![Δημόσιο Χρέος: Το σπριντ Ελλάδας και Ιταλίας – Πότε θα πέσουμε στη δεύτερη θέση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/italy-debt.jpg)
Ένα προσωρινό (τουλάχιστον) πλήγμα θα υποστεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να…παραταθεί το «πλασάρισμα» της χώρας μας στη δεύτερη θέση που τώρα βρίσκεται η Ιταλία με τάσεις ανόδου.
Το παραπάνω αναμένεται να συμβεί καθότι η Eurostat ανακοίνωσε μέσα στον Σεπτέμβριο ότι σκοπεύει να αναθεωρήσει το ύψος για το ελληνικό δημόσιο χρέος, προσθέτοντας τα 12 από τα 24 δισ. ευρώ των αναβαλλόμενων τόκων από το δάνειο των 90 δισ. ευρώ που πήρε το 2012 η Ελλάδα από τον EFSF (εποχή δευτέρου μνημονίου). Σύμφωνα με πηγές του ΟΔΔΗΧ με τις οποίες συνομίλησε ο ΟΤ, η προαναφερόμενη επιβάρυνση σε συνδυασμό με την πρόσφατη αναθεώρηση του ιταλικού ΑΕΠ αναμένεται να καθυστερήσουν 1-1,5 χρόνο το πέρασμα της Ιταλίας πάνω από την Ελλάδα σε επίπεδο δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ.
Δημόσιο Χρέος: Ο οδικός χάρτης μέχρι το 2032
Ωστόσο, στη συμφωνία για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους το 2018 είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές ότι το σύνολο των αναβαλλόμενων τόκων του συγκεκριμένου δανείου θα έχει περίοδο χάριτος μέχρι και το 2032. Φαίνεται όμως πως η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία επιδιώκει να δημιουργήσει αυτήν την αλλαγή, κάτι που θα επηρεάσει το ποσοστό χρέους ως προς το ΑΕΠ. Το αποτέλεσμα θα είναι το χρέος του περασμένου χρόνου να αυξηθεί κατά 5 περίπου μονάδες κάτι που θα επηρεάσει και τα επόμενα έτη (Συνολικά οι συνέπειες θα είναι πάνω από 20 δισ. ευρώ από σήμερα μέχρι και το 2032).
Το αντιστάθμισμα για το ελληνικό δημόσιο χρέος και το ΔΝΤ
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι αυτή η νέα συνθήκη θα αντισταθμιστεί εν μέρει από την άνοδο της ελληνικής ανάπτυξης. Άλλωστε, μεταβάλλεται και το έτος βάσης υπολογισμού του ΑΕΠ, από το 2015 στο 2020, κάτι που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην επί τα βελτίω αναθεώρηση του ονομαστικού ΑΕΠ.
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, αναβάλλεται το ενδεχόμενο η Ελλάδα να καταστεί η 2η πιο υπερχρεωμένη χώρα στην ευρωζώνη, ξεπερνώντας την Ιταλία. Κι αυτό διότι το ΑΕΠ της Ιταλίας αναθεωρήθηκε ανοδικά κατά 40 δισ. ευρώ και άνω από τη Eurostat πρόσφατα, μειώνοντας τον λόγο χρέους προς το ΑΕΠ κάτω από το 140%.
Υπενθυμίζεται ότι έκθεση του ΔΝΤ, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 23 Αυγούστου 2024 έδειχνε ότι τo δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες το 2029 σε σχέση με τα επίπεδα του 2023 και συγκεκριμένα θα «πέσει» στο 138,8% του ΑΕΠ από 168,8% το 2023. Αυτό αποτυπώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρώπη (Taming Public Debt in Europe: Outlook, Challenges, and Policy Response).
Την ίδια ώρα, η πρόβλεψη του Ταμείο για το δημόσιο χρέος της Ιταλίας είναι ότι θα βρεθεί στο 144,9% το 2029 από 137,3% το 2023. Πλέον, πολλοί αναλυτές θεωρούν πιθανό, το παραπάνω ενδεχόμενο να καθυστερήσει να μετατραπεί σε γεγονός για κάποιο χρονικό διάστημα.
Πάντως, πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε την περασμένη Δευτέρα (κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου 2025-2028) ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το δημόσιο χρέος στο 130% του ΑΕΠ το 2028, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα περάσει κάτω από την Ιταλία σε επίπεδο χρέους.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Crypto: Ασφυκτικός κλοιός γύρω από τα κρυπτονομίσματα – Έρχονται αυστηροί έλεγχοι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/cryptocurrency-golden-bitcoin-image-for-crypto-cur-YT56NL3-768x576-1-600x450.jpg)
Ασφυκτικός κλοιός για τα crypto - Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα και φυλάκιση
Η προστασία των επενδυτών περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου - Πως θα κινηθεί η αγορά των crypto το 2025
![Αθηναϊκή Ριβιέρα: Από 6.800 ευρώ/τ.μ. έως 13.000 ευρώ/τ.μ οι τιμές στα ακίνητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/10/riviera-1-600x338.jpg)
Από «χρυσάφι» τα ακίνητα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα - Έως 13.000 ευρώ/τ.μ. οι τιμές [γράφημα]
H Αθηναϊκή Ριβιέρα διατηρεί τον ρόλο της ως το δυνατό χαρτί της χώρας, με τις περιοχές Γλυφάδα, Βάρκιζα, Βουλιαγμένη να καταγράφουν εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον
![ΕΝΦΙΑ: Πάνω από 110.000 δικαιούχοι απαλλαγής για τα έτη 2023 και 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/εν-600x400.jpg)
Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2023 και 2024
Στην ανάρτηση νέων πράξεων προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2023 και 2024 προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
![Θεοδωρικάκος: Η ελληνική βιομηχανία χρειάζεται νέο σύστημα ποιότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/WhatsApp-Image-2025-02-12-at-18.16.00_2ed8616b-600x338.jpg)
Ανάγκη για νέο σύστημα ποιότητας στη βιομηχανία - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Έρχεται νέο Εθνικό Ψηφιακό Μητρώο Πιστοποιήσεων και Ελέγχων - Θεοδωρικάκος: «Ο ΕΛΟΤ, το ΕΙΜ και το ΕΣΥΔ αναβαθμίζονται και αποκτούν περισσότερους πόρους»
![Αναδρομικά: Τι σημαίνει η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/anadromika-ypologismos.jpg)
Πόντιος Πιλάτος το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για τα αναδρομικά – Τι σημαίνει η απόφαση
Απέφυγε να λάβει θέση υπέρ της μίας ή της άλλης απόφασης του ΣτΕ ή του Αρείου Πάγου για τα αναδρομικά - Τι αναφέρει ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης
![Παπαθανάσης: Νέες δράσεις 5,9 εκατ. για τις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/espa-1.jpg)
Νέες δράσεις 5,9 εκατ. για τις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Οι δύο δράσεις εντάσσονται στην Προτεραιότητα 4 – «Δίκαιη Εργασιακή Μετάβαση»- του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027
![Ελευσίνα: 30 επιχειρήσεις με 1.000 θέσεις εργασίας στην «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/ot_DYPA2-600x352.png)
«Ημέρα Καριέρας» στην Ελευσίνα με 30 εταιρείες και 1.000 θέσεις εργασίας
Οι θέσεις εργασίας που θα προσφερθούν το Σάββατο στην Ελευσίνα αφορούν σε ειδικότητες υψηλής, μεσαίας και χαμηλής εξειδίκευσης
![ΟΟΣΑ: Αυξήθηκε το πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα λόγω ακινήτων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/akin4-1-600x399.jpg)
Αυξήθηκαν τα εισοδήματα στην Ελλάδα λόγω ακινήτων - Η θέση στην κατάταξη του ΟΟΣΑ [γραφήματα]
Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση του πραγματικού εισοδήματος κατά 1,3% σε ετήσια βάση, ακολουθώντας μόνο την Ισπανία, όπου καταγράφηκε αύξηση της τάξης 2,2% στο ίδιο διάστημα
![Capital Economics: Η έλλειψη εργατικού δυναμικού σκιάζει την ελληνική ανάκαμψη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_unemployment_figures-600x352.png)
Capital Economics:«Αγκάθι» στο ελληνικό story η έλλειψη εργατικού δυναμικού
Υπάρχει μικρή χαλάρωση στην αγορά εργασίας, ενώ ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας μειώνεται και η μετανάστευση είναι πεισματικά χαμηλή
![ΕΤΕπ: Ολική επαναφορά για επενδύσεις και αισιοδοξία στην Ελλάδα – Η σύγκριση με την Ευρώπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/epixeiriseis-600x375.jpg)
ΕΤΕπ: Ολική επαναφορά για επενδύσεις και αισιοδοξία στην Ελλάδα – Η σύγκριση με την Ευρώπη
Τι αποκαλύπτει έκθεση της ΕΤΕπ που βασίζεται σε δημοσκοπήσεις περίπου 13.000 επιχειρήσεων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ