Ο οίκος S&P προχώρησε στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγηση του αξιόχρεου για τη Σερβία κατά μία βαθμίδα σε BBB- από BB+, βγάζοντας για πρώτη φορά τα ομόλογά της σε ξένο νόμισμα από την κατηγορία του «junk», όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σερβίας αναμένει ότι και άλλοι οίκοι αξιολόγησης θα ακολουθήσουν την S&P Global Ratings και θα δώσουν στη βαλκανική χώρα την επενδυτική βαθμίδα.

Η εξέλιξη αυτή ακολούθησε την αλλαγή του outlook της πιστοληπτικής ικανότητας της Σερβίας σε θετικό από σταθερό τον Απρίλιο, μια κίνηση που ακολούθησαν τον Αύγουστο οι οίκοι αξιολόγησης Fitch Ratings και Moody’s Ratings.

Μια «μικρή Ρωσία» δημιουργείται μέσα στη Σερβία

«Στους επόμενους έξι μήνες, αναμένουμε ότι οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης μπορεί να δράσουν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Σίνισα Μάλι σε δημοσιογράφους στα γραφεία του στο Βελιγράδι σήμερα. «Αναμένω ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς θα επιβεβαιώσει την επενδυτική βαθμίδα», δήλωσε ο Σέρβος ΥΠΟΙΚ. Σερβία

Η κίνηση αυτή ακολουθεί τις προσπάθειες της μεγαλύτερης πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας να στηρίξει τα δημόσια οικονομικά της και να φτάσει τους γείτονές της μετά από χρόνια που χάθηκαν από τον πόλεμο και τις διάφορες διαμάχες. Η υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα δεν έχει λάβει ακόμα την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους Fitch και Moody’s.

Ο Μάλι δήλωσε ότι για περισσότερο από ένα χρόνο, τα spreads των κρατικών ομολόγων της Σερβίας ήταν περισσότερο ενδεικτικά μιας αξιολόγησης επενδυτικής βαθμίδας.

«Με αυτή την επιβεβαίωση, ανοίγουμε μια εντελώς νέα προοπτική για νέους επενδυτές», δήλωσε ο Σέρβος υπουργός, προσθέτοντας ότι θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού.

Αρνήθηκε να σχολιάσει οποιαδήποτε πιθανή έκδοση ομολόγων, αλλά δήλωσε ότι η Σερβία διαθέτει ρευστότητα περίπου 700 δισ. δηναρίων (6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων), ενώ το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 46,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. «Δεν χρειαζόμαστε τα χρήματα», δήλωσε ο Μάλι. «Έχουμε αρκετά χρήματα στο λογαριασμό μας και καλά αποθέματα ασφαλείας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή