Τα σκουπίδια ενός ανθρώπου θα μπορούσαν να είναι ο θησαυρός πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ενός άλλου και κάτι που κάποιος θεωρεί μουτζούρα μπορεί να είναι έργο του Πικάσο.

Μια ελαιογραφία που ανακαλύφθηκε κατά λάθος από τον αείμνηστο έμπορο παλαιοπώλη Λουίτζι Λο Ρόσο πεταμένο στο Κάπρι πριν από περισσότερα από 60 χρόνια μπορεί να είναι ένας αυθεντικός Πικάσο, που εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ εάν είναι αυθεντικός, ανέφερε το CNN. Εκείνη την εποχή, ο Λο Ρόσο έπεσε πάνω σε δύο καμβάδες ενώ έψαχνε στο υπόγειο μιας ιταλικής βίλας. Ωστόσο, μόνο ένα από τα έργα είχε στη γωνία την υπογραφή του Ισπανού καλλιτέχνη. Στη συνέχεια, πήρε τον τυλιγμένο καμβά μαζί του πίσω στην Πομπηία, τον καδράρισε και τον έδωσε στη γυναίκα του ως δώρο.

Πικάσο: Πίνακας της μούσας του, Ντόρας Μάαρ, για πρώτη φορά σε δημοπρασία

«Όταν η μαμά το κρέμασε στον τοίχο για να διακοσμήσει το σπίτι, μετονομάζοντάς το σε «σκαρίφημα» λόγω της παράξενης εικόνας του προσώπου της γυναίκας, δεν είχα καν γεννηθεί ακόμη», είπε στο CNN ο Αντρέα, γιος της Λο Ρόσο.

Ο πίνακας θα μπορούσε να πιάσει εκατομμύρια με βάση την τρέχουσα αγορά τέχνης

Στο ασύμμετρο πορτρέτο απεικονίζεται η Ντόρα Μάαρ, μια Γαλλίδα ποιήτρια και η επί χρόνια μούσα και ερωμένη του μεγάλου ζωγράφου, με μπλε φόρεμα και κόκκινο κραγιόν. Είναι μια από σειρά ελαιογραφιών με θέμα την Ντόρα Μάαρ. Μόλις στη δεκαετία του ’80 ο Αντρέα άρχισε να υποψιάζεται την αξία του πίνακα, αφού είδε τη Buste de femme Dora Maar της καλλιτέχνιδας σε ένα βιβλίο στο δημοτικό σχολείο. Στη συνέχεια έπεισε τους γονείς του να ξεκινήσουν τη διαδικασία ελέγχου ταυτότητας.

Πιστοποιώντας έναν Πικάσο

Η οικογένεια απευθύνθηκε στο Ίδρυμα Arcadia της Ιταλίας για βοήθεια, του οποίου η επιστημονική επιτροπή συχνά χειρίζεται εκτιμήσεις, αποκαταστάσεις και αποδόσεις διάσημων έργων τέχνης. Επίσης, υπήρξε διαπίστευση από την Δρ. Σίντζια Αλτιέρι, γραφολόγο για κληρονομικό δικαστήριο στο Μιλάνο, όπου ο πίνακας ήταν φυλαγμένος σε θησαυροφυλάκιο από το 2019. Μόλις τον περασμένο μήνα η Αλτιέρι πιστοποίησε το πορτρέτο ως δημιούργημα του Πικάσο. Ο επίτιμος πρόεδρος του Ιδρύματος Arcadia, Λούκα Τζεντίλε Μαρκάντε, πιστεύει επίσης ότι είναι αυθεντικός.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υπογραφή είναι δική του», είπε η Αλτιέρι σε δήλωσή της στον ιταλικό Τύπο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πίνακας θα μπορούσε να πιάσει εκατομμύρια με βάση την τρέχουσα αγορά τέχνης. Ωστόσο, το επόμενο βήμα είναι να το παρουσιάσουν στο Ίδρυμα Πικάσο στη Μάλαγα για αξιολόγηση.

Εάν αποδειχθεί ότι είναι πρωτότυπο, η πιστοποίηση θα αύξανε σημαντικά την αξία του έργου τέχνης. Για παράδειγμα, ένας άλλος από τους πίνακες Maar του Πικάσο πουλήθηκε από τους Sotheby’s New York για το ποσό ρεκόρ 95,2 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του 2006. Εκείνη την εποχή, ήταν η δεύτερη υψηλότερη τιμή που πληρώθηκε ποτέ για ένα έργο τέχνης σε δημοπρασία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή
ΗΠΑ: Ο Κρις Κριστόφερσον, μορφή της μουσικής κάντρι και ηθοποιός, πεθαίνει στα 88 του χρόνια
Plus |

Εσβησε ο Κρις Κριστόφερσον, μορφή της κάντρι μουσικής και ηθοποιός

«Ο Κρις Κριστόφερσον πέθανε ειρηνικά το Σάββατο στο σπίτι του» στη Χαβάη, ανέφεραν οι συγγενείς του και πρόσθεσαν: «Οταν βλέπετε ουράνιο τόξο, να ξέρετε πως είναι εκείνος, που χαμογελά σε όλους».