Οι εντεινόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανόν να ενισχύουν το bitcoin αλλά και τον χρυσό,  στο πλαίσιο ενός «debasement trade» αναφέρει σε έκθεσή της η JPMorgan.

«Μια νίκη Τραμπ ειδικότερα, εκτός από το ότι υποστηρίζει το bitcoin από ρυθμιστική άποψη, πιθανότατα θα ενίσχυε το «debasement trade» τόσο μέσω δασμών (γεωπολιτικές εντάσεις) όσο και μέσω μιας επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής («υποτίμηση του χρέους»)», έγραψαν αναλυτές με επικεφαλής τον Νικόλαο Πανιγκιρτζόγλου.

Αυτός ο όρος αναφέρεται στην αυξημένη ζήτηση χρυσού που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας από το 2022, των επίμονων ανησυχιών για τον πληθωρισμό και των σημαντικών κρατικών ελλειμμάτων στις μεγάλες οικονομίες.

Ασφαλές καταφύγιο ή asset κινδύνου – Πώς αντιδρά το Bitcoin στην κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Ένταση του «debasement trade»  βλέπει JPMorgan

Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές, το «debasement trade» μπορεί να ενταθεί. Η έκθεση υποδηλώνει ότι μια νίκη Τραμπ θα μπορούσε να υποστηρίξει το Bitcoin μέσω ευνοϊκών κανονιστικών αλλαγών και να επιδεινώσει το υποτιμητικό εμπόριο μέσω των δασμών και των επεκτατικών δημοσιονομικών πολιτικών που σχετίζονται με το εθνικό χρέος.

Ο Τραμπ έχει εμπλακεί ενεργά με την κοινότητα των κρυπτονομισμάτων, υποσχόμενος να απομακρύνει τον πρόεδρο της SEC, Gary Gensler, και να τοποθετήσει τις ΗΠΑ ως την «crypto capital of the world».

Εάν το «Trump trade» εξελιχθεί με παρόμοιο τρόπο με το 2016, θα πρέπει να υπάρξουν υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, ισχυρότερο δολάριο, υπεραπόδοση του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ, ιδίως των τραπεζών, και αυστηρότερα πιστωτικά περιθώρια, δήλωσε η JPMorgan. Αυτή η μετατόπιση δεν έχει συμβεί ακόμη, με μια μικρή μόνο άνοδο να παρατηρείται σε αυτές τις αγορές.

Η JPMorgan σημείωσε ότι το εξάμηνο γύρω από τις αμερικανικές εκλογές του 2016, οι αποδόσεις του 5ετούς ομολόγου αυξήθηκαν 1%, ο δείκτης δολαρίου (DXY) αυξήθηκε κατά 8%, οι αμερικανικές μετοχές ξεπέρασαν τις επιδόσεις τους κατά 6%, οι τράπεζες ξεπέρασαν τις αποδόσεις του S&P 500 κατά 15% και τα εταιρικά πιστωτικά περιθώρια υψηλής ποιότητας περιορίστηκαν σημαντικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Blockchain