Οι Χούθι έδωσαν στη δημοσιότητα νέα πλάνα που δείχνουν τη στιγμή που ένα θαλάσσιο μη επανδρωμένο σκάφος χτύπησε δεξαμενόπλοιο suezmax που ελέγχεται από την Ultrapetrol στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το βίντεο, που διανεμήθηκε στον επίσημο ιστότοπο των ανταρτών της Υεμένης, ισχυρίζεται ότι δείχνει την επίθεση στο δεξαμενόπλοιο Cordelia Moon (χωρητικότητας 163.300-dwt) (κατασκευής 2013).

Στα πλάνα φαίνεται ένα μικρό σκάφος να κινείται με ταχύτητα προς το δεξαμενόπλοιο και στη συνέχεια να εκρήγνυται. Φλόγες και μαύρος καπνός βγαίνουν από την πλευρά του πλοίου.

Χούθι: Χτύπημα με drone σε ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο

Το Cordelia Moon χτυπήθηκε από θαλάσσιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στις 05:00 GMT την Τρίτη, μετά από αρκετές αποτυχημένες πυραυλικές επιθέσεις των Χούθι.

Το πλοίο υπέστη ζημιές, αλλά το πλήρωμά του δεν έπαθε τίποτα και συνέχισε το ταξίδι του. Τα δεδομένα εντοπισμού του σκάφους την Πέμπτη έδειξαν, σύμφωνα με το Tradewinds, ότι συνέχιζε βόρεια στην Ερυθρά Θάλασσα, δυτικά του λιμανιού της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία.

Οι ναυτιλιακές βάσεις δεδομένων δείχνουν ότι το πλοίο ελέγχεται από την Ultrapetrol Bahamas, η οποία δεν ήταν δυνατό να προσεγγιστεί για σχόλια.

Το Equasis αναφέρει ως εγγεγραμμένο ιδιοκτήτη την Amber Shipping, μια οντότητα του Παναμά, και διαχειριστής του είναι η ινδική Margao Marine Solutions.

Το περιστατικό με τους Χούθι

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Τρίτη 1/10 οι Χούθι επανεμφανίστηκαν με επιθέσεις σε δυο εμπορικά πλοία το ελληνόκτητο  Minoan Courage, σημαίας Λιβερίας, το οποίο διαχειρίζεται η Modion Maritime και το Cordelia Moon. Η τελευταία επίθεση τους πριν την επαναμφάνιση είχε καταγραφεί ένα μήνα πίσω την 1η Σεπτεμβρίου όταν πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν το δεξαμενόπλοιο Blue Lagoon I (χωρητικότητας 148.600-dwt, κατασκευής 2003) και το VLCC Amjad (χωρητικότητας 298.900-dwt, κατασκευής 2017).

Ερωτηματικό παραμένει γιατί επί ένα μήνα οι αντάρτες δεν εμφανίσθηκαν. Σίγουρα πάντως αναφέρουν οι αναλυτές δεν οφείλεται η «απουσία» αυτή στην έλλειψη μέσων για επιθέσεις σε πλοία.

Επίσης πρόκειται για την πρώτη επίθεση των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν μετά τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά στόχων της οργάνωσης στην Υεμένη

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία