Η ΔΕΗ δεν ανήκει μόνο στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ελλάδα, αλλά βρίσκεται εδώ και καιρό στα …ραντάρ όλων των μεγάλων εγχώριων (και όχι μόνο) ενεργειακών ομίλων, μετρώντας μια  σειρά από εντυπωσιακά deals.

Η ανθεκτικότητα του καθετοποιημένου μοντέλου της επιχείρησης, η οποία συνεχίζει, βάσει σχεδιασμού,  το επενδυτικό της πλάνο, υπερβαίνοντας  τα «πράσινα» ορόσημα που έχει θέσει στον δρόμο για την απανθρακοποίηση του χαρτοφυλακίου της, αποτελεί «μαγνήτη» για επιχειρηματικές συμμαχίες.  Σε αυτό προσθέτει «πόντους» και η ισχυροποίηση της κερδοφορίας της.

ΔΕΗ: Νέο μπαράζ εξαγορών – Αποκτά ΑΠΕ και το 20% του Κοπελούζου στο CCGT Αλεξανδρούπολης

Τι κρύβουν τα «πράσινα» deals με της ΔΕΗ

Έτσι, με στρατηγικές συμφωνίες η ΔΕΗ ενώνει τις δυνάμεις της με έμπειρες εταιρείες στον κατασκευαστικό και ενεργειακό κλάδο, όπως με τη Melten και την Intrakat, προκειμένου να χτίσει ένα από τα  μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή του ευρωπαϊκού νότου. Ή συμπράττει με ομίλους όπως η Motor Oil που επιδιώκουν ταχεία ανάπτυξη ΑΠΕ με «όχημα» την τεχνογνωσία της ΔΕΗ. Στη μακρά αλυσίδα των στρατηγικών της κινήσεων περιλαμβάνονται και joint ventures με ξένους κολοσσούς που στοχεύουν στην ελληνική αγορά, όπως με τη γερμανική RWE, ή συμφωνίες με εγχώριους «παίκτες» που επιδιώκουν είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο όπως με τον όμιλο Κοπελούζου.

Η είσοδος Κοπελούζου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ

Στη μακρά αλυσίδα των εντυπωσιακών deals της ΔΕΗ, τελευταίο απόκτημα από τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά αποτελεί χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία αιολικών πάρκων σε Κάρυστο και Μάνη, συνολικής ισχύος 43,3 MW (μεγαβάτ) και  φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 23,3MW καθώς και  υπό ανάπτυξη έργων ΑΠΕ 1.700 MW (εκ των οποίων  1.050 MW αιολικών πάρκων). Μια κίνηση που τη φέρνει πιο κοντά στον στόχο των 8,9 GW ΑΠΕ το 2026, ώστε να είναι «θωρακισμένη» για το τέλος εποχής του λιγνίτη το 2028.  Σε δύο χρόνια  οι ΑΠΕ θα αποτελούν το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος της ΔΕΗ, μέσα από επενδύσεις και συνεργασίες σε Ελλάδα και Ρουμανία αλλά και άλλες περιοχές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα, η επιχείρηση με την εξαγορά του 20% της DAMCO ENERGY του ομίλου Κοπελούζου στην Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε. η οποία κατασκευάζει τον νέο Θερμοηλεκτρικό Σταθμό Συνδυασμένου Κύκλου Φυσικού Αερίου (CCGT), ισχύος 840 MW, θα ελέγχει πλέον το 71% της κρίσιμης υποδομής για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Οι σχέσεις της ΔΕΗ με τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά είχαν θεμελιωθεί ήδη από τον Δεκέμβριο 2023 όταν είχε αποκτήσει τις μετοχές της εταιρείας «Θρακική Αιολική 1» που διαθέτει την άδεια παραγωγής για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο των  216 ΜW ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, το οποίο συνεχίζει να αναπτύσσει ο όμιλος Κοπελούζου.

Στην τελευταία συμφωνία του Σεπτεμβρίου, ο όμιλος ΔΕΗ   προσφέρει ως αντίτιμο συνδυασμό μετρητών και ιδίων μετοχών, και ειδικότερα, 106 εκατ. ευρώ σε μετρητά και 70 εκατ. ευρώ σε ίδιες μετοχές,  με τον Όμιλο Κοπελούζου να αποκτά το  1,5% των μετοχών της ΔΕΗ.

Τα deals με Metlen και Intrakat

Του πρόσφατου deal με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά,  είχε προηγηθεί στις αρχές   Αυγούστου η απόκτηση έναντι  700 εκατ. ευρώ, χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία, ισχύος 774 MW  (629 MW σε λειτουργία και 145 MW υπό ανάπτυξη), από την  Evryo Group η οποία ανήκει σε funds που ελέγχονται από την αυστραλιανή Macquarie.

Τον Απρίλιο, είχε συμπράξει με τη Metlen, σε ένα  deal αξίας έως 2 δισ. ευρώ, για την ανάπτυξη 90 φωτοβολταϊκών έργων, συνολικής ισχύος 2 GW σε  Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία, τα οποία θα περνούν σταδιακά στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ όταν θα ολοκληρώνεται η σύνδεσή τους με τα ηλεκτρικά δίκτυα της κάθε χώρας. Ήταν τον ίδιο μήνα που είχε ολοκληρωθεί και η εξαγορά της   Κωτσόβολος.

Τον Μάρτιο είχε κλείσει και η  εξαγορά από τις ευρωπαϊκές θυγατρικές του ομίλου Lukoil του 100% της Land Power, η οποία κατείχε αιολικό πάρκο 84 MW σε λειτουργία στη Ρουμανία. Τον ίδιο μήνα «κλείδωσαν» οριστικά και οι  συμφωνίες αγοραπωλησίας  ΔΕΗ – Intrakat, για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου  ΑΠΕ  συνολικής ισχύος έως 2,7 GW, σε μια επένδυση άνω του 1 δισ. ευρώ.

Οι συμφωνίες με Motor Oil και RWE

Επίσης, η ΔΕΗ έχει συμμαχήσει με τη Motor Oil  για την ανάπτυξη 16 φωτοβολταϊκών πάρκων  συνολικής αδειοδοτημένης ισχύος 1,6 GW. Οι δύο όμιλοι συνεργάζονται και μέσω της   Hellenic Hydrogen για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου.

Επιπλέον, προχωρά και η συνεργασία με τη γερμανική RWE για την κατασκευή συνολικά 940 MW φωτοβολταϊκών στην περιοχή των εξαντλημένων ορυχείων στην περιοχή του Αμυνταίου. Ο διαγωνισμός για την κατασκευή του πρώτου cluster (πέντε έργα 210 MW) αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου τριμήνου του έτους. Τα υπόλοιπα (2ο cluster  280 MW και 3ο Cluster 450 MW) θα παραδοθούν σταδιακά το 2025.

Σε κάθε περίπτωση, το κορυφαίο deal της ΔΕΗ εξακολουθεί να είναι η  εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Enel  στη Ρουμανία, που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2023, αναλαμβάνοντας έτσι την ηγετική θέση στην ενεργειακή αγορά της βαλκανικής χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ΑΠΕ
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα