Η απασχόληση των συνταξιούχων εξ ιδίου δικαιώματος, όπως νομοθετήθηκε με το άρθρο 114 του 5078/2023 και εφαρμόστηκε με την ΚΥΑ Δ.15/Δ΄/14831/24, από τον e-ΕΦΚΑ, πέρα από το θετικό αποτύπωμα της κατάργησης της μείωσης του συνόλου των συντάξεων κατά 30% και την αντικατάσταση αυτής με τον ειδικό πόρο ανάλογα με την απασχόληση του συνταξιούχου ως μισθωτός ή μη μισθωτός και για τα οποία αναφερθήκαμε στο άρθρο μας,  έφερε στην επιφάνεια ένα μεγάλο θέμα που υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια με Ανώνυμες Εταιρείες Φαντάσματα (εν τοις πράγμασι νεκρές για πολλές δεκαετίες) που για πολλούς λόγους:

Συντάξεις: Τι προσαύξηση δικαιούνται οι 185.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι

• δεν έχουν τεθεί σε εκκαθάριση ή

• δεν λειτουργούν και

• δεν είναι δυνατόν να γίνει διαγραφή στο ΓΕΜΗ, διακοπή στην ΑΑΔΕ και στην συνέχεια διαγραφή της ασφάλισης των μελών του ΔΣ που ήταν μέτοχοι με ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 3% στο μετοχικό κεφάλαιο αυτής.

Σε πολλές περιπτώσεις από αυτές «μέλη του ΔΣ» και «μέτοχοι με ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο 3%» είναι συνταξιούχοι και με βάση την κείμενη νομοθεσία κατέχουν ασφαλιστέα ιδιότητα και θεωρούνται από τον νόμο απασχολούμενοι μισθωτοί και συνεπώς έχουν υποχρέωση να καταβάλουν εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν. 4387/2016 και τον ειδικό πόρο της απασχόλησης συνταξιούχου και ήδη ο e-ΕΦΚΑ, από τις συντάξεις του Ιουλίου έχει:
α) αποστείλει το μήνυμα:

«e-ΕΦΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Σας ενημερώνουμε ότι με την σύνταξη μηνός 07/2024 η οποία θα καταβληθεί εντός του τρέχοντα μήνα, θα παρακρατηθεί από την σύνταξή σας η οφειλή που προέκυψε από ασφαλιστικές εισφορές ή/και πόρο ως εργαζόμενος συνταξιούχος, των μηνών 1ου/2024 και 2ου/2024 τις οποίες δεν εξοφλήσατε και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, βάσει των διατάξεων του άρθρου 114 του Ν 5078/2023 και της σχετικής ΚΥΑ αρ. Δ.15/Δ΄/14831/24 (ΦΕΚ 1391, τ. Β΄/01-03-2024).

Η οφειλή παρακρατείται μέχρι εξοφλήσεώς της και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μηδενισμό της σύνταξής σας. Εφόσον δεν επαρκεί η σύνταξη για την ολοσχερή εξόφληση της οφειλής το υπόλοιπο αυτής μεταφέρεται τον επόμενο μήνα.»

β) παρακρατήσει και ολόκληρο το ποσό της σύνταξης για «οφειλές» από 1.1.2024 κε.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι και «μέλη του ΔΣ» και «μέτοχοι με ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο 3%», σε εταιρείες φαντάσματα, δεν γνωρίζουν ότι είναι μέλη ΔΣ ή/και ότι ο νόμος τους θεωρεί εργαζόμενους συνταξιούχους και όχι μόνο δεν πληρώνουν τις εισφορές από 1.1.2024 αλλά δεν έχουν προβεί στην σχετική δήλωση στην πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ, με κίνδυνο να ακολουθήσουν και άλλα μηνύματα χειρότερα του πιο πάνω να τους επιβληθούν οι κυρώσεις για μη δήλωση της απασχόλησης δηλαδή πρόστιμο ίσο με 12 συντάξεις.

Αυτό έχει φέρει σε δεινή πολλούς συνταξιούχους από τους οποίους στερεί και την δυνατότητα να πληρώσουν την συμμετοχή σε φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις πέρα από την διατροφή και στέγη.

Σε πολλές από τις εταιρείες αυτές το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών άνηκε σε άτομα που τώρα δεν βρίσκονται στην ζωή και συνεπώς δεν μπορεί αποφασιστεί λύση ή/και εκκαθάριση λόγω μη ύπαρξης της αναγκαίας πλειοψηφίας και δεν υπάρχει δυνατότητα λύσης λόγω λήξης της διάρκειας της εταιρείας γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι ιδρυτές είχαν προβλέψει και ζωή της εταιρείας 99 χρόνια.

Το θέμα με τους συνταξιούχους έχει προκύψει και από την διαδραστική ενημέρωση από το ΓΕΜΗ του ΕΦΚΑ, που εμφανίζει ως ενεργά μέλη ΔΣ άτομα που η θητεία τους έληξε έστω σε μια πενταετία από την εκλογή τους έστω εκλογή την 30.6.2010 και η οποία έληξε και δεν συνήλθαν πάλι τα όργανα και έπαυσε να λειτουργεί η επιχείρηση η οποία δεν διαθέτει περιουσιακή συγκρότηση, έδρα κλπ

Πρόταση

Για να λυθεί οριστικά το θέμα και ταυτόχρονα να εκκαθαριστούν μητρώα φορέων του δημοσίου, προτείνουμε το Υπουργείο Ανάπτυξης, που έχει την εποπτεία των ΑΕ και του ΓΕΜΗ να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να διαγραφούν οι εταιρείες φαντάσματα που έχουν να υποβάλλουν στοιχεία στο ΓΕΜΗ για κάποιες δεκαετίες.

Παλαιολόγος Ι Λιάζος, Οικονομολόγος Σύμβουλος Εργασιακών & Ασφαλιστικών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts