, η Μελίνα Τραυλού
![Capital Clean Energy Carriers: Αύξηση εσόδων 64% στο τέταρτο τρίμηνο του 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/AMORE-MIO-CAPITAL-600x270.jpg)
Αύξηση εσόδων 64% για την Capital Clean Energy Carriers – Μέρισμα 0,15 δολ/ μετοχή
Η Capital Clean Energy Carriers ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο του 2024
![Ναυτιλία: Κερδισμένοι και χαμένοι από τον πόλεμο δασμών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_LNG22-1024x600-1-600x352.png)
Ναυτιλία: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τους πολέμους των δασμών
Κατά τον προηγούμενο «εμπορικό πόλεμο» καταγράφηκε μια πτώση της ζήτησης στα εμπορευματοκιβώτια, σύμφωνα με την DNB Markets
![Costamare: Έσπασε το φράγμα των 2 δισ. δολ. σε έσοδα το 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Costamare-slide-2-7f29710c-600x273.jpeg)
Έσπασε το φράγμα των 2 δισ. δολ. σε έσοδα το 2024 η Costamare
H Costamare συνεχίζει τη στρατηγική ανανέωσης του ιδιόκτητου στόλου και την αύξηση του μέσου μεγέθους του