Σε δικαστικό πόλεμο βρίσκεται μια από τις πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου, για το μέλλον μιας αυτοκρατορίας μέσων ενημέρωσης που περιλαμβάνει εμβληματικά μέσα όπως η Wall Street Journal και το Fox News. Η απόφαση του δικαστηρίου θα μπορούσε να αλλάξει όχι μόνο το μέλλον των ειδήσεων και της ψυχαγωγίας — αλλά και το πολιτικό τοπίο των ΗΠΑ.

Πρωταγωνιστής της υψηλού προφίλ σύγκρουσης είναι ο 93χρονος δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοκ, ο οποίος για χρόνια χρησιμοποιεί τον έλεγχό του σε ΜΜΕ όπως το Fox News, το WSJ και η New York Post για να προωθήσει μια επιθετική συντηρητική ατζέντα και να προωθεί άτομα που ευνοεί όπως ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνει το Fortune.

Μέρντοχ: Συνεχίζεται το θρίλερ με την περιουσία του – Εξελίξεις στον οικογενειακό πόλεμο

Το ποιος θα αναλάβει τον έλεγχο του ομίλου των μέσων μαζικής ενημέρωσης όταν πεθάνει ο πατριάρχης αποτελεί δημοφιλές αίνιγμα εδώ και χρόνια. Και στα τέλη του 2023, η πλοκή πύκνωσε στο πολυδιαφημισμένο έπος της διαδοχής της οικογένειας, όταν ο πρεσβύτερος Μέρντοχ αποφάσισε να τροποποιήσει την αμετάκλητο καταπίστευμα που δημιούργησε πριν δεκαετίες για να «διασφαλίσει ότι ο μεγαλύτερος γιος του και ο εκλεκτός  του διάδοχος, ο Λάχλαν, θα παραμείνει υπεύθυνος για την τεράστια συλλογή του από τηλεοπτικά δίκτυα και εφημερίδες», έγραφαν νωρίτερα φέτος οι New York Times, επικαλούμενοι σφραγισμένα δικόγραφα.

Μέρντοχ εναντίον Μέρντοχ

Ο Λάχλαν είναι σήμερα διευθύνων σύμβουλος της Fox και πρόεδρος της News Corp., και η πολιτική του φαίνεται να ευθυγραμμίζεται στενά με την πολιτική του πατέρα του αντίθετα με τα πιο φιλελεύθερα αδέρφια του.

Πριν από αυτή την ανατροπή, τα τέσσερα μεγαλύτερα παιδιά του Μέρντοχ επρόκειτο να λάβουν ίσα μερίδια της αυτοκρατορίας του πατριάρχη. Η πρόσφατη μεταστροφή του και η δικαστική μάχη που ακολούθησε ήταν έκπληξη για τα άλλα παιδιά του Μέρντοκ, τον Τζέιμς, την Ελίζαμπεθ και την Προύντες, που δίνουν τη δική του μάχη ενάντια στις αλλαγές, αναφέρουν οι Times.

Οι εν λόγω εταιρείες έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο πολιτικό περιβάλλον στις ΗΠΑ και στην καθημερινή ζωή των Αμερικανών

Μια αλλαγή δεν μπορεί να εκδικαστεί εις βάρος των συμφερόντων των άλλων μερών του καταπιστεύματος, αλλά πρέπει να διασφαλίσει τα συμφέροντα τους. Αλλά, η ανταλλαγή μιας εταιρείας με μια άλλη ίσης αξίας πιθανότατα δεν λειτουργεί, επειδή τα περιουσιακά στοιχεία αυτής της δυναστείας δεν έχουν την ίδια μακροπρόθεσμη κοινωνική και πολιτική αξία.

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, ένα αμετάκλητο καταπίστευμα δεν μπορεί να αλλάξει ή να τροποποιηθεί. Το νομικό όχημα χρησιμοποιείται συχνά από τους εξαιρετικά πλούσιους, για σκοπούς σχεδιασμού περιουσίας, προκειμένου να αποφευχθούν οι φόροι διαθήκης και, συνήθως, οι φόροι περιουσίας.

Ωστόσο, νωρίτερα φέτος, ένας δικαστής στη Νεβάδα, όπου δημιουργήθηκε το καταπίστευμα, αποφάσισε ότι «ο κ. Μέρντοχ θα μπορούσε να τροποποιήσει το καταπίστευμα εάν είναι σε θέση να δείξει ότι ενεργεί με καλή πίστη και προς αποκλειστικό όφελος των κληρονόμων του», ανέφεραν οι Times. Η οικογένεια βρέθηκε ξανά στο δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα και η απόφαση αναμένεται τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Τι προβλέπει η Νεβάδα για τα καταπιστεύματα

Ό,τι συμβαίνει στην αίθουσα του δικαστηρίου δεν είναι ανοιχτό στο κοινό και στα ειδησεογραφικά μέσα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η οικογένεια πιθανότατα αποφάσισε να δομήσει το καταπίστευμα στη Νεβάδα, λένε ειδικοί στο Fortune. Η πολιτεία έχει φιλικούς προς τα καταπιστεύματα νόμους: Δεν επιβάλλει πολιτειακό φόρο εισοδήματος σε τέτοια σχήματα (τα οποία υποβάλλουν δικούς τους φόρους εισοδήματος) και δεν απαιτεί να υποβληθούν σε κρατική υπηρεσία ή δικαστήριο.

Η πολιτεία επιτρέπει επίσης στα καταπιστεύματα να διαρκέσουν έως και 365 χρόνια, επιτρέποντας τα περιουσιακά στοιχεία να περνούν από γενιά σε γενιά χωρίς να πληρώνουν φόρους ακίνητης περιουσίας. Επιτρέπονται επίσης τα λεγόμενα σιωπηλά καταπιστεύματα, τα οποία δεν απαιτούν την αποκάλυψη της ύπαρξης τους στους δικαιούχους.

Αυτό που είναι καλό για την ιδιωτική ζωή της οικογένειας, ωστόσο, προβληματίζει επενδυτές και μετόχους.

«Αν είχατε καταπίστευμα εδώ και δεκαετίες, οι άνθρωποι αρχίζουν να παίρνουν επαγγελματικές αποφάσεις και οικογενειακές αποφάσεις με βάση αυτό το σχέδιο», ανέφερε στο Fortune η Μονίκ Χέις, δικηγόρος σχεδιασμού περιουσίας και διαδοχής στο DGIM Law σχετικά με το διακύβευμα. Μέρντοχ

Ο Μέρντοχ μπορεί να τελειώσει πριν τελειώσει η δίκη

Η έκβαση της δίκης έχει επίσης μεγάλες επιπτώσεις για το κοινό, επειδή οι εν λόγω εταιρείες έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο πολιτικό περιβάλλον στις ΗΠΑ και στην καθημερινή ζωή των Αμερικανών.

Σύμφωνα με τους Times, οι δικηγόροι του πατριάρχη υποστηρίζουν ότι η παροχή μεγαλύτερου ελέγχου στον Λάχλαν θα «προστατεύσει» τα άλλα αδέρφια «διασφαλίζοντας ότι δεν θα μπορέσουν να μετριάσουν την πολιτική της Fox ή να διαταράξουν τη λειτουργία της με συνεχείς μάχες για την ηγεσία».

«Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απλώς μια οικογενειακή επιχείρηση. Όποιος έχει τον έλεγχο αυτής της αυτοκρατορίας θα έχει αντίκτυπο στις Ηνωμένες Πολιτείες», σημειώνει η Χέις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή