
Δύσκολη ήταν η εβδομάδα που πέρασε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το placement της Εθνικής να μονοπωλεί τις κινήσεις, ακόμη και να αποτελεί οδηγό για τις εντολές στους περισσότερους τίτλους του ταμπλό της Λ. Αθηνών. Διότι μέσα στην έντονη κινητικότητα της διαδικασίας, υπήρξε και η απότομη κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, επιβαρύνοντας ένα ήδη εύθραυστο κλίμα στην ελληνική κεφαλαιαγορά.
Τόσο η δέσμευση της ρευστότητας όσο και τα «σύνδρομα» μιας ρηχής αγοράς για αρνητικές επιπτώσεις της έντασης στη Μ. Ανατολή και των αυξημένων τιμών πετρελαίου, όσο και η μερική μεταρρυθμιστική αδράνεια της κυβέρνησης έχουν διαβρώσει την επενδυτική ψυχολογία προκαλώντας κύμα πωλήσεων στο Χ.Α.
Εθνική Τράπεζα: Στους διεθνείς επενδυτές πέρασαν 77,7 εκατ. μετοχές από το placement
Και αυτό το μίγμα ήρθε την ώρα που οι δύο μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, ΕΚΤ και Federal Reserve προχώρησαν στις μειώσεις επιτοκίων και με την τάση να παραμένει υπέρ νέων μειώσεων. Οι πληθωριστικές πιέσεις, συνάμα με την εικόνα στην αγορά εργασίας (κυρίως στις ΗΠΑ) δεν δημιουργούν καμία ανησυχία για το εγγύς μέλλον, αίροντας την οποιαδήποτε κινδυνολογία περί παγκόσμιας ύφεσης.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Τι περιμένει τον Οκτώβριο
Μέσα στον Οκτώβριου εκκινούν εγχειρήματα αυξήσεων κεφαλαίων (Cenergy, Τράπεζα Αττικής) που η έκβαση τους δεν θα είναι ανεξάρτητη από το βαθμό επιτυχίας της Εθνικής Τράπεζας, που ήδη έχει δοκιμάσει τις αντοχές ρευστότητας του συστήματος.
Σε αυτή την προσπάθεια σίγουρα θα παίξει ρόλο το κλίμα στο εξωτερικό το οποίο αν και παραμένει ναρκοθετημένο, οι αγορές σε ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία παραμένουν σε επαφή με τα ιστορικά υψηλά.
Μέσα σε αυτό το παζλ, θα πρέπει η αγορά να δείξει σημάδια ότι η ρευστότητα θα είναι «φρέσκια» και όχι να αποτελεί προϊόν «ανακύκλωσης» θέσεων από άλλες εγχώριες εισηγμένες, καθώς και τι φύσεως και «υπομονής» θα είναι οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα αυτό της ΕΤΕ.
Βάζοντας όλους τους παράγοντες στη «ζυγαριά», προφανώς ουδείς μπορεί να εγγυηθεί το πώς θα πάει το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπως σημείωσε και ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης.
Το εκρηκτικό «κοκτέιλ» γεωπολιτικής αναταραχής στη Μέση Ανατολή, οι ενδείξεις αποδυνάμωσης των μεγάλων οικονομιών και το αναπόφευκτο profit taking σε ξένους δείκτες και μετοχές- «πρωταγωνίστριες» από τη μία πλευρά, ενώ από την άλλη τα περισσότερο από ικανοποιητικά θεμελιώδη επιλεγμένων ελληνικών εισηγμένων, η αποκλιμάκωση των παρεμβατικών επιτοκίων της ΕΚΤ και οι επιδόσεις της ελληνικής μακροοικονομίας αποτελούν τα επιχειρήματα «Αρκούδων» και «Ταύρων», αντίστοιχα, για τη συνέχεια.
Πέραν όμως των παραπάνω, ο Οκτώβριος στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα δείξει και την πορεία του ΑΕΠ (17/10) δίνοντας μια καλύτερη εικόνα για τις επιδόσεις σε μια χρονιά που εν τέλει δεν θα έχει η ελληνική οικονομία τη δυναμική που αναμενόταν. Οι περισσότερες εκτιμήσεις τοποθετούν την ανάπτυξη του έτους κοντά στο 2%, ωστόσο δεν λείπουν και αυτές που ρίχνουν πολύ τον πήχη.
Σε αυτό το πλαίσιο, μία ημέρα αργότερα, στις 18 Οκτωβρίου θα έχουμε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&P Global Ratings, με τις προσδοκίες να είναι υψηλές, καθώς ο οίκος μόλις την Πέμπτη μίλησε με ιδιαίτερα θετικά λόγια για την τελευταία πράξη αποεπένδυσης του ελληνικού Δημοσίου από τον τραπεζικό κλάδο, ήτοι με το placement της Εθνικής. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι ξένοι αναλυτές θέτουν υψηλά στα κριτήρια ανάλυσής τους τη διακοπή της διασύνδεσης μεταξύ δημοσίου και τραπεζών, καθώς έτσι μειώνονται οι συστημικοί κίνδυνοι.
Ο ρόλος των αποτελεσμάτων
Το stock picking θα συνεχιστεί, με τα αποτελέσματα να έχουν σημαντικό ρόλο μέχρι τώρα. Όλα δείχνουν πως και το 2024 θα έχουν σημαντικά ρεκόρ σε αρκετές εταιρίες με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Ο κατασκευαστικός κλάδος φαίνεται να κάνει την διαφορά από πλευράς αποτελεσμάτων το επόμενο διάστημα δικαιολογώντας εύκολα τις παρούσες αλλά και καλύτερες αποτιμήσεις. Μέχρι τώρα, για το πρώτο εξάμηνο του 2024, ο τζίρος εμφανίζεται κοντά στα 47 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη έχουν ξεπεράσει τα 5,2 δισ. ευρώ.
Το βλέμμα θα περάσει σταδιακά στις επόμενες ανακοινώσεις, καθώς όπως συμβαίνει ατύπως πάντα, η Metlen θα ανοίξει την αυλαία του γ’ 3μηνου στις 24 Οκτωβρίου, μαζί με τον Σαράντη, με την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου να είναι η σειρά της Coca-Cola HBC. Τα κρίσιμα αποτελέσματα των τραπεζών αναμένονται στις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, ήτοι Πειραιώς την 1η/11, Εθνική στις 5/11, Eurobank στις 7/11, όπως και οι Titan και ΔΕΗ, και Alpha Bank 8/11.
Και όλα αυτά, θα συμπέσουν και με τις αμερικανικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου, οι οποίες και θεωρούνται οι πιο αμφίρροπες μετά τις τελευταίες, όπου η επικράτηση του Joe Biden έναντι του Donald Trump κρίθηκε στο τέλος.


Latest News

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS