Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες σε πολλούς τομείς που εξοικονομεί χρόνο στις επιχειρήσεις, αυξάνει τα έσοδα, αξιολογεί τους κινδύνους, εντοπίζει τις απάτες και προσθέτει αξία στις δραστηριότητες (βλ. Κ. Ζοπουνίδης, Δ. Ζοπουνίδης, Α. Κωστής, Τεχνητή Νοημοσύνη και εφαρμογές στο Μάνατζμεντ, 2024, υπό έκδοση).

Σε ένα κόσμο όπου η συνδεσιμότητα είναι πανταχού παρούσα, το μάνατζμεντ των ρίσκων γίνεται μια πολύπλοκη εργασία, που απαιτεί ταχεία και ακριβή ανάλυση δεδομένων. Η ΤΝ έχει γίνει ένα απαραίτητο εργαλείο για τις επιχειρήσεις που στοχεύουν να προβλέπουν και να διαχειρίζονται προληπτικά τους κινδύνους. Αυτή η τεχνολογία όχι μόνο καθιστά δυνατή την ανίχνευση πιθανών απειλών σε πραγματικό χρόνο αλλά και την πρόβλεψη μελλοντικών γεγονότων με αυξημένη ακρίβεια.

Συνεισφορά

Η ΤΝ συνεισφέρει στο μάνατζμεντ των κινδύνων με τους ακόλουθους τρόπους.

Προβλεπτική ανάλυση και πρόληψη

Η υιοθέτηση της ΤΝ για την ανάλυση ιστορικών τάσεων και προτύπων έχει βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα των επιχειρήσεων να προβλέπουν τα ρίσκα. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες με τη χρήση της ΤΝ επιτυγχάνουν καλύτερη πρόβλεψη του πιστωτικού κινδύνου σε ποσοστό 95%. Αυτή η σημαντική πρόοδος επιτρέπει όχι μόνο το γρήγορο εντοπισμό πιθανών απειλών αλλά και την αποτελεσματικότερη παρέμβαση, ελαχιστοποιώντας έτσι τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους.

Αυτοματοποίηση και αυξημένη ανταπόκριση

Σε κρίσιμους τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια, η ΤΝ διαδραματίζει βασικό ρόλο στην αυτοματοποίηση της ανίχνευσης απειλών και της απάντησης σε διάφορα συμβάντα. Αυτή η ταχύτητα δράσης είναι απαραίτητη για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων και της φήμης σε ένα όλο και πιο ευάλωτο ψηφιακό περιβάλλον.

Προσωποποίηση των στρατηγικών μάνατζμεντ των ρίσκων

Η ΤΝ επιτρέπει στις εταιρείες να προσωποποιούν σε βάθος τις στρατηγικές μάνατζμεντ των ρίσκων. Προσαρμόζοντας τα συγκεκριμένα δεδομένα και τα πλαίσια κάθε επιχείρησης, η ΤΝ βελτιστοποιεί το μάνατζμεντ του ρίσκου ταξινομώντας μοντέλα σε πραγματικό χρόνο ώστε να αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές της αγοράς ή τους νέους κανονισμούς. Αυτή η προσέγγιση εξασφαλίζει πιο ακριβή και δυναμική διαχείριση κινδύνου, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να παραμείνουν ευέλικτες και προνοητικές απέναντι στις οικονομικές και ρυθμιστικές εξελίξεις.

Συμπερασματικά, σήμερα οι επιχειρήσεις σε πολλούς κλάδους χρησιμοποιούν μεθόδους ΤΝ για τη χρήση δεδομένων και τη βελτιστοποίηση των επιχειρηματικών διαδικασιών σε πολλαπλά επίπεδα: παραγωγή, HR, μάρκετινγκ και χρηματοοικονομική. Ο στόχος όλων είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους. Για τις επιχειρήσεις του μέλλοντος, η υιοθέτηση της ΤΝ στο μάνατζμεντ των ρίσκων δεν είναι απλά μια επιλογή. Είναι αναγκαιότητα να παραμείνουν ανταγωνιστικές και ασφαλείς σε ένα συνδεδεμένο κόσμο (βλ. Κ. Ζοπουνίδης, Το μάνατζμεντ του Αύριο, Εκδ. Κλειδάριθμος, 2024).

Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Ακαδημαϊκός
Πολυτεχνείο Κρήτης
Επίτιμος Δρ. ΑΠΘ
Paris School of Business

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts