Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί τεράστια κατανάλωση ενέργειας και οι εταιρείες τεχνολογίας που παρέχουν ή αναπτύσσουν εργαλεία ΑΙ και διαχειρίζονται κέντρα δεδομένων αναζητούν τρόπους να εξεύρουν περαιτέρω πηγές για να εξυπηρετηθούν. Ανάμεσά τους, βέβαια, η Google.

Σε αυτό το πλαίσιο η πυρηνική ενέργεια μπορεί μια μέρα να τροφοδοτήσει ορισμένα από τα ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης της Google, εάν όσα είπε την Πέμπτη ο CEO της Google, Σουντάρ Πιτσάι, αποτελούν ένδειξη.

Πυρηνική ενέργεια: Ο ρόλος των τραπεζών και των Big Tech στην επιστροφή της

Η Google, είπε ο Πιτσάι, αναζητά πηγές ενέργειας που όχι μόνο καλύπτουν τις υψηλές ενεργειακές της ανάγκες, αλλά θα εκπληρώσουν επίσης τον στόχο της για παραγωγή καθαρών μηδενικών εκπομπών. πυρηνική ενέργεια

Ο φιλόδοξος στόχος της Google

«Είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πολύ φιλόδοξα για να τον πετύχουμε. Προφανώς, η τροχιά των επενδύσεων σε τεχνητή νοημοσύνη έχει αυξήσει την κλίμακα του στόχου που απαιτείται», δήλωσε ο Πιτσάι σε συνέντευξή του στο Nikkei Asia που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη

«Τώρα εξετάζουμε πρόσθετες επενδύσεις, ίσως ηλιακές, και αξιολογούμε τεχνολογίες όπως μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες κ.λπ.», πρόσθεσε ο Πιτσάι, αν και δεν διευκρίνισε πότε και πού θα ξεκινήσει η Google να προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνικούς σταθμούς.

Σίγουρα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Google εκδηλώνει ενδιαφέρον για εναλλακτικές λύσεις καθαρής ενέργειας, όπως η πυρηνική ενέργεια, σημειώνει το Business Insider .

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Google δημοσίευσε μια ανάρτηση ιστολογίου και μια λευκή βίβλο λέγοντας ότι θα «συνεχίσει να επενδύει σημαντικά» σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως η γεωθερμική ενέργεια και το υδρογόνο.

Η Google δεν είναι ο μόνος τεχνολογικός γίγαντας που σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνική ενέργεια για να τροφοδοτήσει τα κέντρα δεδομένων της.

Ποιοι άλλοι στρέφονται σε πυρηνική ενέργεια

Και οι δύο ανταγωνιστές της, η Amazon και η Microsoft, έχουν ήδη ανακοινώσει συμφωνίες ηλεκτρικής ενέργειας με πυρηνικούς σταθμούς, υπενθυμίζει το ΒΙ.

Τον Μάρτιο, η Amazon υπέγραψε συμφωνία 650 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό Susquehanna, σύμφωνα με τους Financial Times.

Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο, η Microsoft υπέγραψε μια 20ετή συμφωνία για την αγορά ενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό Three Mile Island της Πενσυλβάνια, ανέφερε σε ανακοίνωση η ιδιοκτήτρια του εργοστασίου, Constellation Energy.

Ο αντιδραστήρας, ο οποίος έκλεισε το 2019, έχει προγραμματιστεί να ξαναλειτουργήσει το 2028.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη