Οι εγκαταστάσεις φρεζαρίσματος και αποθήκευσης που λειτουργούν από την βραβευμένη εταιρεία παραγωγής ελαιολάδου Darmmess στον Λίβανο καταστράφηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Η επίθεση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας συνέβη λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων στο νότιο Λίβανο.

Μαζί με τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών, η εισβολή του Ισραήλ έχει εκτοπίσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους από τα νότια της χώρας. Δορυφορικά δεδομένα που αναλύθηκαν από τους Financial Times δείχνουν ότι περισσότερα από 3 χιλιάδες κτήρια έχουν καταστραφεί.

Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η σύγκρουση θα βλάψει σοβαρά την εύθραυστη οικονομία της χώρας.

«Στον Λίβανο, η πρόσφατη όξυνση της σύγκρουσης επιδεινώνει την ήδη εύθραυστη μακροοικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας», δήλωσε η εκπρόσωπος Julie Kozack κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως γράφουν σε εκτενές του αφιέρωμα οι oliveoiltimes.com για την ιδρύτρια της Darmmess, Rose Bechara Perini, ο πόλεμος έφτασε ακριβώς στο κατώφλι της τέσσερις ημέρες μετά την κλιμάκωση, όταν μια αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

«Στις 24 Σεπτεμβρίου 2024, η μονάδα επεξεργασίας και αποθήκευσης μας, που μεταφέρθηκε σε ένα χωριό που υποτίθεται ότι ήταν πιο ασφαλές μακριά από τα σύνορα, χτυπήθηκε από αεροπορική επιδρομή, με αποτέλεσμα την ολική καταστροφή του εξοπλισμού και των προμηθειών μας», έγραψε η Perini σε μήνυμά της σε πελάτες και συνεργάτες την 1η Οκτωβρίου.

Επικίνδυνη πρόσβαση

«Ολόκληρη η εγκατάσταση έχει γίνει στάχτη», πρόσθεσε.

Το Darmmess είναι ένα κοινοτικό έργο αφιερωμένο στη βιολογική παραγωγή ελαιολάδου. Η Bechara Perini είπε ότι παρέχει εισόδημα σε πολλούς καλλιεργητές στο Deir Mimas, που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα από τα ισραηλινά σύνορα.

«Οι περισσότεροι από τους αγρότες μας κατέφυγαν στη Βηρυτό», είπε η Bechara Perini στο Olive Oil Times, προσθέτοντας ότι πολλοί Λιβανέζοι αγωνίστηκαν να βρουν ασφαλή μέρη για να καταφύγουν εν μέσω της σύγκρουσης.

«Όσοι έμειναν στο Deir Mimas είναι εκείνοι που δεν έχουν πού να μείνουν στην πρωτεύουσα», είπε. «Επιπλέον, δεν ξέρουμε ξέρουμε πραγματικά πού είναι ασφαλές και πού όχι».

Η πρόσβαση στους ελαιώνες στο Deir Mimas είναι αυτή τη στιγμή «πολύ επικίνδυνη», είπε. Ως αποτέλεσμα, η Darmmess δεν θα είναι σε θέση να συγκομίσει ελιές και να παράγει ελαιόλαδο το καλλιεργητικό έτος 2024/25.

Πολλοί από τους αγρότες της οικονομικά υποβαθμισμένης περιοχής έχουν επενδύσει χρόνο και χρήμα στην τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, κάτι που δεν θα αποφέρει τίποτα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO