Δεν είναι μυστικό ότι η Gen Z δεν θέλει θέσεις εργασίας σε γραφεία. Έρευνες, έρευνες και δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν σταθερά ότι η τελευταία γενιά εργαζομένων θέλει να είναι αφεντικό του εαυτού τους, και σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό δεν είναι μέσω πανεπιστημιακών σπουδών.

Ρίτσαρντ Μπράνσον: Η Virgin Atlantic Airways κλείνει τα 40 και φέρνει νέες υπηρεσίες

«Η προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι για να διευθύνεις μια εταιρεία, απλώς βγες στον κόσμο και κάντο» είναι ίσως καλύτερο από το να δημιουργήσεις πολλά χρέη πηγαίνοντας σε ένα πανεπιστήμιο», δήλωσε ο ιδρυτής του Ομίλου Virgin στο LinkedIn News.

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον λέει τους νέους να βγουν στην «πιάτσα»

Προειδοποίησε ότι για ορισμένες «αρκετά ακραίες», όπως τις χαρακτήρισε, θέσεις εργασίας, όπως στην τεχνολογία και τα μαθηματικά, υπάρχει «όφελος από το να πηγαίνεις σε πανεπιστήμιο».

“Για να διευθύνεις μια εταιρεία, απλώς βγες στον κόσμο και κάνε το» είναι ίσως καλύτερο από το να δημιουργήσεις πολλά χρέη πηγαίνοντας σε ένα πανεπιστήμιο”

«Αλλά για πολλές δουλειές, θα πρότεινα απλώς στους ανθρώπους να βγουν στον πραγματικό κόσμο και να συνεχίσουν σε αυτόν».

Φυσικά, η εγκατάλειψη της βασικής εκπαίδευσης πήγε καλά για τον Μπράνσον: Ο 74χρονος πλέον επιχειρηματίας έχει συσσωρεύσει καθαρή αξία 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μια αυτοκρατορία που εκτείνεται σε μια δισκογραφική, ξενοδοχεία, μια αεροπορική εταιρεία, κρουαζιερόπλοια και πιο πρόσφατα, τη δική του εταιρεία διαστημικών ταξιδιών, σημειώνει το Fortune.

Ακόμη και ο Gen Zers που δεν θέλουν να ιδρύσουν επιχείρηση θα μπορούσε να λάβει τη συμβουλή του Branson

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βρετανός μεγιστάνας των επιχειρήσεων υπερασπίζεται την εμπειρία στην «πιάτσα» πάνω από τα διαπιστευτήρια, υπενθυμίζει το Fortune.

Σε μια ανάρτηση στο blog της Virgin το 2017 έγραψε: «Κατά τη γνώμη μου, η επιχειρηματική δίψα ξεπερνά το φανταχτερό πτυχίο κάθε φορά».

Την τελευταία αυτή συμβουλή για το σχολείο της ζωής την έδωσε ερωτηθείς πώς τα πανεπιστήμια μπορούν να προετοιμάσουν καλύτερα τους φοιτητές για τον κόσμο της εργασίας.

Σαφώς, με βάση την απάντησή του, ο Μπράνσον πιστεύει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούν.

Η απροθυμία της Gen Z για «κανονική» δουλειά

Το ερώτημα έρχεται καθώς οι πτυχιούχοι Gen Z αντιλαμβάνονται ότι η εκπαίδευσή τους δεν ανταποκρίνεται στην αγορά εργασίας.

Αμέσως μετά την πανδημία, ορισμένοι εργοδότες προσπάθησαν να δώσουν στους αποφοίτους πρόσθετη εκπαίδευση σε «μαλακές δεξιότητες» (soft skills) για να τους φέρουν σε επιθυμητό, αλλά τώρα περισσότεροι από τους μισούς διευθυντές προσλήψεων έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι απόφοιτοι πανεπιστημίου είναι απροετοίμαστοι για τον κόσμο της εργασίας, και μερικοί έχουν εγκαταλείψει εντελώς την ιδέα της πρόσληψης μελλοντικών αποφοίτων.

Ομοίως, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Tim Cook, επανέλαβε ότι υπάρχει «αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων που παρέχουν τα πανεπιστήμια και των δεξιοτήτων που πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε στο μέλλον».

Ταυτόχρονα, η Google, η Microsoft, η IBM και η Apple έχουν καταργήσει τις παλαιότερες απαιτήσεις πτυχίου για θέσεις εργασίας. Εν τω μεταξύ, οι υπεύθυνοι προσλήψεων παγκοσμίως έχουν πλέον πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναζητήσουν νέες προσλήψεις βάσει δεξιοτήτων έναντι όσων προσφέρονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ακόμη και οι Gen Zers που δεν θέλουν να είναι αφεντικό του εαυτού τους μπορεί χωρίς πτυχίο να έχουν καλύτερη τύχη, όπως είπε ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, «εκεί έξω στον πραγματικό κόσμο» αποκτώντας πρακτική εμπειρία συνεργαζόμενοι με άλλους σε επαγγελματικό περιβάλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή