Στις Ηνωμένες Πολιτείες η WalMart, η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της αμερικανικής κι η μεγαλύτερη της διεθνούς αγοράς, το 35% των πωλήσεων της προέρχεται από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Όμως από τις πωλήσεις της ιδιωτικής ετικέτας προέρχεται το 50% των ετήσιων κερδών της! Απλώς οι τιμές των επωνύμων προϊόντων που διακινεί είναι ελαφρώς χαμηλότερες από τους ανταγωνιστές της.

Η ιδιωτική ετικέτα και οι απώλειες εσόδων στα σούπερ μάρκετ

Αυτή την απώλεια των κερδών την αντισταθμίζει από τα κέρδη που έχει από την – ελαφρώς παρεξηγημένη! Στην Ελλάδα – ιδιαίτερη κατηγορία προϊόντων. Αυτή είναι γενικότερα μία διεθνής εμπορική συμπεριφορά.

Στην ελληνική αγορά τα πράγματα λειτουργούν αντίστροφα, με αποτέλεσμα όσο αυξάνονται οι πωλήσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, τόσο να έχουν απώλειες κερδών οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Όλες; Προφανώς όχι. Η Lidl Hellas αποτελεί μία – κερδοφόρα – εξαίρεση. Εξάλλου είναι κι ο χαρακτήρας της εταιρείας. Πρόκειται για discount stores.

Σούπερ μάρκετ: Μετά από 4 μήνες πτώσης «τσίμπησαν» οι τιμές [γράφημα]

Η είσοδος της Lidl Hellas

Το 1995 έγινε γνωστή η είσοδος της Lidl Hellas στην ελληνική αγορά και το 1999 άνοιξε το πρώτο της κατάστημα.

Μέχρι τότε τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αποτελούσαν μία… παραδοξότητα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» και της Αφοι Βερόπουλοι, η οποία συνεργαζόταν με την ολλανδική Spar στην εν λόγω κατηγορία.

Η υπόλοιπη αγορά – σχεδόν – αρνούνταν να αναγνωρίσει τη νέα πραγματικότητα. Πως δηλαδή η είσοδος του Γερμανού discounter άλλαζε τα πράγματα και έφερνε σε μαζική κλίμακα μία νέα κατηγορία προϊόντων.

Η αλυσίδα των καταστημάτων «Μαρινόπουλος» αντιθέτως έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, πιέζοντας με κάθε τρόπο, τους Έλληνες προμηθευτές της για την παραγωγή τέτοιων προϊόντων.

H… διστακτική ανάπτυξη των σούπερ μάρκετ

Έστω και καθυστερημένα ο κλάδος του λιανεμπορίου άρχισε σιγά – σιγά να αναπτύσσει αυτή την κατηγορία.

Η δυναμική των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, επιταχύνθηκε εξαιρετικά στα χρόνια της κρίσης, με την απίσχναση του διαθέσιμου καταναλωτικού εισοδήματος.

Ωστόσο και πάλι, όπως επισημαίνει παράγοντας της αγοράς, η επιχειρηματική λογική απείχε παρασάγγας από την διεθνή εμπορική πρακτική.

Τα πιο φθηνά προϊόντα

Η ανάπτυξη αυτής της κατηγορίας των προϊόντων είχε την λογική, απευθυνόμενες οι αλυσίδες προς τους καταναλωτές, πως «έχουμε και πιο φθηνά προϊόντα».

Δηλαδή έδινε μία ακόμη επιλογή, προκειμένου να ανταγωνιστούν την Lidl Hellas – η οποία όχι μόνο συνέχιζε να κερδίζει μερίδιο αγοράς, αλλά και να βελτιώνει την κερδοφορία της.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Πλέον όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ενώ στα χρόνια της κρίσης οι πωλήσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας αυξήθηκαν και εν συνεχεία το μερίδιο τους στο σύνολο των πωλήσεων εντός των αλυσίδων μειώθηκε, από το ξέσπασμα του ρωσο – ουκρανικού πολέμου και το κύμα της ακρίβειας που πυροδότησε, η επιλογή των καταναλωτών στην εν λόγω κατηγορία, έγινε μόνιμη!

Ποτέ στο παρελθόν οι πωλήσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας δεν ήταν τόσο υψηλές.

Το μερίδιο τους στο σύνολο των πωλήσεων ανέρχεται πλέον στο περίπου 27% – συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της Lidl. Εκτιμάται ότι ο μέσος όρος των μεγάλων αλυσίδων είναι περίπου στο 18% – 20%.

Κι η δυναμική τους συνεχίζει να είναι υψηλή. Ο ρυθμός ανάπτυξης τους είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό ανάπτυξης των επωνύμων προϊόντων – ανέρχεται στο 5,2% έναντι 2,1% ετησίως.

Η εκτόξευση του τζίρου στα 3,7 δισ. ευρώ…

Πλέον η ιδιωτική ετικέτα θα πραγματοποιήσει στη διάρκεια του 2024 συνολικές πωλήσεις ύψους περί τα 3,7 δισ. ευρώ!

Είναι τεράστιος ο τζίρος τους. Συνεχώς κερδίζουν μερίδιο αγοράς. Αυτή όμως δεν είναι καθόλου καλή εξέλιξη για την αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την ιδιωτική ετικέτα ως «αναγκαίο κακό».

Και τούτο διότι, όπως επισημαίνει ο ίδιος παράγοντας, όσο αναπτύσσεται η συγκεκριμένη κατηγορία, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ «χάνουν κέρδη»!

… και ο πόλεμος τιμών

Από την άλλη πλευρά η Lidl Hellas, όντας ένας επιθετικός discounter σε περιόδους που το θέμα της ακρίβειας αναζωπυρώνεται και βρίσκεται στην αιχμή της επικαιρότητας, «χτυπάει» τις τιμές σε μεγάλο αριθμό προϊόντων, φυσικά ιδιωτικής ετικέτας.

Δεν χάνει, απλώς περιορίζει την κερδοφορία της. Ειρήσθω εν παρόδω ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς – δεδομένου ότι δεν είναι υποχρεωμένη να «δείχνει» τις πωλήσεις και τα κέρδη της – η Lidl Hellas έχει την υψηλότερη κερδοφορία στον κλάδο του λιανεμπορίου!

Η «απάντηση» του Σκλαβενίτη, ΑΒ, Μασούτη και METΡΟ

Ομως η μείωση στις τιμές των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας προκαλεί αμέσως τα αντανακλαστικά του μεγαλύτερου λιανέμπορου της αγοράς, της Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη, και πιεζόμενος αντιδρά παρομοίως ή εν πάση περιπτώσεις ακολουθώντας την δική του εμπορική πρακτική.

Το domino συνεχίζεται με την ΑΒ Βασιλόπουλος και ακολουθούν οι Μετρό και η Μασούτης.

Ομως ο ανταγωνισμός στην κατηγορία της ιδιωτικής ετικέτας, στοιχίζει ακόμη περισσότερο στην κερδοφορία των αλυσίδων, η οποία ούτως ή άλλως είναι αναιμική.

Και τούτο, επισημαίνει ο ίδιος παράγοντας, διότι «οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ στην ελληνική αγορά είναι «μονταρισμένες» να πωλούν επώνυμα προϊόντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις