Η Samsung Electronics είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρονικών ειδών και ημιαγωγών παγκοσμίως σε επίπεδο εσόδων, διαθέτοντας εργοστάσια συναρμολόγησης και δίκτυα πωλήσεων σε 80 χώρες.

Τώρα, απολύει εργαζομένους στη Νοτιοανατολική Ασία, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία ως μέρος ενός σχεδίου μείωσης του παγκόσμιου αριθμού εργαζομένων κατά χιλιάδες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με άτομα προσκείμενα στην υπόθεση που μίλησαν στο Bloomberg.

Οι απολύσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν περίπου το 10% του εργατικού δυναμικού σε αυτές τις αγορές, αν και οι αριθμοί για κάθε θυγατρική μπορεί να διαφέρουν, είπε μια από τις πηγές ανώνυμα. Οι περικοπές θέσεων εργασίας σχεδιάζονται για άλλες θυγατρικές στο εξωτερικό και θα μπορούσαν να φτάσουν το 10% σε ορισμένες αγορές, είπε το ίδιο πρόσωπο.

TSMC – Samsung: Συνομιλίες με Αραβικά Εμιράτα για την κατασκευή μεγα-εργοστασίων ημιαγωγών

Η νοτιοκορεάτικη εταιρεία έχει περίπου 147.000 υπαλλήλους στο εξωτερικό, περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των πάνω από 267.800 εργαζομένων της, σύμφωνα με την τελευταία της έκθεση βιωσιμότητας. Ταυτόχρονα δεν σχεδιάζει απολύσεις στην εγχώρια αγορά της.

Το προσωπικό της Samsung σε διαφορετικές ομάδες στη Σιγκαπούρη κλήθηκε σε ιδιωτικές συναντήσεις την Τρίτη με τους διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού και τους διαχειριστές αναφορών τους και ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες του πακέτου απολύσεων και απολύσεων, δήλωσε άλλο άτομο που γνωρίζει το θέμα.

«Ορισμένες θυγατρικές στο εξωτερικό πραγματοποιούν προσαρμογές ρουτίνας στο εργατικό δυναμικό για να βελτιώσουν τη λειτουργική τους αποτελεσματικότητα», δήλωσε στο Bloomberg εκπρόσωπος της Samsung. «Η εταιρεία δεν έχει θέσει αριθμητικό στόχο για συγκεκριμένες θέσεις».

Οι μετοχές της Samsung πέφτουν

Οι μετοχές της Samsung έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 20% φέτος καθώς ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ μνήμης και smartphone στον κόσμο παλεύει σε βασικές αγορές. Έχει μείνει πίσω από την ανταγωνιστική SK Hynix στα τσιπ μνήμης που χρησιμοποιούνται για την τεχνητή νοημοσύνη και έχει σημειώσει μικρή πρόοδο έναντι της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. στην παραγωγή τσιπ κατά παραγγελία για εξωτερικούς πελάτες.

Το καθήκον να περάσει τη Samsung με επιτυχία μέσα από τις τρέχουσες δυσκολίες ανήκει πλέον στον Εκτελεστικό Πρόεδρο Τζέι Λι, εγγονό του ιδρυτή της εταιρείας. Ο 56χρονος αθωώθηκε από τις κατηγορίες χειραγώγησης μετοχών τον Φεβρουάριο μετά από χρόνια νομικών προβλημάτων.

Η Samsung βρίσκεται στην ασυνήθιστη θέση να ακολουθεί την SK Hynix, η οποία πρωτοστάτησε στην παραγωγή των τσιπ μνήμης υψηλού εύρους ζώνης που συνδυάζονται με τους επιταχυντές AI της Nvidia για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Αντικατέστησε απότομα τον επικεφαλής της επιχείρησης τσιπ της φέτος και ο νεοδιορισθείς επικεφαλής, Τζουν Γανγκ Χιού, προειδοποίησε ότι η εταιρεία έπρεπε να αλλάξει την κουλτούρα στο χώρο εργασίας της ή να παγιδευτεί σε έναν «φαύλο κύκλο».

Η εταιρεία έχει μειώσει το μέγεθος του εργατικού δυναμικού της στο παρελθόν καθώς προσπαθεί να ανταποκριθεί στην διαβόητα κυκλική αγορά τσιπ μνήμης. Η Samsung πρόσφατα περιόρισε περίπου το 10% των θέσεων εργασίας στην Ινδία και σε ορισμένα μέρη της Λατινικής Αμερικής.

Σε αυτή την τελευταία προσπάθεια, η Samsung είναι πιθανό να μειώσει λιγότερο από το 10% του συνολικού προσωπικού της 147.000 ατόμων στο εξωτερικό, είπε η πηγή. Η εταιρεία στοχεύει στη διατήρηση των θέσεων εργασίας στον τομέα της μεταποίησης, ενώ περικόπτει τις λειτουργίες διαχείρισης και υποστήριξης. Τα στοιχεία θα επηρεαστούν από τους τοπικούς εργασιακούς κανονισμούς και τις οικονομικές προτεραιότητες.

Η Samsung έχει συγκρουστεί με υπαλλήλους στη Νότια Κορέα. Το μεγαλύτερο από τα πολλά συνδικάτα του τεχνολογικού γίγαντα προκάλεσε την πρώτη απεργία της εταιρείας τον Μάιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή