Πάνω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι εκτινάχθηκε σήμερα Δευτέρα το πετρέλαιο Brent, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, με τη διεθνή κοινότητα να αναμένει την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν.

Ειδικότερα το παγκόσμιο σημείο αναφοράς της αγοράς πετρελαίου, αυξήθηκε περισσότερο από 3% και ανήλθε σε υψηλό πέντε εβδομάδων στα 80,44 δολάρια το βαρέλι, καθώς η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες κατά του Ισραήλ, το οποίο με τη σειρά έπληξε στόχους στη Γάζα και τον Λίβανο. Το αμερικανικό αργό εκτινάχθηκε πάνω από 3%, διαπραγματεύεται κοντά στα 77 δολάρια ανά βαρέλι.

Η τιμή, η οποία είχε υποχωρήσει απότομα από τις αρχές Απριλίου, ενισχύθηκε κατά περισσότερο από 8% την περασμένη εβδομάδα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από τον Ιανουάριο του 2023, λόγω της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Πετρέλαιο: Από το μεγάλο σορτάρισμα στις long θέσεις – Τα στοιχήματα των hedge funds

Οι έμποροι ανησυχούν για ένα πιθανό χτύπημα κατά της ενεργειακής υποδομής στην περιοχή που θα μπορούσε να εμποδίσει τον εφοδιασμό πετρελαίου. Ωστόσο, αυτό δεν φαντάζει το χειρότερο  σενάριο: η  αγορά αυτή τη στιγμή τιμολογεί μόνο το ενδεχόμενο το Ισραήλ να χτυπήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο σενάριο, τόνισε χαρακτηριστικά στο CNBC, ο Άλαν Γκέλντερ, αντιπρόεδρος των αγορών πετρελαίου της Wood Mackenzie. «Το χειρότερο σενάριο είναι μια διαταραχή στα στενά του Ορμούζ, μέσω του οποίου ρέει το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών αργού, είπε ο Γκέλντερ. Το Ιράν μπορεί να στοχεύσει τα στενά ως απάντηση σε ένα ισραηλινό χτύπημα, το οποίο θα είχε πολύ πιο δραματική επίδραση στις τιμές του αργού, εξήγησε ο αναλυτής.

Αλλαγή στάσης από τα hedge funds στο πετρέλαιο

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα hedge funds, πολλά από τα οποία είχαν στοιχηματίσει σε περαιτέρω πτώση στις τιμές, αρχίζουν τώρα να προσαρμόζουν τη θέση τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ICE, που επικαλούνται οι FT, τα funds μείωσαν τα μεγάλα short στοιχήματά τους έναντι του Brent και αύξησαν τις long θέσεις, στα πρώτα στάδια του ράλι της περασμένης εβδομάδας.

Οι καθαρές θέσεις long των διαχειριστών χρήματος στο αργό Brent εκτινάχθηκαν κατά περισσότερα από 20.000 συμβόλαια την εβδομάδα έως την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ICE Futures Europe, επεκτείνοντας μια ανοδική μετατόπιση που ξεκίνησε σοβαρά αφού η Κίνα ανακοίνωσε ένα τεράστιο πακέτο τόνωσης για την ενίσχυση της οικονομίας της.

«Η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή έχει πυροδοτήσει μια τεράστια ποσότητα short κάλυψης σε αργό πετρέλαιο καθώς οι CTAs έχουν μετατραπεί από short σε ουδέτερο», δήλωσε η Rebecca Babin, senior equity trader στο CIBC Private Wealth Group. «Οι επενδυτές θεμελιωδών ενεργειακών πόρων παραμένουν αρκετά άξιοι το 2025 και χρησιμοποιούν επιλογές κλήσεων σε αντίθεση με το να κυνηγούν το ράλι στο αργό για να λάβουν ανοδική έκθεση σε πιθανή διακοπή του εφοδιασμού».

Οι ανησυχίες για το Ιράν

Το Ισραήλ τίμησε τη Δευτέρα την πρώτη επέτειο από τη θανατηφόρα επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ισραήλ συζήτησε να χτυπήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν ως αντίποινα για ένα μπαράζ ιρανικών πυραύλων που εκτοξεύτηκε στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα. Αργότερα πρότεινε στο Ισραήλ να εξετάσει άλλες επιλογές.

«Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές», είπε ο Μπάιντεν την Παρασκευή.

Η Ισλαμική Δημοκρατία εξάγει 1,7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, κυρίως από έναν τερματικό σταθμό στο νησί Kharg, περίπου 25 χιλιόμετρα από τη νότια ακτή της χώρας.

Ο Daan Struyven, αναλυτής της Goldman Sachs, είπε στους πελάτες ότι μια εξάμηνη διακοπή, που θα φτάσει περίπου το 1 εκατομμύριο b/d, θα ωθήσει το Brent στα 85 δολάρια στα μέσα του επόμενου έτους, εάν ο ΟΠΕΚ αντισταθμίσει το έλλειμμα. Οι τιμές θα μπορούσαν να ανέβουν στα μέσα των 90$ χωρίς αντιστάθμιση, προέβλεψε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities