Η αλυσίδα λιανικής Costco πουλά τώρα ράβδους πλατίνας 1 ουγκιάς ελβετικής παραγωγής για $ 1.089,99 στον ιστότοπό της, αλλά απαιτείται συνδρομή στην Costco για αγορά. Η ράβδος φέρει στάμπα με τη Lady Fortuna, τη ρωμαϊκή θεά της ευημερίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο του κατασκευαστή.

Η Costco προσπαθεί να επαναλάβει την πρόσφατη επιτυχία της με ράβδους χρυσού, με την πλατίνα να εντάσσεται στον εκτενή κατάλογο των πολύτιμων μετάλλων που οι συλλέκτες αγοράζουν από το κατάστημα λιανικής.

Ανακαλύψτε το πιο ακριβό πολύτιμο μέταλλο – Δεν είναι χρυσός, ούτε πλατίνα

Το 2023, άρχισε να πουλά ράβδους χρυσού και πούλησε ράβδους αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων κατά το πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους, ανέφερε η εταιρεία στην έκθεση κερδών της. Στη συνέχεια, νωρίτερα φέτος, η Costco άρχισε να πουλά ασημένια νομίσματα για πρώτη φορά, στην τιμή των $675. Τα νομίσματα δεν επιστρέφονται και τα μέλη μπορούν να αγοράσουν το πολύ πέντε. COSCO

Καλύτερη επένδυση ο χρυσός;

Ωστόσο, η τιμή του χρυσού είναι ένα καλύτερο στοίχημα για τους συλλέκτες, επειδή η τιμή έφτασε πρόσφατα σε υψηλά ρεκόρ. Εν τω μεταξύ, η τιμή της πλατίνας έχει αυξηθεί μέτρια σε σύγκριση με τον χρυσό, από τν αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

Αλλά η κίνηση της Costco αφορά περισσότερο το μάρκετινγκ παρά την αύξηση των πωλήσεων. Εξάλλου, δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που κρύβουν ράβδους χρυσού στα σπίτια τους. Πουλάει πολύτιμα μέταλλα για να προσπαθήσει να ενισχύσει την εικόνα της επωνυμίας της για το «κυνήγι θησαυρού» όπου γεμίζει τα καταστήματά της με απροσδόκητα αντικείμενα περιορισμένου χρόνου για να τονώσει την θέληση των αγοραστών να επιστρέφουν.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια κατάσταση που, αν το δεις, θα πρέπει να το αγοράσεις γιατί το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είναι εκεί την επόμενη φορά», είπε κάποτε ο ιδρυτής της Costco.

Μέχρι στιγμής, η πλατίνα έχει τιμή spot ανά ουγγιά περίπου $990, σύμφωνα με την KITCO. Αυτό σημαίνει ότι η ράβδος που πουλάει η Costco διατίθεται σε λιανική τιμή ελαφρώς υψηλότερη από την τιμή spot.

Η τιμή της COSCO

Αλλά ο Έβερτ Μίλμαν, ειδικός σε πολύτιμα μέταλλα στον έμπορο νομισμάτων Gainesville Coins με έδρα τη Φλόριντα, είπε στην DailyMail  ότι η τιμή είναι σύμφωνη με άλλους λιανοπωλητές.

«Δεδομένου ότι η ράβδος πλατίνας είναι πολύ λιγότερο συνηθισμένη από τα προϊόντα χρυσού ή ασημιού, το premium over spot (δηλαδή η προσαύξηση πάνω από την τιμή τήξης της ράβδου) είναι σχεδόν πάντα υψηλότερη για την πλατίνα παρά για τον χρυσό», είπε.

Το ασφάλιστρο περίπου 9% για την ράβδο της Costco, ειδικά από έναν πολύ αξιόπιστο προμηθευτή όπως το PAMP Suisse, είναι πολύ εντός των βιομηχανικών προτύπων, πρόσθεσε.

Για τον Μίλμαν, υπάρχει ισχυρή περίπτωση να επενδύσει στο πολύτιμο μέταλλο δεδομένου του τρέχοντος περιβάλλοντος της αγοράς.

«Οι τιμές της πλατίνας είναι περίπου στα ίδια επίπεδα που ήταν πριν από 10 χρόνια και πολύ κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους τα τελευταία 20 χρόνια», είπε.

Η χρήση πλατίνας σε καταλύτες προβληματίζει

Η τιμολόγηση της πλατίνας έχει αμφισβητηθεί λόγω των προσδοκιών ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κυριαρχήσουν στην αγορά και δεν θα υπάρχει πλέον τόση ανάγκη για καταλυτικούς μετατροπείς, οι οποίοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο μέταλλο.

Αλλά ο Μίλμαν υποστηρίζει ότι το μέταλλο ήταν χρόνια σε έλλειψη, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές θα αρχίσουν τελικά να αυξάνονται.

Ο ΈντουαρντΣτεερκ, διευθυντής έρευνας στο World Platinum Investment Council, είπε στο MarketWatch ότι εάν δεν πιστεύετε ότι τα πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γίνουν πραγματικά ο κανόνας στο εγγύς μέλλον, η πλατίνα θα συνεχίσει να έχει σημαντική αξία στον κόσμο του αυτοκινήτου.

Αν και υπάρχει πάντα η πιθανότητα οι επενδυτές να χάσουν χρήματα μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε ο Μίλμαν, πιστεύει ότι οι τιμές θα αυξηθούν μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα.

«Με την τιμή της πλατίνας να εξακολουθεί να βρίσκεται περίπου στο μισό από τα υψηλά ρεκόρ από τις αρχές του 2008, η τρέχουσα τιμή είναι ένα λογικό σημείο εισόδου από το οποίο αναμένω ότι θα υπάρξουν θετικά κέρδη σε χρονικό διάστημα πέντε έως 10 ετών», πρόσθεσε ο Μίλμαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities