
Η απασχόληση των συνταξιούχων εξ ιδίου δικαιώματος, όπως νομοθετήθηκε με το άρθρο 114 του 5078/2023 και εφαρμόστηκε με την ΚΥΑ Δ.15/Δ΄/14831/24, από τον e-ΕΦΚΑ, πέρα από το θετικό αποτύπωμα της κατάργησης της μείωσης του συνόλου των συντάξεων κατά 30% και την αντικατάσταση αυτής με τον ειδικό πόρο ανάλογα με την απασχόληση του συνταξιούχου ως μισθωτός ή μη μισθωτός και για τα οποία αναφερθήκαμε στο άρθρο μας, έφερε στην επιφάνεια ένα μεγάλο θέμα που υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια με Ανώνυμες Εταιρείες Φαντάσματα (εν τοις πράγμασι νεκρές για πολλές δεκαετίες) που για πολλούς λόγους:
Συντάξεις: Τι προσαύξηση δικαιούνται οι 185.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι
• δεν έχουν τεθεί σε εκκαθάριση ή
• δεν λειτουργούν και
• δεν είναι δυνατόν να γίνει διαγραφή στο ΓΕΜΗ, διακοπή στην ΑΑΔΕ και στην συνέχεια διαγραφή της ασφάλισης των μελών του ΔΣ που ήταν μέτοχοι με ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 3% στο μετοχικό κεφάλαιο αυτής.
Σε πολλές περιπτώσεις από αυτές «μέλη του ΔΣ» και «μέτοχοι με ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο 3%» είναι συνταξιούχοι και με βάση την κείμενη νομοθεσία κατέχουν ασφαλιστέα ιδιότητα και θεωρούνται από τον νόμο απασχολούμενοι μισθωτοί και συνεπώς έχουν υποχρέωση να καταβάλουν εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν. 4387/2016 και τον ειδικό πόρο της απασχόλησης συνταξιούχου και ήδη ο e-ΕΦΚΑ, από τις συντάξεις του Ιουλίου έχει:
α) αποστείλει το μήνυμα:
«e-ΕΦΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Σας ενημερώνουμε ότι με την σύνταξη μηνός 07/2024 η οποία θα καταβληθεί εντός του τρέχοντα μήνα, θα παρακρατηθεί από την σύνταξή σας η οφειλή που προέκυψε από ασφαλιστικές εισφορές ή/και πόρο ως εργαζόμενος συνταξιούχος, των μηνών 1ου/2024 και 2ου/2024 τις οποίες δεν εξοφλήσατε και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, βάσει των διατάξεων του άρθρου 114 του Ν 5078/2023 και της σχετικής ΚΥΑ αρ. Δ.15/Δ΄/14831/24 (ΦΕΚ 1391, τ. Β΄/01-03-2024).
Η οφειλή παρακρατείται μέχρι εξοφλήσεώς της και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μηδενισμό της σύνταξής σας. Εφόσον δεν επαρκεί η σύνταξη για την ολοσχερή εξόφληση της οφειλής το υπόλοιπο αυτής μεταφέρεται τον επόμενο μήνα.»
β) παρακρατήσει και ολόκληρο το ποσό της σύνταξης για «οφειλές» από 1.1.2024 κε.
Οι εν λόγω συνταξιούχοι και «μέλη του ΔΣ» και «μέτοχοι με ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο 3%», σε εταιρείες φαντάσματα, δεν γνωρίζουν ότι είναι μέλη ΔΣ ή/και ότι ο νόμος τους θεωρεί εργαζόμενους συνταξιούχους και όχι μόνο δεν πληρώνουν τις εισφορές από 1.1.2024 αλλά δεν έχουν προβεί στην σχετική δήλωση στην πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ, με κίνδυνο να ακολουθήσουν και άλλα μηνύματα χειρότερα του πιο πάνω να τους επιβληθούν οι κυρώσεις για μη δήλωση της απασχόλησης δηλαδή πρόστιμο ίσο με 12 συντάξεις.
Αυτό έχει φέρει σε δεινή πολλούς συνταξιούχους από τους οποίους στερεί και την δυνατότητα να πληρώσουν την συμμετοχή σε φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις πέρα από την διατροφή και στέγη.
Σε πολλές από τις εταιρείες αυτές το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών άνηκε σε άτομα που τώρα δεν βρίσκονται στην ζωή και συνεπώς δεν μπορεί αποφασιστεί λύση ή/και εκκαθάριση λόγω μη ύπαρξης της αναγκαίας πλειοψηφίας και δεν υπάρχει δυνατότητα λύσης λόγω λήξης της διάρκειας της εταιρείας γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι ιδρυτές είχαν προβλέψει και ζωή της εταιρείας 99 χρόνια.
Το θέμα με τους συνταξιούχους έχει προκύψει και από την διαδραστική ενημέρωση από το ΓΕΜΗ του ΕΦΚΑ, που εμφανίζει ως ενεργά μέλη ΔΣ άτομα που η θητεία τους έληξε έστω σε μια πενταετία από την εκλογή τους έστω εκλογή την 30.6.2010 και η οποία έληξε και δεν συνήλθαν πάλι τα όργανα και έπαυσε να λειτουργεί η επιχείρηση η οποία δεν διαθέτει περιουσιακή συγκρότηση, έδρα κλπ
Πρόταση
Για να λυθεί οριστικά το θέμα και ταυτόχρονα να εκκαθαριστούν μητρώα φορέων του δημοσίου, προτείνουμε το Υπουργείο Ανάπτυξης, που έχει την εποπτεία των ΑΕ και του ΓΕΜΗ να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να διαγραφούν οι εταιρείες φαντάσματα που έχουν να υποβάλλουν στοιχεία στο ΓΕΜΗ για κάποιες δεκαετίες.
Παλαιολόγος Ι Λιάζος, Οικονομολόγος Σύμβουλος Εργασιακών & Ασφαλιστικών


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας