Η ΝΔ

Εντάξει μπορεί να ασχολούμαστε διαρκώς για το τι κάνουν οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις (;), αλλά και στην κυβερνώσα παράταξη τα πράγματα δεν είναι καλά.

Οι βεντέτες πάνε και έρχονται, όπως φάνηκε εσχάτως και στις ερωτήσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και σας είχα προειδοποιήσει γι’ αυτό συστήνοντας να δείτε τα ονόματα αυτών που ρωτούσαν.

Ιστορική απουσία…

Αλλά όταν πρόκειται για την επέτειο… περίμενα να κυριαρχήσει το «τα εν οίκω μη εν δήμω».

Ούτε καν… και οι πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς δεν πήγαν… Ρηγίλλης.

Και όπως μαθαίνω… έχει ανάψει το φυτίλι για τα καλά στο κόμμα.

Πιθανόν να «σκάσει» στην επιλογή που θα κάνει ο Κ. Μητσοτάκης για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Και λέω «πιθανόν», γιατί οι χρόνοι της πολιτικής είναι σχετικοί. Όπως και οι τετραετίες…

————————————-

Η κατάσταση είναι σοβαρή

Πολλές ταχύτητες στην βιομηχανία φαίνεται ότι δημιουργεί η κυβέρνηση. Δεν ξέρω αν αυτό έγινε λόγω αβελτηρίας ή είχε άλλους σκοπούς.

Αυτό που βλέπω όμως είναι ότι θα δούμε ένα ακόμη κύμα λουκετών. Ειδικά εάν συνεχίσει και η Ευρώπη να αγνοεί επιδεικτικά τις χώρες που βιώνουν ακόμη υψηλά ενεργειακά κόστη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

—————————-

Οργή και στα Κλωστήρια Ναυπάκτου

Τελευταίο παράδειγμα της προχειρότητας που αντιμετωπίζει το ζήτημα η κυβέρνηση, είναι και η έντονη διαμαρτυρία του Δημήτρη Πολύχρονου, διευθύνοντος συμβούλου των Κλωστηρίων Ναυπάκτου.

Μία από τις ελάχιστες, δηλαδή, επιχειρήσεις που παραμένει όρθια στον κλάδο, η οποία μάλιστα κάνει και επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επέκτασης παραγωγικής δυναμικότητας.

Θρυαλλίδα αποτέλεσε η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την επιδότηση ενεργοβόρων επιχειρήσεων, που άφησε εκτός την εταιρεία.

Μια εταιρεία με αρνητικό πλέον EBITDA, με τη συμμετοχή της ενέργειας στο κόστος να υπερβαίνει το 10%.

Διότι με αυτήν όχι μόνο εγείρονται ερωτήματα για το χρονικό περιθώριο που είχαν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να τα καταθέσουν, αλλά και για την χρονική περίοδο που επιδοτεί.

Με το σταγονόμετρο

Πέραν όμως των Κλωστηρίων Ναυπάκτου, η ΚΥΑ εξαιρεί το διάστημα 1/1/2022-31/3/2024 από την επιλέξιμη περίοδο επιδότησης.

Και θυμίζω ότι το 2022 ήταν η πιο δύσκολη χρονιά. Άλλωστε, εκεί βασίστηκε και όλη η επιχειρηματολογία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να δώσει διπλάσια κονδύλια, αλλά έδωσε μόνο 70 εκατ. ευρώ από τα 150 εκατ. που της είχαν εγκριθεί…

————————————–

«Όχι άλλο κάρβουνο» στην Αγγλία

Και μιας και μιλάμε για τα ενεργειακά, μπορεί να πανηγυρίζουμε για την «Πράσινη Μετάβαση» στην Ευρώπη, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα του G7 που έκλεισε και το τελευταίο εργοστάσιο λιγνίτη.

Μιλάμε δηλαδή για τη χώρα του κάρβουνου… που ιστορικά έφερε πάμπολες φορές τη μεγάλη αλλαγή (μέχρι και επανάσταση) στη Βιομηχανία.

Μάλιστα το Λονδίνο επιταχύνει και τη μεταφορά των χερσαίων ΑΠΕ στη θάλασσα, ενώ δρομολογεί και το κλείσιμο των εργοστασίων φυσικού αερίου.

Θυμίζω εδώ ότι η δική μας απολιγνιτοποίηση έχει μπροστά της λίγα χρονάκια ακόμη μπροστά της…: Το 2026

————————————————————-

Το chicken game για Elpedison

Προς τις αρχές Νοεμβρίου, μ1αθαίνω, ότι θα λήξει το σίριαλ της Elpedison.

Και μάλιστα θα γίνει με μια πρωτότυπη διαδικασία, με τη μορφή της δημοπρασίας (dutch auction).

Δηλαδή θα έχουμε «πονταρίσματα» και όποιος θέσει την τιμή που θέλει ο άλλος θα κατακυρωθεί η πώληση του 50% της Elpedison.

Ουσιαστικά θα είναι ένα chicken game μεταξύ της Heleniq Energy και της Edison, με την πρώτη να θέλει χαμηλότερη τιμή, προκειμένου να αγοράσει, και τη δεύτερη υψηλότερη, ώστε να πουλήσει και να κάνει ένα βήμα προς την εξυγίανση.

Φυσικά θα υπάρχει και μια κόκκινη γραμμή για το που μπορεί να φτάσει η καθεμία.

Θυμίζω εδώ ότι η αποτίμηση της Elpedison μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 400 και 600 εκατ. ευρώ, επομένως το 50% θα κινηθεί αναλόγως.

————————————————-

Eλπίζουν…

Βασίμως(;) ελπίζουν βιομηχανία και λιανεμπόριο ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις, ο «κορσές» στην λειτουργία τους, θα βγει – επιτέλους! – από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Ο πληθωρισμός πέφτει

Τις ελπίδες τους ότι στηρίζουν, όπως μου έλεγαν, σε τρία facts:

-Πρώτον, στο γεγονός ότι επί τέσσερις μήνες – από τον Μάιο ως και τον Αύγουστο – ο πληθωρισμός των συσκευασμένων τροφίμων ήταν αρνητικός. Η μικρή άνοδος του Σεπτεμβρίου οφείλεται στις ανατιμήσεις των πρώτων υλών του καφέ, του κακάο και της ζάχαρης.

Είναι «καλά παιδιά»

-Δεύτερον, στην αποδοχή και και από τους δύο «εταίρους» της αγοράς, των … προτροπών του υπουργείου Ανάπτυξης – τόσο του κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, όσο και του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλου, που ήταν ο «μαέστρος» στη διαχείριση – να κάνουν μειώσεις τιμών οι προμηθευτές και να αυξήσουν το ύψος τους οι λιανέμποροι. Αυτό ήδη «τρέχει» στην αγορά.

Προσφορά πάνω στην προσφορά!

– Τρίτον, στον πολλαπλασιασμό των προσφορών το τελευταίο διάστημα, αλλά και στο υπόλοιπο τρίμηνο του έτους. Σε πολλές περιπτώσεις οι λιανέμποροι δεν αρκούνται στις προσφορές που παίρνουν από τους προμηθευτές τους, αλλά προσθέτουν κι αυτοί το … «κάτιτις τους»! Το οποίο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Και κάνουν την προσφορά ακόμη πιο ελκυστική στους καταναλωτές.

Και «πόλεμος»

Ο ένας λιανέμπορος θέλει να είναι «φθηνότερος από τον άλλον». Πόσω μάλλον που οι επιδόσεις των πωλήσεων, επί της ουσίας, κρίνονται στο τελευταίο τρίμηνο που είναι το πιο hot της αγοράς.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των Ελληνικών Υπεραγορών Σκλαβενίτη ΑΕ, της ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ, της Μετρό ΑΕΒΕ και της Μασούτης ΑΕ – ου μην αλλά και της Lidl Hellas σε άλλο επίπεδο – βρίσκεται στο «κόκκινο». Οι προσφορές δεν έχουν μόνο πολλαπλασιαστεί, αλλά είναι και πιο ισχυρές.

Και θα πάνε στο … «ταμείο»

Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά, οι δύο παράγοντες της αγοράς ελπίζουν ότι θα κατορθώσουν – εκτός απροόπτου φυσικά – να … «βάλουν» αρνητικό πρόσημο στον πληθωρισμό των τροφίμων για το επόμενο τρίμηνο.

Κι αφού το πετύχουν, ευλόγως θα ζητήσουν να αρθούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν θεσπιστεί τα τελευταία τρία χρόνια. Λέτε να τα καταφέρουν; Ακούω στοιχήματα….

—————————————————–

Έφυγε ένας καλός άνθρωπος και φωτισμένος επιχειρηματίας

Θλίψη επικρατεί από χτες στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς έφυγε σε ηλικία μόλις 44 ετών ο επιχειρηματίας Χρήστος Κων. Παπαδημητρίου, ο οποίος από πέρσι έδινε γενναία μάχη για τη ζωή του.

Έχοντας αναλάβει από το 2004 τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ, ο Χρήστος Παπαδημητρίου αποτέλεσε τον άξιο συνεχιστή της μεσσηνιακής βιομηχανίας τροφίμων, την οποία ίδρυσε ο συνονόματος παππούς του το 1939.

Πρόλαβε να αφήσει το στίγμα του… και ήταν ισχυρό.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories