Η δημιουργία του Bitcoin, τον Ιανουάριο του 2009, έχει τον δικό της καταστατικό μύθο. Σύμφωνα με αυτόν, ο Σατόσι Νακαμότο, πρόσωπο του οποίου η πραγματική ταυτότητα παραμένει άγνωστη, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο του υπερπληθωρισμού μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και την έλευση της κρίσης, συνέταξε το λογισμικό ενός ψηφιακού νομίσματος ελεύθερου από κυβερνητικές ή τραπεζικές παρεμβάσεις.
Έκτοτε πολύ μελάνι έχει χυθεί, και πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί στην προσπάθεια ταυτοποίησης του Νακαμότο.
Πλέον ένα νέο ντοκιμαντέρ του HBO ισχυρίζεται ότι έχει σπάσει την αληθινή ταυτότητα του ψευδώνυμου δημιουργού του Bitcoin.
Bitcoin: Ασφαλές καταφύγιο ή asset κινδύνου – Πώς αντιδρά στην κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Παράγοντες της αγοράς υπογραμμίζουν ότι αν η τελευταία αυτή διαπίστωση αποδειχθεί και γίνει αποδεκτή, τότε δεν αποκλείεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσες στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, ακόμη και στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος και πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει καλλιεργήσει την υποστήριξη των οπαδών του Bitcoin.
Το ντοκιμαντέρ είναι το τελευταίο έργο του υποψήφιου για Emmy ,Cullen Hoback, ο οποίος απέσπασε την αποδοχή των κριτικών για τη σειρά του “Q: Into the Storm” που εξέθεσε τους συγγραφείς της θεωρίας συνωμοσίας QAnon.
Η μεγάλη αποκάλυψη πρόκειται να μεταδοθεί την επόμενη Τετάρτη στις 2 π.μ. CET (Τρίτη στις 9 μ.μ. EST).
Ο ίδιος ο Σατόσι εκτιμάται ότι ελέγχει περίπου 1,1 εκατομμύριο Bitcoin, αλλά δεν είναι σαφές εάν εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στα κρυπτογραφικά κλειδιά της περιουσίας
Ο μύθος του Bitcoin
Όπως αναφέρει το Politico, το Bitcoin έχει γίνει το οικονομικό φαινόμενο της εποχής του Διαδικτύου. Από τη δημιουργία του το 2009, το ανθεκτικό στη λογοκρισία κρυπτονόμισμα, το οποίο υπάρχει σε ένα αποκεντρωμένο βιβλίο που ονομάζεται blockchain, έχει γίνει ένα απόθεμα αξίας για όσους είναι πεπεισμένοι ότι το παραδοσιακό χρήμα υποβαθμίζεται συστηματικά, ένα όχημα κερδοσκοπίας για όσους αισθάνονται αποκλεισμένοι από τις κανονικές χρηματοπιστωτικές αγορές και, κυρίως, ένα δημοφιλές μέσο πληρωμής για παράνομα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως ναρκωτικά, απάτη στον κυβερνοχώρο και δολοφονίες επί πληρωμή.
Υποστηριζόμενο από διάσημους όπως ο Ίλον Μασκ, έχει εξελιχθεί σε μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αποκτώντας τέτοια κλίμακα που ακόμη και οι κεντρικές τράπεζες καλούνται να το αντιμετωπίσουν ως πιθανό αμφισβητία των δικών τους συστημάτων.
Ως εκ τούτου, η αποκάλυψη του Σατόσι ως φερόμενου ως δημιουργού εγείρει ορισμένα τεράστια ερωτήματα, μεταξύ των οποίων και η πιθανή συνενοχή του σε εγκλήματα που έχουν χαρακτηρίσει τη χρήση Bitcoin. Θα μπορούσε επίσης να τον καθιερώσει ως έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο: ο ίδιος ο Σατόσι εκτιμάται ότι ελέγχει περίπου 1,1 εκατομμύριο Bitcoin, αλλά δεν είναι σαφές εάν εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στα κρυπτογραφικά κλειδιά της περιουσίας. Εάν αυτό ισχύει σημαίνει ότι σύμφωνα με τις τρέχουσες αποτιμήσεις η καθαρή του περιουσία ανέρχεται σε 66 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά το γεγονός, ότι καθώς πλησιάζει η ημερομηνία προβολής του ντοκιμαντέρ, μια σειρά από πορτοφόλια υψηλής αξίας από την «εποχή Satoshi» έχουν ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά από το 2009.
Στα χρόνια που πέρασαν, πολλοί προσπάθησαν να σπάσουν το αίνιγμα του Σατόσι και απέτυχαν
Σύμφωνα με το περιοδικό Bitcoin, περίπου 250 bitcoins – αξίας περίπου 15 εκατομμυρίων δολαρίων με την ισοτιμία bitcoin της Πέμπτης 60.754 $ ανά δολάριο – βγήκαν από τα πορτοφόλια τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ενώ τα νομίσματα δεν συνδέονται επίσημα με πορτοφόλια που χρησιμοποιούσε ο Σατόσι Νακαμότο, ήταν αδρανή από τις πρώτες μέρες του Bitcoin, όταν το κρυπτονόμισμα δεν άξιζε σχεδόν τίποτα. Οι δημιουργοί των πορτοφολιών θα ήταν σίγουρα οι πρώτοι συνεργάτες του Σατόσι.
Το μεγάλο μυστήριο
Η πραγματική ταυτότητα του Σατόσι Νακαμότο παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια των τελευταίων ετών. Μετά τη δημοσίευση της λευκής βίβλου του Bitcoin στις 31 Οκτωβρίου 2008, κάποιος που λειτουργούσε με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto —εργαζόμενος κυρίως μέσω πινάκων μηνυμάτων και email— βοήθησε το σύστημα να αποκτήσει εξέχουσα θέση συγκεντρώνοντας την υποστήριξη από μια ομάδα ειδικών κρυπτογράφησης και κωδικοποίησης περίεργων σφαιρών, χαλαρά γνωστοί ως cypherpunks.
Το 2010, το ίδιο άτομο εξαφανίστηκε από τη σκηνή, χωρίς να ακουστεί ποτέ ξανά. Η τελευταία του δημόσια επικοινωνία σχετιζόταν με τον ιστότοπο πληροφοριοδοτών Wikileaks. Το μήνυμα έγραφε: «Το WikiLeaks έχει κλωτσήσει τη φωλιά της σφήκας και το σμήνος κατευθύνεται προς το μέρος μας… Κάνω αυτή την έκκληση στο WikiLeaks να μην προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το Bitcoin. Το Bitcoin είναι μια μικρή κοινότητα beta στα σπάργανά της».
Στα χρόνια που πέρασαν, πολλοί προσπάθησαν να σπάσουν το αίνιγμα του Σατόσι και απέτυχαν – η πρώτη απόπειρα υψηλού προφίλ ήταν αυτή της δημοσιογράφου Leah McGrath Goodman το 2014. Προσδιόρισε τον Ιαπωνοαμερικανό Ντόριαν Νακαμότο ως «ύποπτο», αλλά εκείνος αρνήθηκε τον ισχυρισμό, ενώ άλλοι στην κοινότητα δεν πείστηκαν από την αναφορά της.
Το 2016, ο Αυστραλός κρυπτογράφος Κρεγκ Στίβεν Ράιτ μπήκε μπροστά για να διεκδικήσει τον τίτλο, αφού απρόθυμα είχε προσποιηθεί τον Σατόσι σε έγγραφα που διέρρευσαν στον Τύπο τον προηγούμενο χρόνο. Παρά το γεγονός ότι υποστηρίχθηκε από ορισμένα υψηλού προφίλ πρώιμα μέλη της κοινότητας, η εκστρατεία του για να πείσει τον κόσμο ότι ήταν ο δημιουργός του Bitcoin τορπιλίστηκε την τελευταία στιγμή, όταν ανεξήγητα απέτυχε να παράσχει την υποσχεθείσα απόδειξη.
Οι ασυνήθιστοι ύποπτοι
Μεταξύ εκείνων που συνήθως ακούγονται ότι είναι ο Σατόσι είναι ο αείμνηστος μηχανικός λογισμικού Hal Finney, ο μηχανικός συστημάτων Dorian Nakamoto, ο επιστήμονας υπολογιστών Nick Szabo και ο εφευρέτης Hashcash Adam Back.
Αλλά πολλοί στην κοινότητα του Bitcoin απορρίπτουν τις προσπάθειες αναγνώρισης του Σατόσι, υποστηρίζοντας τη σημασία του δικαιώματός του στην ιδιωτική ζωή.
«Επί χρόνια, υπάρχουν ατελείωτες εικασίες για την αληθινή ταυτότητα του Satoshi Nakamoto, τόσο στον έντυπο τύπο όσο και στα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Peter McCormack, ένας podcaster Bitcoin που είχε μηνυθεί επειδή αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του Κρεγκ Ράιτ. Ωστόσο, μέχρι να υπογράψει κάποιος τα ιδιωτικά κλειδιά που συνδέονται με τις διευθύνσεις του Σατόσι, όλα αυτά παραμένουν απλή εικασία.
«Ο Satoshi έδωσε στον κόσμο ένα σημαντικό δώρο σε Bitcoin», συνέχισε, «αλλά επίτηδες επέλεξε να παραμείνει ανώνυμος – μια απόφαση που πρέπει να γίνει σεβαστή. Οι προσπάθειες αποκάλυψής του δεν είναι απλώς ανεύθυνες αλλά δυνητικά επικίνδυνες».
Τα δύο κλειδιά
Για κάθε μία από τις περισσότερες από 650 εκατομμύρια συναλλαγές bitcoin, όλες δημόσια ορατές σε ένα λογιστικό βιβλίο που ονομάζεται «blockchain», υπάρχουν δύο σειρές αριθμών που ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο μετακινείται το ψηφιακό νόμισμα: ένα δημόσιο κλειδί και ένα ιδιωτικό κλειδί. Οποιοσδήποτε μπορεί να στείλει bitcoin στο δημόσιο κλειδί ή στη διεύθυνση προορισμού, η οποία είναι παρόμοια με έναν τραπεζικό λογαριασμό. Μόνο το άτομο που ελέγχει τον λογαριασμό θα έχει το ιδιωτικό κλειδί και θα κατέχει ουσιαστικά το εν λόγω bitcoin.
Latest News
Βουτιά του Bitcoin στα 90.000 δολ. - Ποιος το συγκρίνει με το... κάπνισμα
Η άνοδος του δολαρίου και οι προσδοκίες για τις επόμενες κινήσεις τις Federal Reserve πλήττουν το Bitcoin
Citi: 5+1 παράγοντες που καθορίσουν τα κρυπτονομίσματα το 2025 - Ο καταλύτης Τραμπ
Η Citi αναλύει τις συνθήκες στην αγορά και περιγράφει τις προκλήσεις για το νέο έτος
Η Ρωσία παρακάμπτει τις κυρώσεις με.... Bitcoin - Τα σχέδια Πούτιν
Φέτος, η Ρωσία επέτρεψε τη χρήση κρυπτονομισμάτων στο εξωτερικό εμπόριο και έχει λάβει μέτρα για να καταστήσει νόμιμη την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων