Με τον πρώην πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε να γίνεται ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, οι ηγετικές του ικανότητες θα δοκιμαστούν γρήγορα, καθώς η συμμαχία αντιμετωπίζει τόσο τις εξωτερικές απειλές όσο και τα τρωτά σημεία εντός της συμμαχίας.

Ο Ρούτε, μια κεντρική φιγούρα της ολλανδικής πολιτικής για αρκετές δεκαετίες και πρωθυπουργός από το 2010 έως το 2024, είναι γνωστός ως άριστος διπλωμάτης και δημιουργός συναινέσεων, ικανός να κρατάει στο πλευρό του συχνά ετερόκλητα κόμματα και βουλευτές, όπως αναφέρει το CNBC.

Θεατής η ΕΕ στη Μέση Ανατολή

Έχοντας κερδίσει το παρατσούκλι «Τέφλον Μαρκ», ο Ρούτε έδειξε επιδεξιότητα στο να αποφεύγει πολιτικές κρίσεις στην πατρίδα του κατά τη διάρκεια της καριέρας του και είναι πιθανό να χρειαστεί αυτές τις δεξιότητες και την επιδεξιότητα στη διαχείριση συχνά δύσκολων γεωπολιτικών προσωπικοτήτων και σχέσεων για να πλοηγηθεί σε δύσκολους καιρούς για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Το μπλοκ δεν αντιμετωπίζει μόνο τη συνεχιζόμενη πρόκληση του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας -μια σύγκρουση που δεν δείχνει σημάδια τερματισμού καθώς η Ρωσία δεσμεύει περισσότερα στρατεύματα και δαπάνες- αλλά και τις αυξημένες εντάσεις με την υπερδύναμη Κίνα και τα «κράτη-παρίες» Βόρεια Κορέα και Ιράν.

Το δυτικό στρατιωτικό μπλοκ αντιμετωπίζει επίσης αβεβαιότητες πιο κοντά στο εσωτερικό του, με σημαντικότερες τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον επόμενο μήνα και το ενδεχόμενο δεύτερης θητείας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ενός ανθρώπου που έχει επικρίνει ανοιχτά τις δαπάνες των μελών του ΝΑΤΟ και τη στάση της συμμαχίας σε ό,τι αφορά τον κύριο αντίπαλό της, τη Ρωσία.

Πώς θα αντιμετωπίσει μια προεδρία Τραμπ ο Μαρκ Ρούτε

Το ενδεχόμενο μιας άλλης αμερικανικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο και υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί επίσης μια πιθανή πρόκληση για τον Ρούτε, αν και ο ίδιος επέμεινε ότι θα ήταν ευτυχής να συνεργαστεί είτε με τον Τραμπ είτε με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, προσθέτοντας ότι έχει καλές σχέσεις και με τους δύο.

«Δεν ανησυχώ. Γνωρίζω πολύ καλά και τους δύο υποψηφίους», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας: «Δούλεψα επί τέσσερα χρόνια με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ήταν αυτός που μας πίεζε να ξοδεύουμε περισσότερα [για την άμυνα] και το πέτυχε, διότι πράγματι, αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε πολύ υψηλότερο επίπεδο δαπανών από ό,τι ήμασταν όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του», σημείωσε ο Μαρκ Ρούτε. «Η Καμάλα Χάρις έχει ένα φανταστικό ιστορικό ως αντιπρόεδρος. Είναι μια εξαιρετικά σεβαστή ηγέτιδα, οπότε θα μπορέσω να συνεργαστώ και με τους δύο», δήλωσε.

Παρά τη γενικότερη συμφιλιωτική στάση του Ρούτε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τραμπ είχε μια μαχητική σχέση με το ΝΑΤΟ. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας θητείας του, την περίοδο 2017-2021, ο Τραμπ κατακεραύνωσε διάφορα κράτη μέλη επειδή δεν τήρησαν τη δέσμευσή τους το 2014 να δαπανήσουν το 2% του εθνικού ακαθάριστου εγχώριου κέρδους τους για αμυντικές δαπάνες.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την επιστροφή του στο αξίωμα, ο Τραμπ ταρακούνησε εκ νέου τα μέλη του ΝΑΤΟ τον Φεβρουάριο, όταν δήλωσε ότι δεν θα παράσχει στρατιωτική προστασία σε κανένα κράτος μέλος που δεν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς το μπλοκ και θα «ενθαρρύνει» ακόμη και τους αντιπάλους να «κάνουν ό,τι στο καλό θέλουν» στο εν λόγω έθνος.

Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν την οργή του Λευκού Οίκου, ο οποίος τα χαρακτήρισε τότε «αποκρουστικά και ανισόρροπα». Ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι «οποιαδήποτε υπόνοια ότι δεν είμαστε εκεί για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους Συμμάχους θα υπονομεύσει την ασφάλεια όλων μας και θα θέσει σε κίνδυνο τους στρατιώτες μας, το προσωπικό μας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να προστατεύσει ολόκληρη τη Συμμαχία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα