Ένα απρόσμενο μήνυμα μεταφέρουν οι Big Oil (οι κορυφαίες πετρελαϊκές εταιρείες) στο ρεπουμπλικανικό κόμμα και στον υποψήφιό του για την προεδρία: στηρίξτε τον νόμο του Προέδρου Μπάιντεν για το κλίμα. Τουλάχιστον τα μέρη που ωφελούν τη βιομηχανία πετρελαίου .

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες παραθέτει η Wall Street Journal, συνεργάτες του Τραμπ είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους των Big Oil, συμπεριλαμβανομένων της Exxon Mobil, της Phillips  και της Occidental Petroleum, οι οποίοι εκθείασαν τα οφέλη του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA). Πολλοί στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων αντιτάχθηκαν στον νόμο όταν ψηφίστηκε το 2022, αλλά έχουν αρχίσει να αγαπούν τις διατάξεις που δεσμεύουν δισεκατομμύρια δολάρια για ενεργειακά έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα στα οποία πλέον στοιχηματίζουν.

Ορισμένα στελέχη της βιομηχανίας πετρελαίου που είναι σε μεγάλο βαθμό υπέρ του Τραμπ ανησυχούν ότι ο πρώην πρόεδρος, εάν επανεκλεγεί, θα υποκύψει στις πιέσεις για κατάργηση του IRA. Φοβούνται ότι θα χάσουν φορολογικές πιστώσεις ζωτικής σημασίας για τις επενδύσεις τους σε ανανεώσιμα καύσιμα, δέσμευση άνθρακα και υδρογόνο, δαπανηρές τεχνολογίες που απαιτούν υποστήριξη από τις ΗΠΑ για να επιβιώσουν στα πρώτα τους χρόνια.

Γιατί οι Big Oil αγαπούν να μισούν τον Μπάιντεν

Σε έναν έρανο για τον Τραμπ τον Μάιο, η διευθύνουσα σύμβουλος της Occidental, Βίκι Χόλλουμπ, έθεσε απευθείας το θέμα στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, λέγοντας ότι οι φορολογικές εκπτώσεις που υποστηρίζουν τις τεράστιες επενδύσεις της εταιρείας στην τεχνολογία για τη συλλογή άνθρακα απευθείας από τον αέρα θα πρέπει να διατηρηθούν, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Η Exxon είπε επίσης ότι θέλει να διατηρήσει τμήματα του IRA. Η ίδια και η Chevron, οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου των ΗΠΑ, έχουν υποσχεθεί να αντλήσουν περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνδυασμό σε δέσμευση άνθρακα, υδρογόνο, βιοκαύσιμα και άλλες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, οι οποίες βασίζονται σχεδόν όλες σε φορολογικές εκπτώσεις στον IRA για να είναι βιώσιμες.

Εν τω μεταξύ, στελέχη της εταιρείας στο Phillips 66, ένα διυλιστήριο πετρελαίου των ΗΠΑ 58 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είπαν στα μέλη του Κογκρέσου ότι οι φορολογικές εκπτώσεις του IRA είναι σημαντικές για τις δραστηριότητές του, ανέφεραν στη WSJ πηγές με γνώση του θέματος. Αντί για αργό πετρέλαιο, τα ανανεώσιμα καύσιμα της εταιρείας κατασκευάζονται από χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι, φυτικό λάδι, λίπη και παρόμοια, τα οποία την πληρούν τις προϋποθέσεις για μεγάλες φορολογικές εκπτώσεις.

Πράσινη πολιτική των Big Oil

Ο Τραμπ αποκάλεσε τις προσπάθειες του Μπάιντεν για το κλίμα «Νέα Πράσινη Απάτη» και τον περασμένο μήνα υποσχέθηκε να περικόψει τους πόρους του IRA που δεν δαπανήθηκαν. Με την υποστήριξη σημαντικών συντηρητικών δεξαμενών σκέψης, οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο προσπάθησαν να καταργήσουν το νόμο και τις διατάξεις του δεκάδες φορές και αναμένεται να πιέσουν για περικοπές ξανά το επόμενο έτος .

Οι δισεκατομμυριούχοι του πετρελαίου είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Τραμπ και ο υποψήφιος έχει υποσχεθεί ιδιωτικά ότι θα υλοποιήσει πολλές από τις πολιτικές στις λίστες επιθυμιών τους εάν εκλεγεί.

Ορισμένοι λομπίστες πετρελαίου είπαν στην εκστρατεία του ότι τα έργα της βιομηχανίας που υποστηρίζονται από τον IRA θα είναι ένα όφελος για τις θέσεις εργασίας και τη μεταποίηση στις ΗΠΑ, καθώς οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου επενδύουν δισεκατομμύρια.

Η Karoline Leavitt , εκπρόσωπος της εκστρατείας Τραμπ, είπε ότι οι πολιτικές του Τραμπ μετέτρεψαν τις ΗΠΑ σε καθαρό εξαγωγέα ενέργειας.

«Μείωσε τη γραφειοκρατία και έδωσε στη βιομηχανία περισσότερη ελευθερία να κάνει αυτό που κάνει καλύτερα – να χρησιμοποιήσει τον υγρό χρυσό κάτω από τα πόδια μας για να παράγει καθαρή ενέργεια για την Αμερική και τον κόσμο», είπε.

Οι Δημοκρατικοί

Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση του Μπάιντεν έχει σηματοδοτήσει ότι σπεύδει να χρηματοδοτήσει έργα καθαρής ενέργειας από ένα πρόγραμμα δανεισμού 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δημιουργήθηκε από τον IRA. Μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να επιβραδύνει τις δαπάνες των ομοσπονδιακών υπηρεσιών που προορίζονται να υποστηρίξουν αυτά τα έργα, δήλωσε ο Γκόρντον Χάντλεστον , πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας και παραγωγός φυσικού αερίου Aethon Energy Management.

Μια μικρή, ηχηρή φατρία σκληροπυρηνικών δημοσιονομικών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα μπορούσε να δυσκολέψει τον Τραμπ να διατηρήσει ακόμη και τμήματα του IRA. Ο νόμος θα δημιουργήσει έναν δελεαστικό στόχο για την αντιστάθμιση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων καθώς το κόμμα πιέζει να ανανεώσει τις φορολογικές του περικοπές το 2017 το επόμενο έτος .

Μεγάλα στοιχήματα

Η βιομηχανία πετρελαίου έχει πολεμήσει επί χρόνια την κυβέρνηση Μπάιντεν για τον περιορισμό του fracking, τους κανόνες για τις γεωτρήσεις στον Κόλπο του Μεξικού και άλλους περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Αλλά οι εταιρείες που επενδύουν σε έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα πρόκειται να χάσουν πολλά εάν ο νόμος του Μπάιντεν για το κλίμα καταργηθεί ή αποδυναμωθεί.

Η Occidental, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου της Αμερικής, στοιχηματίζει πολλά σε μια εν πολλοίς αναπόδεικτη τεχνολογία —σε μεγάλη κλίμακα— για την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και την αποθήκευση του υπόγεια.

Παράλληλα, η Phillips,  υποστηριζόμενη από τον IRA, έχει μετατρέψει ένα διυλιστήριο πετρελαίου ηλικίας 128 ετών, σε ένα διυλιστήριο που μπορεί να αντλεί 50.000 βαρέλια ημερησίως ανανεώσιμο ντίζελ και καύσιμα αεροσκαφών.

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου τονίζουν ότι ο IRA είναι πολύτιμος για την οικονομία της χώρας τώρα με την ελπίδα να αποφευχθούν σκληρότερες συνομιλίες μετά τις εκλογές, είπαν οι λομπίστες.

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο βαθμός δέσμευσης που έχει αναλάβει η βιομηχανία σε επιχειρήσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως η δέσμευση άνθρακα, τα βιοκαύσιμα και το υδρογόνο», δήλωσε ο Daniel Yergin , αντιπρόεδρος της S&P Global και βετεράνος χρονικογράφος των ενεργειακών τάσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια