Χωρίς να το καταλάβει σχεδόν κανείς, η Broadcom, ένας τεχνολογικός τιτάνας που πιθανότατα ελάχιστοι εκτός του κόσμου της πληροφορικής έχουν ακούσει, έβγαλε την Tesla από την περίφημη λίστα της Magnificent Seven, της ομάδας μετοχών που δημιουργήθηκε στις αρχές του 2023 και περιλαμβάνει τις πολυτιμότερες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Με φθίνουσα σειρά περιλαμβάνουν την Apple (πρόσφατη κεφαλαιοποίηση: 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια), τη Microsoft, τη Nvidia, την Alphabet, την Amazon, τη Meta και την Tesla (πρόσφατη κεφαλαιοποίηση: 768 δισεκατομμύρια δολάρια). Ωστόσο, η κεφαλαιοποίηση της Broadcom ξεπέρασε της Tesla την περασμένη άνοιξη και παρέμεινε μπροστά από την κατασκευάστρια εταιρεία EV για το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Η κεφαλαιοποίησή της είναι σήμερα περίπου 803 δισ. δολάρια.

Wall Street: Με το βλέμμα καρφωμένο στα κέρδη των τεχνολογικών κολοσσών

Broadcom: Η Wall Street ψηφίζει υπέρ

Η Broadcom δεν είναι εγγυημένο ότι θα παραμείνει μπροστά από την Tesla, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Η μετοχή της Tesla είναι ευμετάβλητη και η κεφαλαιοποίησή της θα μπορούσε εύλογα να νικήσει για κάποιο χρονικό διάστημα την Broadcom.

Αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της εταιρείας κατασκευής hardware και λογισμικού υπό την καθοδήγηση του κινεζοαμερικανού επιχειρηματία με καταγωγή από τη Μαλαισία, o Hock Tan, φαντάζουν πολύ καλύτερες.

Οι αναλυτές της Wall Street αναμένουν κατά μέσο όρο ότι η τιμή της μετοχής της θα συνεχίσει να ανεβαίνει, ενώ αναμένουν ότι η τιμή της Tesla θα συνεχίσει να πέφτει. Η μετοχή της Tesla έχει υποχωρήσει στο σημείο που βρισκόταν πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, ενώ η μετοχή της Broadcom έχει αυξηθεί κατά 290% από τότε.

Η άνοδος

Πώς, λοιπόν, αυτός ο αθόρυβος γίγαντας μπήκε κρυφά στα υψηλότερα στρώματα της τεχνολογικής αριστοκρατίας; Κυρίως με έναν συνδυασμό τεχνολογικής αντίληψης και οικονομικής οξύτητας, σημειώνει το Fortune.

Η εταιρεία είναι «εγγονός» της Hewlett-Packard, η οποία το 1999 εξαγόρασε μια εταιρεία με την ονομασία Agilent Technologies, η οποία με τη σειρά της απέκτησε την Avago το 2005. Εκείνη άρχισε να εξαγοράζει εταιρείες ημιαγωγών, ώσπου το 2015 αγόρασε μια μεγάλη εταιρεία που ονομαζόταν «Broadcom».

«Η Broadcom λειτουργεί λίγο πολύ σαν μια εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου, όπου επενδύει σε περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να αποφέρουν γρήγορες αποδόσεις», λέει ο Naveen Chhabra, αναλυτής στην Forrester. Είναι «έξυπνη όσον αφορά την επένδυση σε επιχειρήσεις όπου μπορεί να διατηρήσει ή να αυξήσει τα έσοδα» και ταυτόχρονα «μπορεί να μετατρέψει την εταιρεία σε επιχείρηση με υψηλό περιθώριο κέρδους».

Οι εξαγορές της Broadcom

Το κορυφαίο παράδειγμα είναι η μεγαλύτερη εξαγορά της Broadcom, η εταιρεία υπολογιστικού νέφους VMware, την οποία αγόρασε τον περασμένο Νοέμβριο. Μια έκθεση της Forrester για τους πελάτες της VMware τους προειδοποιεί: «Μην αφήσετε τα άλματα των τιμών να σας σοκάρουν…. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πελάτες θα βρουν τις τιμές ανανέωσης πολλαπλάσιες από αυτές που πλήρωναν στο παρελθόν».

Η Wall Street εγκρίνει τις αλλαγές της Broadcom. «Φαίνεται ότι σκοτώνουν το VMware», λέει η αναλύτρια της Bernstein Stacy Rasgon, «το οποίο ξεπέρασε σημαντικά τις προσδοκίες στο τρίμηνο και το οποίο φαίνεται έτοιμο να συνεχίσει να αναπτύσσεται».

Οι έξυπνες εξαγορές και η διαχείριση είναι κεντρικής σημασίας για την ανάπτυξη της Broadcom, αλλά δεν εξηγούν πλήρως την πρωτοφανώς διογκούμενη κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

Ο ρόλος της ΑΙ

Ο άλλος κρίσιμος παράγοντας είναι, όπως είναι φυσικό, η φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης. Μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες της Broadcom είναι ο σχεδιασμός ημιαγωγών – τσιπ υπολογιστών – και κατά το τελευταίο έτος, η ζήτηση ήταν ουρανοκατέβατη. Οι πωλήσεις τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Broadcom το οικονομικό έτος 2023 ήταν 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει η BofA Securities. Η εταιρεία αναμένει ότι οι πωλήσεις τσιπ AI θα εκτοξευθούν στα 12,1 δισ. δολάρια φέτος και στα 16,9 δισ. δολάρια το επόμενο έτος.

Η εξειδίκευση της Broadcom στα τσιπ μαζί με την επιτυχία της VMware έχει εκτοξεύσει την κεφαλαιοποίηση της Broadcom από μόλις πάνω από εκείνη της McDonald’s όταν η OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022, σε επίπεδα Magnificent Seven σήμερα.

Ο Hock Tan της Broadcom

Ένα κρίσιμο στοιχείο της επιτυχίας και του μέλλοντος της Broadcom είναι ο CEO Hock Tan, ο οποίος προσελήφθη για να διευθύνει την εταιρεία όταν η Avago αποσχίστηκε το 2005.

Σήμερα είναι 72 ετών, γεννήθηκε στη Μαλαισία και απέκτησε πτυχία μηχανικού από το MIT καθώς και MBA από το Harvard Business School.

Έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του σε εταιρείες τεχνολογίας, αν και είχε επίσης οικονομικές θέσεις εργασίας στην PepsiCo και τη General Motors – εξ ου και η κοινή τεχνογνωσία της εταιρείας στην τεχνολογία και τα οικονομικά.

Τα τελευταία χρόνια, ο Tan συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ακριβοπληρωμένων CEOs των ΗΠΑ – πέρυσι έβγαλε 162 εκατομμύρια δολάρια. Η διαδοχή είναι ένα προφανές ζήτημα για την εταιρεία, αλλά δεν υπάρχει προφανής διάδοχος. Ο Tan έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να διευθύνει την εταιρεία για τουλάχιστον τέσσερα ακόμη χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή