Ανεπίσημες συναντήσεις με επενδυτές σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Shein τις επόμενες εβδομάδες ενόψει και της προγραμματισμένης αρχικής δημόσιας προσφορά της στο Λονδίνο. Εξάλλου γι’ αυτό το λόγο ταξίδεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο ακριβοθώρητος και μυστικοπαθής Κινέζος δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της, Σκάι Σου.

Μετά τις συναντήσεις με επενδυτές εν αναμονή μιας πιθανής εισαγωγής του ομίλου fast-fashion στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, το πλάνο περιλαμβάνει ένα πλούσιο roadshow με άτυπες παρουσιάσεις κυρίως σε όλη την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια των οποίων η εταιρεία θα απαντά στις ερωτήσεις μεγάλων επενδυτών, δοκιμάζοντας την επενδυτική τους διάθεση.

Shein: Το επιχειρησιακό μοντέλο και το «χωριό» στη Νότια Κίνα

Shein: Ο αγώνας για την IPO

Η Shein κατέθεσε εμπιστευτικά έγγραφα στη ρυθμιστική αρχή των αγορών της Βρετανίας στις αρχές Ιουνίου, ξεκινώντας τη διαδικασία για μια πιθανή εισαγωγή της εταιρείας στο Λονδίνο αργότερα μέσα στο έτος, ανέφερε το Reuters τον Ιούνιο.

Η εταιρεία, η αξία της οποίας αποτιμήθηκε στα 66 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι κατά τη διάρκεια ενός γύρου άντλησης κεφαλαίων, άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο μιας δημόσιας εγγραφής στο Λονδίνο νωρίτερα φέτος, αφού το αρχικό της σχέδιο για τη Νέα Υόρκη δεν προχώρησε μετά από αντιδράσεις των αμερικανών νομοθετών.

Η Shein εργάζεται προς την κατεύθυνση της εκκίνησης του float μέσα στο τρέχον τρίμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει την έγκριση από την εποπτική αρχή των αγορών της Βρετανίας, την Financial Conduct Authority.

Θα πείσει τους επενδυτές;

Καθώς κινείται προς το ντεμπούτο της στην αγορά, η μεταχείριση των εργαζομένων και το περιβαλλοντικό της ιστορικό έχουν τεθεί υπό αυξημένο έλεγχο.

Η ικανότητα της ταχέως αναπτυσσόμενης εταιρείας να πείσει τους μεγάλους παγκόσμιους θεσμικούς επενδυτές για την ορθότητα της επιχειρηματικής της υπόθεσης και την οικονομική της υγεία θα καθορίσει αν θα μπορέσει να φτάσει την αποτίμηση των 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πέτυχε πέρυσι.

Η προετοιμασία της Shein για μια πιθανή εισαγωγή στο Λονδίνο σηματοδοτεί μια μετατόπιση από το μακρόχρονο σχέδιο της για δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ, το οποίο προσέκρουσε σε εμπόδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όπως ανέφερε το Reuters.

Η Shein εργάζεται προς την κατεύθυνση της εκκίνησης του float μέσα στο τρέχον τρίμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει την έγκριση από την εποπτική αρχή των αγορών της Βρετανίας, την Financial Conduct Authority.

Η Shein στις ΗΠΑ

Ο όμιλος κατέθεσε εμπιστευτικά αίτηση για δημόσια εγγραφή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ τον Νοέμβριο και ταυτόχρονα ζήτησε έγκριση από την κινεζική ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών.

Ωστόσο, η Ρυθμιστική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κίνας ενημέρωσε τη Shein νωρίτερα φέτος ότι δεν θα συνιστούσε τη δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ λόγω των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας της εταιρείας, ανέφερε το Reuters.

Το σχέδιο εισαγωγής της Shein στο χρηματιστήριο του Λονδίνου εξακολουθεί να απαιτεί την έγκριση της CSRC και παραμένει ασαφές εάν η εταιρεία έχει λάβει οποιαδήποτε καθοδήγηση από την κινεζική ρυθμιστική αρχή.

Από την Πέμπτη, μια επισκόπηση της ιστοσελίδας του CSRC, η οποία δημοσιεύει τους εγκεκριμένους υποψήφιους για εξωχώρια IPO, δεν ανέφερε τη Shein.

Τα οικονομικά στοιχεία της Shein δεν είναι διαθέσιμα στο κοινό, αλλά οι αναλυτές της Bernstein τον Απρίλιο εκτίμησαν ότι τα καθαρά κέρδη της υπερδιπλασιάστηκαν πέρυσι σε 2 δισ. δολάρια από 700 εκατ. δολάρια, δίνοντάς της περιθώριο κέρδους 4,4% επί των πωλήσεων.

Το Λονδίνο και οι… άλλοι

Η προσφορά μετοχών της Shein θα αποτελέσει ώθηση για τη θνησιγενή αγορά IPO του Λονδίνου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε μόλις εννέα νέες καταχωρίσεις φέτος έναντι 18 το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic. Υστερεί σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κατατάσσεται στη 10η θέση μεταξύ των τόπων εισαγωγής στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική όσον αφορά την αξία των ΑΜΚ.

Η εποπτική αρχή των αγορών της Βρετανίας αυτό το καλοκαίρι επισπεύδει μια σειρά νέων κανόνων για τη διευκόλυνση και την ενθάρρυνση των εταιρειών που εισάγονται στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά με τη Νέα Υόρκη και την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit.

Η Shein αντιμετωπίζει αντιδράσεις από αρκετές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, με τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Δανία, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες να συντάσσουν κοινή επιστολή την περασμένη εβδομάδα, με την οποία καλούν τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλουν τα πρότυπα του μπλοκ στις διαδικτυακές πλατφόρμες και εκφράζουν την υποστήριξή τους στην κατάργηση της απαλλαγής από τους δασμούς για δέματα αξίας κάτω των 150 ευρώ.

Η κατάργηση αυτών των φορολογικών απαλλαγών «de minimis» θα μπορούσε να πλήξει την κερδοφορία της Shein, δήλωσαν οι επενδυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή