Πολλές υποθέσεις για διαφθορά και μίζες περιγράφονται σε μια σειρά από πρόσφατες κατηγορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ως μέρος της καταστολής εναντίον, όπως λένε, προσπαθειών ξένων αξιωματούχων να εξαγοράσουν επιρροή στις αίθουσες της αμερικανικής εξουσίας. Βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο μιας νομικής διαμάχης για τη γραμμή μεταξύ νόμιμων δώρων και δωροδοκιών.

ΟΙ FT υπενθυμίζουν ότι μέσα σε μόλις 12 μήνες, έχουν κατατεθεί ποινικές υποθέσεις εναντίον του ανώτερου Δημοκρατικού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος καταδικάστηκε επειδή δέχθηκε ράβδους χρυσού και μετρητά για να ενεργεί για λογαριασμό της Αιγύπτου. Η Λίντα Σαν, πρώην βοηθός δύο κυβερνητών της Νέας Υόρκης φέρεται να βοηθούσε την Κίνα με αντάλλαγμα ευνοϊκή μεταχείριση για την επιχείρηση θαλασσινών του συζύγου της, και η Σου Μι Τέρι, πρώην αναλύτρια της CIA και αξιωματούχος ασφαλείας φέρεται να συγκέντρωνε πληροφορίες για τη Νότια Κορέα, δεχόμενη… μπαξίσια, συμπεριλαμβανομένου ενός παλτού Dolce & Gabbana 2.845 δολαρίων.

Νέα Υόρκη: Για διαφθορά κατηγορείται ο δήμαρχος της πόλης, Έρικ Άνταμς

Τον Μάιο, ο βουλευτής του Τέξας Χένρι Κουελάρ κατηγορήθηκε ότι δωροδοκήθηκε με σχεδόν 600.000 δολάρια από το Αζερμπαϊτζάν και μια μεξικανική τράπεζα.

Και την περασμένη εβδομάδα, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη κατέθεσαν υπόθεση ξενοκίνητης δωροδοκίας εναντίον του Δημάρχου της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς για αρωγή στην τουρκική κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για δωρεές εκστρατείας και πτήσεις business class, σουίτες ξενοδοχείων και άλλα ταξιδιωτικά δώρα.

Διαφθορά στη… φτήνια

Ο Μενέντεζ σχεδιάζει να ασκήσει έφεση και όλοι οι άλλοι κατηγορούμενοι έχουν δηλώσει αθώοι. Ενώ οι κατηγορίες εναντίον τους διαφέρουν, υπογραμμίζουν πόσο εύκολα, και συχνά πόσο φθηνά, ξένες δυνάμεις καταφέρνουν να κερδίσουν την εύνοια αρμοδίων λήψης αποφάσεων σε σημαντικά αμερικανικά ιδρύματα.

Ο νεφελώδης χαρακτήρας της φερόμενης διαφθοράς τα κάνει επίσης δύσκολο να αστυνομευτούν. Όπως διαμαρτυρήθηκε ο δικηγόρος του Άνταμς, Άλεξ Σπίρο, αξιωματούχοι δέχονται δώρα συνεχώς, αλλά πρέπει να γίνονται δεκτά συγκεκριμένα «σε αντάλλαγμα για όφελος» προκειμένου να παραβιαστούν οι νόμοι περί δωροδοκίας.

Ανέφερε μια πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που διαπίστωσε ότι οι δωροδοκίες είναι παράνομες μόνο όταν γίνονται δεκτές από τους πολιτικούς ως αντίτιμο για επίσημες πράξεις.

«Τα φιλοδωρήματα δεν είναι ομοσπονδιακά εγκλήματα», είπε ο Σπίρο στους δημοσιογράφους.

Με εξαίρεση τον Adams, οι πρόσφατες υποθέσεις βασίζονται επίσης σε ένα σε μεγάλο βαθμό μη δοκιμασμένο πλαίσιο: τον Νόμο για την Εγγραφή ξένων πρακτόρων, που έχει σχεδιαστεί για να διώκονται όσοι δεν αποκαλύψουν ότι δρουν για λογαριασμό ξένης δύναμης. Αν και θεσπίστηκε για πρώτη φορά πριν από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο νόμος δεν επιβλήθηκε ιδιαίτερα αυστηρά. Μεταξύ 1966 και 2015, υπήρχαν μόνο επτά διώξεις.

Εντείνονται οι προσπάθειες από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Το πλήθος των κατηγοριών τα τελευταία χρόνια είναι μέρος αυτού που η αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης Λίσα Μόνακο αποκάλεσε επιθετική προσπάθεια για «ενίσχυση της διαφάνειας των ξένων δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ».

Το ερώτημα τώρα είναι πόσο ευρέως μπορεί να απλωθεί το δίχτυ του συγκεκριμένου νόμου.

«Το θέμα είναι πώς αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους που παίρνουν δώρα…που δεν είναι εγγεγραμμένοι κατάσκοποι, αλλά επηρεάζονται να βοηθήσουν μια ξένη κυβέρνηση;» είπε στους Financial Times ο Χάουαρντ Μάστερ, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας που εργάστηκε σε υποθέσεις διαφθοράς στη Νέα Υόρκη.

Ενώ ορισμένες πρόσφατες διώξεις κατέληξαν σε καταδίκες, το υπουργείο Δικαιοσύνης αντιμετώπισε πρόβλημα να αποδείξει ότι ορισμένοι κατηγορούμενοι «εσκεμμένα» δεν εγγράφηκαν ως ξένοι πράκτορες.

Οι πρόσφατες κατηγορίες δείχνουν ότι η κυβέρνηση «πιθανώς ανυπομονεί να αποδείξει ότι ο νόμος έχει ακόμα δόντια και προσπαθεί να πετύχει κάποιες νίκες», δήλωσε στους FT η Κρίστιν Μέις, πρώην επικεφαλής του ποινικού τμήματος στο γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ για την ανατολική Νέα Υόρκη.

Χένρι Κουελάρ

Σχετικά μικρά και τα οφέλη

Έτσι, οι εισαγγελείς κυνηγούν υποθέσεις σχετικές με διαφθορά όπου οι δωροδοκίες, αν και όχι ασήμαντες, είναι πενιχρές σε σύγκριση με τα δισεκατομμύρια που πληρώνουν οι εταιρείες που διώκονται βάσει του Νόμου περί Διαφθοράς στο εξωτερικό.

Τα υποτιθέμενα οφέλη για ξένες δυνάμεις, όπως περιγράφονται στα κατηγορητήρια, είναι επίσης σχετικά μικρά. Η Σαν φέρεται να εμπόδισε Ταϊβανέζους αξιωματούχους να επικοινωνήσουν με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης και αφαίρεσε αναφορά σε Ουιγούρους από ένα Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα.

Ο Τέρι φέρεται να έχει διαβιβάσει σημειώσεις από μια ιδιωτική συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Μενέντεζ συνέταξε μια επιστολή υπέρ της Αιγύπτου για Αμερικανούς γερουσιαστές προτρέποντάς τους να απελευθερώσουν βοήθεια.

Ο Άνταμς κατηγορείται ότι πίεσε την πυροσβεστική υπηρεσία να εγκρίνει το άνοιγμα ενός κτιρίου τουρκικής πρεσβείας πριν αυτό είναι ασφαλές.

Τέτοιες ενέργειες, πρόσθεσε ο Teachout, δεν είναι πάντα «ψίχουλα» για ξένες δυνάμεις και μπορεί να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης, κρυφής στρατηγικής δημόσιας επιρροής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΠΑΣΟΚ: Αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή νέου προέδρου
Επικαιρότητα |

Αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ – Οι τελευταίες κινήσεις των 6 υποψήφιων

Ο κάθε ψηφοφόρος θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 3 ευρώ, και σε περίπτωση δεύτερου γύρου δεν καλείται να τα πληρώσει ξανά – Εάν κάποιος δεν ψηφίσει στον πρώτο γύρο δεν έχει δικαίωμα ψήφου στον δεύτερο