Ο χώρος της πολυτελούς εστίασης στις ΗΠΑ επλήγη ιδιαίτερα από την πανδημία, αλλά o ελληνοαμερικανός Νικ Κόκονας όχι μόνο επεβίωσε τις δύσκολες αυτές μέρες, αλλά μάλιστα εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση προς όφελός του.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Northbrook του Ιλινόις μοναχοπαίδι Ελλήνων γονέων, ο Κόκονας αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Colgate με πτυχίο στη φιλοσοφία. Υπήρξε ιδιοκτήτης οικονομικής εταιρείας για 10 χρόνια και ήταν επενδυτής και επιχειρηματίας, πριν γνωρίσει τον σεφ Γκραντ Ατσάτζ και δημιουργήσει αυτό που ευρέως χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο εστιατόριο των ΗΠΑ.

Ο Νικ Κόκονας, ο συνιδρυτής της τριών αστέρων Michelin Alinea στο Σικάγο, πούλησε το μερίδιο ιδιοκτησίας του στον Όμιλο Alinea, ανέφερε την Τρίτη το Eater Chicago. Σε ανάρτησή του στο X, ο Κόκονας είπε ότι θα παραμείνει «μειοψηφικός, παθητικός επενδυτής» μόνο στο επώνυμο εστιατόριο Alinea του ομίλου. Μια ομάδα επενδυτών με επικεφαλής τον Τζέισον Γουαϊγκάρτεν αναλαμβάνει το μερίδιο του Κόκονας, με τους όρους της συμφωνίας να μην έχουν αποκαλυφθεί.

Εστίαση: Κινεζική αλυσίδα θέλει να μάθει στους ξένους το Hot Pot

«Πέρασα αρκετά χρόνια αναζητώντας κάποιον να αγοράσει τον Στιβ Μπερνάκι και εμένα από την TAG (The Alinea Group)… Είναι μια μοναδική προσφορά premium (4 αστέρια Michelin συνολικά) και κάποιος έπρεπε να θέλει να τη λειτουργήσει», είπε ο Κόκονας στο Eater σε ένα email. «Θέλω απλώς να δουλέψω σε άλλα έργα, που δεν σχετίζονται με εστιατόρια, και δεν θέλω να είμαι ο λόγος που το TAG δεν επεκτείνεται περαιτέρω και δεν δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την ομάδα μας».

Αστέρια Michelin για τον Κόκονας

Μαζί με τον σεφ Γκραντ Ατσάτζ, ο Κόκονας άνοιξε το Alinea το 2005. Κέρδισε τρία αστέρια Michelin το 2010 και έκτοτε διατηρεί την διάκριση. Το Alinea Group αποτελείται επίσης από το Next με ένα αστέρι Michelin, το κοκτέιλ μπαρ Aviary, το πιο χαλαρό Roister που είναι χτισμένο γύρω από μια εστία και το παλιομοδίτικο St Clair Supper Club. Κάποια στιγμή, η ομάδα λειτούργησε ένα παράρτημα του Aviary στο ξενοδοχείο Mandarin Oriental στη Νέα Υόρκη, πριν το κλείσει το 2020. Ο Ατσάτζ θα παραμείνει στο Alinea και είπε στο Eater ότι αυτήν τη στιγμή ταξιδεύει και θα κάνει δήλωση όταν επιστρέψει στο Σικάγο.

Ο Κόκονας, ένας trader παραγώγων που μπήκε στον κόσμο των εστιατορίων, υπήρξε μια επαναστατική φιγούρα στη γαστρονομία. Το πέτυχε με την αναλυτική του σκέψη και την οξυδέρκειά του σε έναν κλάδο που ταλαιπωρείται από επιχειρηματικά μοντέλα παλαιάς κοπής.

Ξεκίνησε την πλατφόρμα κρατήσεων Tock το 2014, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα εστιατόρια κλείνουν τραπέζια, ειδικά στα κορυφαία του κλάδου.

Όταν ήρθε η ώρα να κυκλοφορήσει βιβλία μαγειρικής για το Alinea και το Aviary, προτίμησε να δημιουργήσει και να τυπώσει ο ίδιος τα βιβλία αντί να απευθυνθεί σε εκδοτική εταιρεία, παρουσιάζοντας τα οικονομικά της απόφασής του στο blog του.

Και όταν χτύπησε η πανδημία, αυτός και ο Ατσάτζ πρωτοπόρησαν στο πώς να στρέφουν τα εστιατόρια εκλεκτής εστίασης σε ένα αποτελεσματικό μοντέλο παραλαβής φαγητού σε πακέτο, ένα μοντέλο που αντέγραψαν τα εστιατόρια σε όλη τη χώρα.

Η αλλαγή σκυτάλης

Αναλαμβάνοντας από τον Κόκονας, ο Γουαϊνγκάρτεν έχει ένα υπόβαθρο στις νεοφυείς επιχειρήσεις, σημείωσε το Eater. Εντάχθηκε στον γαστρονομικό κόσμο όταν ξεκίνησε την υπηρεσία παράδοσης γευμάτων Entrée το 2022. Νωρίτερα φέτος, το Entrée επεκτάθηκε με το εστιατόριο Oliver’s του Σικάγο.

Ενώ ο Κόκονας υπαινίχθηκε ότι θέλει να επικεντρωθεί σε δουλειά εκτός εστίασης, δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το επόμενο εγχείρημά του. Είχε ήδη αρχίσει να υποχωρεί από τη θέση του στον κλάδο πριν από αυτό, πουλώντας το Tock στην Squarespace και στη συνέχεια το εγκατέλειψε το 2022 (η Squarespace πούλησε την Tock στην American Express φέτος το καλοκαίρι για 400 εκατομμύρια δολάρια). Ο Κόκονας έχει οινοποιείο με τη γυναίκα του στην κοιλάδα Νάπα της Καλιφόρνια, αλλά είπε στο Eater ότι εξακολουθεί να θεωρεί το Σικάγο ως βάση του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή