Με την κατάθεση τριών δεσμευτικών προσφορών αργά χθες το βράδυ έκλεισε η δεύτερη φάση της διαδικασίας ανάδειξης προτιμητέου επενδυτή για την εξαγορά των ελληνικών δραστηριοτήτων της Avramar, της μεγαλύτερης εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών στη χώρα.

Ιχθυοκαλλιέργειες: Πώς η Τουρκία «ξεκοκαλίζει» την ελληνική ψαριά

Όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, προσφορές για την εξαγορά της Avramar κατέθεσαν και οι τρεις διεκδικητές, ο ισπανικός όμιλος Atitlan, η Aqua Bridge Group από τα Εμιράτα, και το ελληνικών συμφερόντων επενδυτικό κεφάλαιο Diorasis (βασικός μέτοχος της Philosofish), κάτι που αναπτερώνει τις ελπίδες ότι το βασικό στοίχημα, ήτοι μια ομαλή συνέχεια της πολύπαθης εταιρείας, πιθανόν θα κερδηθεί.

Χαμηλά το τίμημα για την εξαγορά της Avramar

Ας σημειωθεί πάντως ότι οι δεσμευτικές προσφορές που κατέθεσαν οι τρεις ενδιαφερόμενοι αγοραστές διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ενώ στα θετικά προσμετρείται ότι και οι τρεις ενδιαφέρονται για το σύνολο της εν Ελλάδι δραστηριότητας της Avramar.

Δεδομένου ότι η Αvramar διαθέτει άδειες για παραγωγή περίπου 60.000-70.000 τόνους, κάποιες από τις μονάδες πιθανόν μετά την εξαγορά να πουληθούν σε άλλους, έτσι ώστε να υπάρχει και μια καλύτερη αποπληρωμή των χρεών και να περιοριστεί το επενδυτικό ρίσκο.

Βεβαίως όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες των προφορών για το «κούρεμα» και την εν γένει αναδιάρθρωση του χρέους αλλά και το επιχειρησιακό σχέδιο για την εξυγίανση της Avramar.

Το roadmap της συναλλαγής

Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα το roadmap της συναλλαγής περιλαμβάνει σε πρώτη φάση την αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών από την πλευρά των πιστωτριών τραπεζών, μια διαδικασία που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου 15 – 20 ημέρες.

Ενδεχομένως στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξει ένα πρώτο draft για το «τι ψάρια έπιασαν» οι τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι εάν προσφορές ικανοποιούν τις απαιτήσεις των σημερινών μετόχων και των πιστωτριών τραπεζών και τα ενδιαφερόμενα μέρη καταλήξουν στον προτιμητέο επενδυτή χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις, η συναλλαγή δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου, αναφέρουν στον ΟΤ πηγές με γνώση.

Ωστόσο, εφόσον προτιμηθεί η Philosofish, πιθανόν θα απαιτηθεί ακόμη περισσότερος χρόνος, καθώς θα χρειαστεί ενδελεχής εξέταση της συγκέντρωσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το προφίλ των τριών «μνηστήρων»

Η Grupo Atitlan ιδρύθηκε το 2005 στη Βαλένθια της Ισπανίας από τους Roberto Centeno και Aritza Rodero.

Είναι ένας από τους πιο ενεργούς επιχειρηματικούς ομίλους στην Ιβηρική Χερσόνησο, έχοντας επενδύσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ σε διάφορους παραγωγικούς τομείς, όπως αγροτική παραγωγή, ακίνητα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιομηχανία, υπηρεσίες logistics κ.λπ.

Με έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο όμιλος Aqua Bridge δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών και τεχνογνωσίας στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας παγκοσμίως.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του αραβικού ομίλου εκτός από περιοχές του Κόλπου (Κουβέιτ και Σαουδική Αραβία) η Aqua Bridge έχει παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Μαλδίβες και στην Ελλάδα.

H ελληνική εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών Philosofish είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος «παίκτης» του κλάδου στην ελληνική αγορά με ετήσια παραγωγή 20.000 τόνους ψαριών και έσοδα πάνω από 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Διαθέτει 4 εκκολαπτήρια και 4 φάρμες στη Βόρεια Εύβοια, τον Μαλιακό, τη Λάρυμνα και τη Ρόδο.

Βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι η Diorasis, το επενδυτικό κεφάλαιο που έχουν συγκροτήσει ο εφοπλιστής Νικόλας Λυκιαρδόπουλος (Neda Maritime) και ο fund manager Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου σε συνεργασία με τον οικονομολόγο Γιώργο Μομφεράτο, τον τραπεζίτη Γιάννη Μπράβο και τους επιχειρηματίες Περικλή Β. Λιβά και Ανδρέα Σωτηρόπουλο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις