Ρυζόγαλα, κρέμες βανίλια ή σοκολάτα, γιαούρτια με πέτσα, κεφίρ, κρεμοζελέ, γίδινο βούτυρο, φρέσκο παγωτό και παραδοσιακά γλυκά με βάση το γάλα είναι κάποια από τα προϊόντα των μοντέρνων γαλακτοπωλείων, που, όπως φαίνεται, καταφέρνουν να ευημερούν παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και τη μόδα των φυτικών ροφημάτων και επιδορπίων.
Γάλα: Ξεκινά το παζάρι κτηνοτρόφων – τυροκόμων για τις τιμές [πίνακες]
Με ένα νοσταλγικό storytelling, υψηλή ποιότητα πρώτων υλών (μόνο φρέσκο ελληνικό γάλα), παραδοσιακές συνταγές -όπως παλιά- και αυστηρά συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων, τα γαλακτοπωλεία, στη σύγχρονη εκδοχή τους, έγιναν αλυσίδες, ενώ υπάρχουν και λίγα παλαιάς κοπής που κρατάνε ακόμα γερά, κάτι που αποτυπώνεται στα οικονομικά τους μεγέθη.
Επιστροφή στα κέρδη για Στάμου και Δημητρίου
Η εταιρεία γαλακτοκομικών Στάμου, με ιδιοκτήτρια από το 2018 τη Γιώτης, καθώς και η εταιρεία Γαλακτοκομικά Προϊόντα Δημητρίου, είναι οι βασικοί «παίκτες» στην Αττική, αθροίζοντας συνολικά 34 γαλακτοπωλεία.
Σαφώς μεγαλύτερη η Στάμου, διαθέτοντας σήμερα ένα δίκτυο 23 γαλακτοπωλείων, ιδρύθηκε ακριβώς πριν από 60 χρόνια και από τον Φεβρουάριο του 2022 ανήκει 100% στον όμιλο Γιώτης με διοικητικό και μετοχικό ηγέτη τον Ιωάννη Γιώτη, καθώς αποκτήθηκε το υπολειπόμενο 10% του μετοχικού κεφαλαίου.
Ο τζίρος της Στάμου το 2023 αυξήθηκε πάνω από 1 εκατ. ευρώ φθάνοντας τα 30,59 εκατ. από 29,48 εκατ. το 2022. Τα προ φόρων κέρδη της εταιρείας ήταν θετικά στα 207 χιλ. ευρώ από ζημίες 1,32 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, ενώ αναλόγως κινήθηκαν και τα αποτελέσματα μετά φόρων.
Βασικό ρόλο στη βελτίωση των μεγεθών παίζει και το κανάλι της διάθεσης των προϊόντων μέσω των σούπερ μάρκετ.
Και πέρσι η Γιώτης ενίσχυσε τη δυναμικότητα και την παραγωγικότητα της Στάμου με επενδύσεις σε κτιριακές βελτιώσεις και αγορές μηχανημάτων (1,17 εκατ. ευρώ).
Η εταιρεία παράγει μια σειρά προϊόντων, όπως φρέσκο παστεριωμένο γάλα, γιαούρτι πρόβειο, αγελαδινό, στραγγιστό, καθώς και επιδόρπια γάλακτος, όπως κρέμες και ρυζόγαλα, αλλά και ζελέ, μουστελευριά και βούτυρο. Διαθέτει επιπλέον παγωτά και γλυκά.
Παράλληλα, η Δημητρίου, σχεδόν «συνομήλικη» της Στάμου, καθώς ιδρύθηκε το 1969, διαθέτει δίκτυο που σήμερα αριθμεί 11 γαλακτοπωλεία και στόχος για εφέτος είναι να ξεπεράσει τα 9,5 εκατ. ευρώ τζίρο.
Συγκεκριμένα, επιδίωξη της διοίκησης υπό τον Λάμπρο Δημητρίου είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου της εταιρείας, παράλληλα με την αύξηση της παραγωγικότητας και την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Προτεραιότητα είναι επίσης η μείωση του λειτουργικού κόστους, όπου είναι δυνατόν, καθώς και περαιτέρω ανάπτυξη του τμήματος μάρκετινγκ.
Οι κύριοι πελάτες της εταιρείες είναι τα σούπερ μάρκετ, όπου τα προϊόντα Δημητρίου, αλλά και τα προϊόντα Στάμου ανταγωνίζονται όλες τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες.
Η Γαλακτοκομικά Δημητρίου ΑΒΕΕ «έκλεισε» το 2023 με κύκλο εργασιών 9,19 εκατ. ευρώ από 7,75 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας αύξηση 18,6%.
Τα αποτελέσματα μετά φόρων της εταιρείας ανήλθαν σε κέρδη 85.535 ευρώ από ζημιές 277.535 ευρώ το 2022.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία γαλακτοκομικών Δημητρίου εξειδικεύεται στη παραγωγή παραδοσιακών γιαουρτιών και επιδορπίων, κρέμες, ρυζόγαλα, μουσταλευριές ενώ η γκάμα των προϊόντων της συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα είδη όπως κρεμοζελέ, κρεμοσοκολάτα και παραδοσιακή κρέμα καραμελέ. Στην παραγωγή χρησιμοποιείται αποκλειστικά 100% ελληνικό φρέσκο γάλα από επιλεγόμενες ελληνικές φάρμες, µε αγελάδες που παράγουν λιγότερο αλλά ποιοτικότερο γάλα.
Το φιλόδοξο πλάνο της εταιρείας Βενέτη
Στην αγορά των γαλακτοπωλείων δραστηριοποιείται και ο όμιλος Βενέτη μέσω της Cremeria Veneti με, ενώ έχοντας αποκτήσει πρόσφατα τα Παγωτά Δωδώνη, ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, πρόεδρος και CEO της εταιρείας, δρομολογεί ένα νέο concept που περιλαμβάνει gelateria, γαλακτοπωλείο και ζαχαροπλαστείο με υπερψυγμένο γλυκό, όλα με «φυσικό γάλα», όπως τόνισε ο ίδιος.
Για την ανάπτυξη της Παγωτά Δωδώνη, ο νέος ιδιοκτήτης πρόκειται να επενδύσει περί τα 10 εκατ. ευρώ στην επόμενη διετία αγοράζοντας –μεταξύ άλλων- και μια φάρμα στη Βοιωτία, δυναμικότητας 5.000 κιλών γάλακτος ημερησίως.
Αύξηση κερδών 97% για τον Βάρσο της Κηφισιάς
Σερβίροντας από 1892 «γάλα σε ποτήρι» η εταιρεία Βάρσος Κηφισιά ΑΕ είναι κάτι σαν θεσμός στα γαλακτοπωλεία.
Ο κύκλος εργασιών της Βάρσος για την οικονομική χρήση που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου του 2023 ήταν αυξημένος κατά 24,92% αγγίζοντας τα 2,89 εκατ. ευρώ από 2,31 εκατ. ευρώ το 2022, τα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν κατά 86,56% στις 522.391 ευρώ και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 97,16% στα 394.761 ευρώ.
Η εταιρεία, που ξεκίνησε τη λειτουργία της από ένα γαλακτοπωλείο στη γωνία Πανεπιστημίου και Σανταρόζα στο κέντρο της Αθήνας το 1892, υπό τη σημερινή της νομική μορφή ιδρύθηκε το 1979 με κύρια δραστηριότητα την εκμετάλλευση ζαχαροπλαστείου – γαλακτοπωλείου και την παρασκευή και πώληση νωπών ειδών γαλακτοκομίας και ζαχαροπλαστικής.
Σήμερα στο τιμόνι της εταιρείας βρίσκεται η τέταρτη γενιά της οικογένειας.
Latest News
Έκρηξη εσόδων για τη Γαλακτοβιομηχανία «Ομηρος»
Η άνοδος των μεγεθών συνοδεύτηκε από την έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου της εταιρείας, καθώς και την κυκλοφορία καινοτόμων προϊόντων
ΑΧΙΑ: Ισχυρά τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ - Στα 16,40 ευρώ η τιμή στόχος
Κατά την ΑΧΙΑ, η τριμηνιαία απόδοση οφείλεται στις συνεχιζόμενες θετικές τάσεις για τα αθλητικά στοιχήματα τόσο στα διαδικτυακά όσο και στα κανάλια λιανικής
Άλμα 661% στα καθαρά κέρδη της Ideal - Ο ρόλος των Attica και της πληροφορικής
Στα 265 εκατ. ευρώ τα έσοδα της IDEAL Holdings με άνοδο 208% - Εξετάζουμε επενδυτικές ευκαιρίες, τονίζει ο πρόεδρος
Πώς η αθόρυβη Cavino έφτασε στην κορυφή του ελληνικού κρασιού
Το success story της Cavino που κατάφερε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη οινοποιητική βιομηχανία της χώρας – Ο ρόλος Τσάνταλη, Μπουτάρη και Κουρτάκη
Motor Oil: Πώς θα χτίσει… «πράσινα» EBITDA 500 εκατ. το 2030
Τα επόμενα επενδυτικά ορόσημα της Motor Oil για τον μετασχηματισμό του ομίλου - Τα κέρδη από ηλεκτρισμό και κυκλική οικονομία
Unilever: Τι συμβαίνει με το σχέδιο αναδιάρθρωσης – Πώς το παγωτό σώζει την παρτίδα
Ο βραχίονας παγωτού της Unilever είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατηγορία του, με την αποτίμησή του να αγγίζει και τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια
Τράπεζες: Το 2026 η επιστροφή των εσόδων στα επίπεδα του 2024
Για μια χρονιά χαμηλών πτήσεων όσον αφορά στα καθαρά έσοδα από τόκους προετοιμάζονται οι τράπεζες
ElvalHalcor: Ανθεκτικότητα με EBITDA στα 180 εκατ. το εννεάμηνο – Μείωση κατά 171 εκατ. στον καθαρό δανεισμό
Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη της ElvalHalcor ανήλθαν στα 210,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2024, έναντι 165,2 εκατ. ευρώ πέρυσι
Motor Oil: «Πράσινο» το 40% των EBITDA μέχρι το 2030 – Η στρατηγική μετασχηματισμού του ομίλου
Ο Όμιλος Motor Oil από το 2022 έχει επενδύσει 1,8 δισ. ευρώ στην πράσινη μετάβαση
ΟΠΑΠ: Εκτινάχθηκαν τα κέρδη στο 9μηνο - Έφτασαν στα 352 εκατ. ευρώ
Αύξηση 14,4% στα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ, φτάνοντας τα 352 εκατ. ευρώ - Τι έδωσαν πρακτορεία και online στοίχημα