«Θυμάμαι όταν τελείωσα τη σχολή επιχειρήσεων το 1984 σκέφτηκα “Θεέ μου, άργησα πολύ”. Όλος ο πλούτος έχει δημιουργηθεί ήδη». Η σκέψη αυτή διατυπώθηκε από τον 62χρονο σήμερα συνιδρυτή του fund Apollo Global Marc Rowan και την έκανε τις πρώτες μέρες του ως συνεργάτης στο Drexel Burnham Lambert.

Η σκληρή επενδυτική τράπεζα με επικεφαλής τον «βασιλιά των junk bond» Μάικλ Μίλκεν τροφοδότησε την εποχή της ανάληψης οικονομικών κινδύνων της δεκαετίας του 1980, για να οδηγηθεί τελικά σε πτώχευση το 1990.

Ιntel: Με επενδυτική πρόταση πολλών δισ. δολαρίων. την προσέγγισε η Apollo

Αλλά, η στιγμή του Rowan να βγάλει… σοβαρά λεφτά θα ερχόταν τελικά σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα.

Λίγο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, εκφώνησε μια ομιλία σε νέους χρηματοδότες στην οποία δήλωσε: «Θέλετε χάος, θέλετε τα πάντα να διαταραχθούν, θέλετε το σύστημα να γκρεμιστεί και να ξαναχτιστεί ξανά. Αυτή είναι μια περίοδος απίστευτων ευκαιριών», γράφουν οι FT. Αποδείχθηκε από τα ίδια τα πράγματα ότι είχε πιάσει το νόημα τη σωστή στιγμή.

Ο Rowan θα συνέχιζε δραττόμενος της ευκαιρίας που διέκρινε στην τραπεζική κρίση για να ανασχεδιάσει τη χρηματοδότηση σύμφωνα με το δικό του πλάνο.

Υποχωρεί η ισχύς του τραπεζικού κλάδου

Αυτή την εβδομάδα, περιέγραψε τα σχέδιά του για τον επενδυτικό όμιλο με το ευρύτατο χαρτοφυλάκιο, Apollo Global, «Βρισκόμαστε», είπε, στο κατώφλι μιας νέας εποχής στη Wall Street, στην οποία η δύναμη του τραπεζικού κλάδου υποχωρεί.

«Οι τράπεζες των ΗΠΑ σήμερα [αντιπροσωπεύουν] λιγότερο από το 20%του ιδιωτικού χρέους των ΗΠΑ», είπε ο Rowan. «Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων τούς αντικαθιστούν ως τα ζωτικά γρανάζια στη ροή των πιστώσεων».

Η διαδρομή

Η τοποθέτηση της Apollo -που στην αρχή της ίδρυσής της επικεντρωνόταν κυρίως σε εξαγορές με μόχλευση- στο επίκεντρο των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών θα διένυε μια διαδρομή μεγαλύτερη από 30 χρόνια, όταν η κατακόρυφη πτώση της Drexel στη χρεοκοπία προκάλεσε πτώση των τιμών σε ομόλογα χαμηλής αξιολόγησης.

Ένα εξέχον θύμα της κατάρρευσης της επενδυτικής τράπεζας ήταν μια ασφαλιστική εταιρεία που ονομαζόταν Executive Life που είχε απορροφήσει «άχρηστα» χρέη τα οποία προέρχονταν από την Drexel. Μαζί με συναδέλφους του στη Drexel, ο Rowan -σημειωτέον, ότι τότε ήταν άνεργος- έπεισε τη γαλλική τράπεζα Credit Lyonnais να υποστηρίξει την εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρείας, ένας ελιγμός που τους επέτρεψε να επωφεληθούν από την ταχεία ανάκαμψη των χρεών που είχαν πουλήσει στον όμιλο χρόνια νωρίτερα.

Η συμφωνία ήταν μια οικονομική επιτυχία και έκανε γνωστό στην «πιάτσα» των χρηματοοοικονομικών τον Rowan και τους συνεργάτες του, συμπεριλαμβανομένων των δισεκατομμυριούχων Leon Black και Joshua Harris. Θα οδηγούσε όμως και σε σκάνδαλο. Η Credit Lyonnais κατηγορήθηκε αργότερα για παραπλάνηση των ασφαλισμένων και των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με πτυχές της προσφοράς. Αρκετά στελέχη ομολόγησαν την ενοχή τους για οικονομικά εγκλήματα, αλλά ο Rowan και οι συνεργάτες του δεν ενεπλάκησαν ποτέ και συνέχισαν να χτίζουν την την Apollo.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1990 και του 2000, ο Ρόουαν επέβλεψε μερικές από τις μεγαλύτερες συμφωνίες της εταιρείας.

Διατήρησε πολύ χαμηλότερο προφίλ από τους δύο βασικούς συνεργάτες του και δημιούργησε την εικόνα ενός συντηρητικού καθηγητή. Οι φίλοι του λένε ότι θα ήταν αρχιτέκτονας αν δεν είχε πετύχει στα οικονομικά. Αλλά η επιφυλακτικότητά του δεν εμπόδισε την Apollo να κερδίσει τη φήμη του πιο αδίστακτου διαπραγματευτή στη Wall Street.

Η Athene και το «διάλειμμα» από την Apollo

Στον απόηχο της κρίσης του 2008, ο Rowan έστρεψε την προσοχή του στην οικοδόμηση μιας ασφαλιστικής εταιρείας για την Apollo που πίστευε ότι θα μπορούσε να γίνει ένα εναλλακτικό καταφύγιο για λιγότερο ρευστοποιήσιμα χρέη. Με μόλις 16 εκατομμύρια δολάρια σε ίδια κεφάλαια, δημιούργησε την Athene, μια ασφαλιστική εταιρεία που θα δημιουργούσε μια σταθερή ροή ασφαλίστρων για επενδύσεις της Apollo.

Πέρασε μια δεκαετία χτίζοντας ήσυχα την Athene μέχρι το 2020, όταν βρέθηκε στο προσκήνιο μετά την αποκάλυψη λεπτομερειών για τους στενούς δεσμούς του συνεργάτη του Black με τον διαβόητο χρηματιστή δράστη σεξουαλικών εγκλημάτων Τζέφρι Έπσταϊν. Ο Rowan πήρε μια «άδεια διαρκείας» από την Apollo, αποφασισμένος να παραμείνει στο παρασκήνιο και να επικεντρωθεί στην ασφαλιστική εταιρεία του. Όταν ξεκαθαρίστηκε ότι ο Black θα έπρεπε να φύγει, ο Rowan επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο και έγινε ο απόλυτος ηγέτης της Apollo κατά την επιστροφή του.

Από τότε, προσπάθησε να οδηγήσει τον Apollo μακριά από τις ρίζες του private equity. Εξαγόρασε την Athene στις αρχές του 2022 και η ασφαλιστική εταιρεία, η οποία έχει πλέον περιουσιακά στοιχεία άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει γίνει κλειδί για το όραμα του Rowan για την Apollo, η οποία τώρα παρουσιάζεται ως μια μοναδική επιλογή χρηματοδότησης για μεγάλες εταιρείες υψηλής αξιολόγησης, καθώς και χαμηλότερης πιστωτικής ποιότητας.

Προσπάθησε επίσης να ανανεώσει την εικόνα της Apollo στη Wall Street, ώστε να μπορεί να διεισδύσει σε μεγαλύτερες αγορές, συνάπτοντας συνεταιριστικές συνεργασίες με τράπεζες όπως η Citigroup και η BNP Paribas.

«Πίσω από τα παρασκήνια, με τον πνευματικό και δημιουργικό του τρόπο, άλλαξε το επιχειρηματικό μοντέλο της Apollo χωρίς να είναι εμφανής και κεντρικό πρόσωπο», λέει ο Richard Handler, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής τράπεζας Jefferies και πρώην συνεργάτης της Drexel. «Πρόσθεσε επίσης ένα άλλο στοιχείο που αντικατοπτρίζει ποιος είναι: ας φέρουμε λίγη ανθρωπιά στην εταιρεία και στους ανθρώπους μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή