Πριν από τρία χρόνια ο Εντ Άισλερ ξεκίνησε μια αποστολή. Το πρώην παιδί-θαύμα της Goldman Sachs είχε ένα σχέδιο για να μετατρέψει το hedge fund του στο είδος της «πολυστρατηγικής» εταιρείας που έχει αποφέρει μυθικό πλούτο στους δισεκατομμυριούχους ιδρυτές της Citadel, της Millennium Management και των ομοίων τους.

Η χρονική συγκυρία φαινόταν ιδανική. Οι πελάτες έβαζαν τα χρήματά τους σε τέτοια funds τα οποία φαινόταν να έχουν βρει μια μαγική φόρμουλα για την επίτευξη σταθερά υψηλών αποδόσεων με την κατανομή κεφαλαίων σε δεκάδες traders που έκαναν πολλά διαφορετικά στοιχήματα. Ο Άισλερ είχε δημιουργήσει ένα αξιοπρεπές ιστορικό διαχείρισης ενός μακροοικονομικού hedge fund και ήθελε ένα δικό του μέρος στην πίτα.

Goldman σε δανειολήπτες: Κάντε υπομονή, έρχονται πολλές μειώσεις επιτοκίων 

Όπως όμως σημειώνει το Bloomberg, η εταιρεία του Άισλερ προχώρησε προς την ανάποδη κατεύθυνση. Ενώ οι μεγαλύτεροι αντίπαλοί της έχουν ως επί το πλείστον σχεδόν διψήφια κέρδη φέτος, η Eisler Capital χάνει χρήματα. Το κριτήριο για τα hedge funds είναι πόσα μετρητά παίρνουν από τους επενδυτές. Η Eisler εποπτεύει τώρα περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια, λιγότερα από όσα διαχειριζόταν πριν από την αλλαγή του 2021.

Ο ταχύς ρυθμός πρόσληψης και απόλυσης των traders έχει γίνει θέμα συζήτησης στον κλάδο, ο οποίος είναι ήδη διαβόητος για τις βίαιες απολύσεις, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο. Συνομιλίες με περισσότερους από δώδεκα ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί με τον Άισλερ ή τον γνωρίζουν καλά, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν δημοσίως, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την πρόσληψη και τη μεταχείριση του προσωπικού από την εταιρεία, αναφέρει το Bloomberg.

Αλλά οι δυσκολίες της αποτυπώνουν επίσης κάτι μεγαλύτερο: πόσο δύσκολο είναι να κατακτήσει κανείς μια θέση στο κορυφαίο τραπέζι των hedge funds. Οργανισμοί όπως η Citadel του Κεν Γκρίφιν και η Millennium του Ίζι Ινγκλάντερ έχουν φθάσει σε τέτοια κλίμακα – με την επιρροή να χρησιμοποιούν βουνά από δανεικά χρήματα για να ενισχύσουν τα στοιχήματά τους – που είναι σχεδόν αδύνατο να αντιγραφούν.

Οι επενδυτές των hedge funds γίνονται επίσης πολύ πιο επιλεκτικοί ως προς το ποιον υποστηρίζουν. Οι επιδόσεις είναι υψίστης σημασίας, δίνοντας ένα ακόμη πλεονέκτημα στις καθιερωμένες εταιρείες με αρκετά δολάρια από πελάτες για να προσλάβουν ταλέντα υψηλού επιπέδου και να διαφοροποιήσουν ευρέως τις συναλλαγές τους.

Ο 55χρονος Άισλερ πέρασε δύο δεκαετίες στην Goldman, ανεβαίνοντας ταχύτατα στην ιεραρχία – έγινε συνέταιρος στην ηλικία των 30 ετών, εισήλθε στις νέες αγορές παραγώγων και τελικά ανέβηκε την εταιρική κλίμακα για να διευθύνει το τμήμα συναλλαγών, όμως παρά ταύτα δεν κατάφερε να βγει αλώβητος από την σκληρή αγορά των hedge funds.

Οι δοκιμασίες του Άισλερ δεν είναι μόνο δικές του. Η αγορά multistrat είναι ένα σκληρό «καρύδι» για να σπάσει ακόμη και για βετεράνους της αγοράς. Μια φάση χαμηλών αποδόσεων και εκροών κεφαλαίων μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε υπαρξιακή κρίση, δεδομένου του κόστους των προσλήψεων και της λειτουργίας πολλών στρατηγικών ταυτόχρονα.

Πέρυσι, η Schonfeld Strategic Advisors μείωσε κατά 15% το προσωπικό της, μετά από κακές αποδόσεις και αποσύρσεις πελατών και εγκατέλειψε τις συνομιλίες για συμφωνία με τη Millennium. Η Weiss Multi-Strategy χρεοκόπησε τον Απρίλιο, δύο μήνες αφότου δήλωσε ότι κλείνει και επιστρέφει κεφάλαια.

Μία από τις πιο καυτές νεοφυείς επιχειρήσεις, με επικεφαλής τον Μπόμπι Τζέιν, αναγκάστηκε να προσφέρει εκπτώσεις στις αμοιβές για να συγκεντρώσει 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια, λιγότερα από τα αρχικά αναμενόμενα. Ο Άισλερ έχει τουλάχιστον καταφέρει να ξαναχτίσει το ποτ των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τότε που έκανε την αλλαγή σε multistart fund.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή