Πάνω από το ψυχολογικό όριο του 4% εκτινάχθηκε τη Δευτέρα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, καθώς τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα διέλυσαν τους φόβους για ύφεση, αμβλύνοντας τις πιέσεις προς τη Federal Reserve.  Ανοδικά κινούνται σήμερα και οι αποδόσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα με το γαλλικό δεκαετές να έχει απόδοση άνω του 3% και να πλησιάζει αυτή του ελληνικού.

Ειδικότερα, το γερμανικό 10ετές, δείκτης αναφοράς της ζώνης του ευρώ, τρέχει με απόδοση 2,242%, αφού άγγιξε το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και έναν μήνα στο 2,258%. Η απόδοση του 2ετούς, η οποία είναι ευαίσθητη στις αλλαγές στις προσδοκίες της νομισματικής πολιτικής, αυξήθηκε κατά 4 bps στο 2,248%. Πήδηξε πάνω από 13 bps την Παρασκευή, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο  από τον Απρίλιο του 2023.

Η απόδοση του 10ετούς της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 3 bps στο 3,55%, με τη διαφορά μεταξύ ιταλικών και γερμανικών αποδόσεων 10 ετών να είναι σταθερή στις 130 bps.

Το ελληνικό κόστος δανεισμού ανέρχεται στο 3,21% με το spread στις 94 bps.

Ομόλογα: Ράλι σε Ευρώπη και ΗΠΑ – Τι βλέπουν οι traders

Οι εκδόσεις της εβδομάδας

Αυτή την εβδομάδα αναμένονται περιορισμένες εκδόσεις χρέους στην ευρωζώνη, με την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία να βγαίνουν στις αγορές. Ο στρατηγικός αναλυτής της UniCredit, Francesco Maria Di Bella, αναμένει ότι οι συνολικές εκδόσεις θα ανέλθουν στα 15 δισ. ευρώ, από 26 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα.

Το μέγεθος και η σημασία της οικονομίας των ΗΠΑ σημαίνει ότι τα οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ τείνουν να επηρεάζουν τις αγορές ομολόγων παγκοσμίως

Τα ομόλογα στις Ηνωμένες Πολιτείες

Οι προθεσμιακές αγορές εξάλειψαν σχεδόν πλήρως τις πιθανότητες για άλλη μείωση των επιτοκίων κατά 50 bp από τη Fed στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα – η οποία ήταν περίπου μία στις τρεις πιθανότητες πριν από τα στοιχεία – με τις αγορές να βλέπουν μια μείωση επιτοκίου κατά 25 bp ως το πιο πιθανό σενάριο.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων εκτινάχθηκαν. Η απόδοση του 10ετούς δείκτη αναφοράς αυξήθηκε στο 4% για πρώτη φορά σε δύο μήνες, ενώ η απόδοση του διετούς αυξήθηκε κατά 6 bps τη Δευτέρα.

Το μέγεθος και η σημασία της οικονομίας των ΗΠΑ σημαίνει ότι τα οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ τείνουν να επηρεάζουν τις αγορές ομολόγων παγκοσμίως.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να αναμένεται ευρέως ότι θα μειώσει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, με τις αγορές να τιμολογούν πλήρως μία κίνηση 25 μονάδων βάσης.

«Η νομισματική πολιτική εντός της ευρωζώνης εξακολουθεί να είναι περιοριστική και υπάρχει περιθώριο επαναβαθμονόμησης της πολιτικής πιο κοντά στο ουδέτερο επίπεδο», δήλωσε ο Robert Bergqvist, ανώτερος οικονομολόγος της SEB.

«Πιστεύω ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να κινηθούν με ένα κανονικό βήμα και αυτό συνεπάγεται μια κίνηση 25 μονάδων βάσης την επόμενη εβδομάδα».

Η Fed θα αποφασίσει για τα επιτόκιά στις 7 Νοεμβρίου, δύο ημέρες μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Λαζαράκου: Εξελέγη αντιπρόεδρος του MPSR
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Αντιπρόεδρος του MPSR εξελέγη η Βασιλική Λαζαράκου

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του ΧΑ Βασιλική Λαζαράκου εξελέγη σήμερα στην Αντιπροεδρία του Δικτύου των Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς για την ενίσχυση της Μεσογειακής Συνεργασίας