Οι traders της Wall Street αντιμετωπίζουν μια σειρά από κινδύνους μετά την καταιγιστική έναρξη του έτους στο χρηματιστήριο, από τον οικονομικό φόβο, την αβεβαιότητα των επιτοκίων μέχρι την εκλογική αγωνία. Αλλά ίσως η πιο σημαντική μεταβλητή για το αν οι μετοχές μπορούν να συνεχίσουν να κυλούν επιστρέφει στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα, όπως σημειώνει το Bloomberg και δεν είναι άλλο από τα εταιρικά κέρδη.

Ο δείκτης S&P 500 έχει εκτιναχθεί κατά περίπου 20% το 2024, προσθέτοντας περισσότερα από 8 τρισεκατομμύρια δολάρια στην κεφαλαιοποίησή του. Τα κέρδη έχουν σε μεγάλο βαθμό οδηγηθεί από τις προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και τις ανθεκτικές προοπτικές κερδών.

Πήρε ώθηση από την αγορά εργασίας η Wall Street, έσβησε τις απώλειες της εβδομάδας

Όμως, το κλίμα μπορεί να αλλάξει, καθώς οι αναλυτές μειώνουν τις προσδοκίες τους για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου. Οι εταιρείες του S&P 500 αναμένεται να ανακοινώσουν αύξηση 4,7% στα τριμηνιαία κέρδη σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg Intelligence. Αυτό είναι χαμηλότερο από τις προβλέψεις του 7,9% στις 12 Ιουλίου και θα αποτελούσε την ασθενέστερη αύξηση των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων.

Μεγάλα ονόματα της Wall Street περνούν από crash test

Οι μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες αναδεικνύουν τις εκθέσεις κερδών της επόμενης εβδομάδας, με τις JP Morgan Chase, Wells Fargo και BlackRock να αναμένονται στις 11 Οκτωβρίου, όπως σημειώνει το Reuters. Τα αποτελέσματα των τραπεζών προσφέρουν μια σημαντική εικόνα για την οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης των καθυστερήσεων και της ζήτησης δανείων, δήλωσε ο Μπράιαντ Φαν Κρόνχαϊτ, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Allspring Global Investments.

O Φαν Κρόνχαϊτ θα αναζητήσει ενδείξεις ότι η αρχική μείωση της Fed κατά 50 μονάδες βάσης, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής τον περασμένο μήνα, έχει ήδη αντίκτυπο στην οικονομία μέσω καναλιών όπως η αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων και άλλων μεγάλων αγορών. Ιδανικά, η δραστηριότητα αυτή θα διατηρηθεί ακόμη και αν οι προσδοκίες για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων μειωθούν περαιτέρω μετά την ισχυρή έκθεση για την απασχόληση της Παρασκευής.

«Η περίοδος των κερδών θα είναι πιο σημαντική από ό,τι συνήθως αυτή τη φορά», δήλωσε ο Άνταμ Πάρκερ, ιδρυτής της Trivariate Research. «Χρειαζόμαστε συγκεκριμένα στοιχεία από τις εταιρείες».  Oι επενδυτές ανυπομονούν να δουν ακόμη αν οι εταιρείες αναβάλλουν τις δαπάνες, αν η ζήτηση έχει επιβραδυνθεί και αν οι πελάτες συμπεριφέρονται διαφορετικά λόγω του γεωπολιτικού κινδύνου και της μακροοικονομικής αβεβαιότητας, πρόσθεσε ο Πάρκερ. «Ακριβώς επειδή συμβαίνουν πολλά στον κόσμο, τα εταιρικά κέρδη και η καθοδήγηση θα έχουν ιδιαίτερη σημασία τώρα», είπε.

Τα εμπόδια

Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές αυτή τη στιγμή δεν είναι βέβαια κρυφά, τονίζει το Bloomberg. Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές απέχουν μόλις ένα μήνα με τη Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις και τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ να βρίσκονται σε μια στενή, σκληρή κούρσα.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μόλις άρχισε να μειώνει τα επιτόκια και ενώ υπάρχει αισιοδοξία για μια οικονομική ήπια προσγείωση, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο γρήγορα οι κεντρικοί τραπεζίτες θα μειώσουν το κόστος δανεισμού. Και η εμβάθυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή αυξάνει τις ανησυχίες για την εκ νέου θέρμανση του πληθωρισμού, με την τιμή του West Texas Intermediate να αυξάνεται κατά 9% την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο τον Μάρτιο του 2023.

Η ιστορία της Wall Street φαίνεται επίσης να παίρνει το μέρος των απαισιόδοξων. Από το 1945, όταν ο S&P 500 κέρδισε 20% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, σημείωσε πτώση τον Οκτώβριο στο 70% των περιπτώσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Bespoke Investment Research. Ο δείκτης κέρδιζε 21% φέτος μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Παρόλα αυτά, υπάρχει λόγος για αισιοδοξία. Συγκεκριμένα, ένας χαμηλότερος πήχης για τις προβλέψεις κερδών που αφήνει στις εταιρείες περισσότερα περιθώρια για να ξεπεράσουν τις προσδοκίες. «Οι εκτιμήσεις έγιναν λίγο υπερβολικά αισιόδοξες και τώρα υποχωρούν σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα», δήλωσε η Ellen Hazen, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της F.L.Putnam Investment Management. «Θα είναι σίγουρα πιο εύκολο να ξεπεράσουμε τα κέρδη, επειδή οι εκτιμήσεις είναι χαμηλότερες τώρα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Αγορές: Λύγισαν από τις γεωπολιτικές ανησυχίες – Συνέχισε το ράλι το πετρέλαιο
Wall Street |

Λύγισαν και πάλι από τις γεωπολιτικές ανησυχίες οι αγορές, συνέχισε το ράλι το πετρέλαιο

Σε δίκοπο μαχαίρι μετατρέπεται το νέο άλμα του πετρελαίου, καθώς έχει επαναφέρει τις ανησυχίες στις αγορές για ένα νέο πληθωριστικό κύμα που θα ανακόψει την πορεία προς τη νομισματική χαλάρωση