Οι τοπ 11 μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Αλβανία συνέχισαν να αναπτύσσονται, σημειώνοντας το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του Monitor, μία ακόμη χρονιά σταθερής επέκτασης, ενώ αρκετοί από αυτούς  έχουν  διαφοροποιήσει και διεθνοποιήσει τις δραστηριότητές τους.

Αλβανία: Τρώγοντας ψάρια με… παρέα τη Μελόνι

Αλβανία: Η ανάπτυξη των κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων

Ειδικότερα :

Ο Όμιλος Kastrati, ο μεγαλύτερος διανομέας καυσίμων της Αλβανίας, παραμένει στην κορυφή των κατατάξεων. Ο τζίρος του ήταν 120 δισεκατομμύρια λεκ το 2023, αν και παρουσίασε πτώση 16% λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στους τομείς των ασφαλίσεων, της πώλησης οχημάτων, των κατασκευών, της φιλοξενίας και της αεροπορίας. Εμπορία καυσίμων παραμένει η κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα, συνεισφέροντας το 58% των συνολικών εσόδων.
Πολλοί αλβανικοί όμιλοι έχουν διαφοροποιήσει και διεθνοποιήσει τις δραστηριότητές τους
Ο Όμιλος BALFIN, μία από τις πιο διαφοροποιημένες εταιρείες, δραστηριοποιείται στο λιανεμπόριο, τα ακίνητα, την τραπεζική, την εξόρυξη και άλλους τομείς. Το 2023, οι βασικές δραστηριότητες του BALFIN στην Αλβανία, συμπεριλαμβανομένης της SPAR Albania, απέφεραν 44 δισεκατομμύρια λεκ, σημειώνοντας αύξηση 14% σε σύγκριση με το 2022. Μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του πραγματοποιείται επίσης εκτός Αλβανίας, με σημαντικές επενδύσεις στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.
Ο Όμιλος Bigalb ελέγχει τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη χώρα. Οι δύο κύριες εταιρείες του, Big Market και Tirana Cash and Carry, απέφεραν 29,6 δισεκατομμύρια λεκ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 8,2%. Ο Όμιλος Agna, ο ηγέτης στη διανομή ειδών ευρείας κατανάλωσης, σημείωσε έσοδα 29 δισεκατομμυρίων λεκ το 2023, σημειώνοντας μείωση 4%. Οι κύριες δραστηριότητες του περιλαμβάνουν την παραγωγή και τη συσκευασία ποτών, όπου διανέμει διεθνείς ετικέτες όπως Pepsi και Heineken ενώ παράγει και τοπικά προϊόντα όπως το μεταλλικό νερό Glina.
Ο Όμιλος Gjonaj, ένας νεότερος παίκτης, αναπτύσσεται ραγδαία σε διάφορους τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια. Οι βασικές του εταιρείες, Info Telecom και Ener Trade, απέφεραν 28 δισεκατομμύρια λεκ το 2023. Ωστόσο, ο όμιλος σημείωσε σημαντική μείωση των εσόδων κατά 60%, λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενεργειακής εμπορίας.
Ο Όμιλος Infosoft, ηγέτης στις υπηρεσίες πληροφορικής, σημείωσε αύξηση εσόδων 10,6% το 2023, με συνολικά έσοδα να φτάνουν τα 27,2 δισεκατομμύρια λεκ. Δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της διανομής τεχνολογίας και των καταναλωτικών αγαθών.
Ο Όμιλος Bolv δραστηριοποιείται κυρίως στη χονδρική πώληση καυσίμων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων, αλλά έχει εισέλθει και στον κατασκευαστικό τομέα. Το 2023, ο όμιλος ανέφερε έσοδα 20 δισεκατομμυρίων λεκ, με σχέδια να επενδύσει περαιτέρω στην κατασκευή κατοικιών.
Ο Όμιλος Gener 2, υπό την ηγεσία των αδελφών Ulaj, συνεχίζει να κυριαρχεί στον κατασκευαστικό τομέα. Η εταιρεία δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα της ενέργειας και των μέσων ενημέρωσης, με επενδύσεις στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Dragobia και στο ειδησεογραφικό πρακτορείο A2, το οποίο συνεργάζεται με το CNN.
Ο όμιλος κέρδισε 10,6 δισεκατομμύρια λεκ το 2023.
Ο Όμιλος Edil Al, επικεντρωμένος κυρίως στις κατασκευές, έχει διαφοροποιηθεί στον τουρισμό και τα μέσα ενημέρωσης. Οι εταιρείες του, Concord Investment και EDIL-AL-IT, ανέφεραν έσοδα 9,1 δισεκατομμυρίων λεκ το 2023. Ο όμιλος αναπτύσσει το μεγάλο συγκρότημα κατοικιών San Pietro και λειτουργεί την τηλεοπτική πλατφόρμα Tring και το κανάλι Vizion Plus.
Ο Όμιλος Duka, ειδικευμένος στον αγροτικό τομέα και στα ηλεκτρονικά είδη, σημείωσε έσοδα 7,6 δισεκατομμυρίων λεκ το 2023. Η κύρια εταιρεία του, Eco Market Food, λειτουργεί αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ενώ η Go Tech επικεντρώνεται στις οικιακές συσκευές.
Ο Όμιλος EHW είναι μεγάλος παίκτης στην επεξεργασία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής κρέατος και της εμφιάλωσης ποτών. Διαθέτει επίσης μερίδια στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Conad. Τα έσοδα του ομίλου ανήλθαν σε 7,4 δισεκατομμύρια λεκ το 2023, σχεδόν αμετάβλητα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Τέλος, ο Όμιλος Union Financiar, που δραστηριοποιείται στη χρηματοδότηση και τις μισθώσεις, ανέφερε αύξηση εσόδων 17%, με συνολικά έσοδα 6,7 δισεκατομμυρίων λεκ το 2023. Το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του προέρχεται από την Union Bank, που αποτελεί το 80% των εσόδων του.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή